SLIDER

Hati Rindu Menantikan Zuriat

16 Jul 2015


Assalamualaikum admin. Nama saya Anirah , tahun ini genap 6 tahun saya berumahtangga, namun kami masih berdua , belum mendapat zuriat. Di ruangan ini saya ingin sekadar berkongsi perasaan dan meminta pendapat , mudah-mudahan dapat juga mendorong semangat saya dan suami.

Saya pasti , pembaca diluar sana yang senasib dengan saya , memahami perasaan kami yg masih belum dikurniakan anak. Perasaannya sukar digambarkan, apatah lagi di awal 3 tahun perkahwinan penuh dengan tekanan dari pelbagai pihak. Setiap hari bertemankan air  mata. Hati sangat rapuh dan sensitif, walaupun dengan soalan-soalan yg diajukan boleh dianggap biasa. Bila nak kemana-mana, nampak pasangan muda yg mendukung anak, saya terus menangis, seolah-olah hidup saya habis disitu sahaja.

Mujurlah suami  seorang yg sangat bersabar , sentiasa menenangkan hati saya, wpun saya tahu perasaan dia juga bercampur baur. Saya pernah beritahu suami kalau dia dah tak boleh tunggu, saya izinkan die kahwin lain supaya boleh mendapat zuriat sendiri. Tapi suami saya cakap dia tak mahu fikir apa-apa pun pasal tu, die nak lalui je dengan apa yg ditakdirkan dengan doa dan usaha, kerana kita tidak tahu apa perancangan Allah. Sekiranya suami ditakdirkan berkahwin lain pada waktu yg diizinkanNya, kami terima denga redha

Lama-kelamaan kami dapat terima dengan situasi sekarang.

Ya, kami suami isteri masih kekal positif untuk terus berusaha mendapatkan zuriat sendiri. Sehingga saat dan detik ini kami sentiasa berdoa dan terus berusaha mencari penawar dan rawatan yg dipercayai boleh membantu masalah seperti kami ini. Pelbagai kaedah dan cara kami telah cuba. Mungkin belum rezeki lagi. Tinggal lagi kaedah IVF yg masih belum cuba, kerana kekangan kewangan.

Jadi saya ingin memanfaatkan ruangan seperti ini, memohon kepada pembaca di luar sana berkongsikan pendapat, alternatif , petua, amalan atau apa jua usaha yg telah berjaya dilakukan. Mungkin ada sesetengah pembaca diluar sana , ada yg sedang mencuba, atau dah berjaya mendapatkan anak. Tidak kiralah pengalaman sendiri, atau pengalaman kwn-kwn, saudara-mara atau sesiapa shaja. Mungkin ada sesetengah drp usaha drp pihak pembaca yg masih belum kami cuba.

Saya faham, sebagai hambaNya, kami kena redha dengan apa yg ditakdirkan. Tapi kami tak mahulah redha dengan bergoyang kaki sahaja tanpa usaha. Selagi masih ada kudrat, selagi ia satu ujian dariNya, kami akan terus berusaha dan berusaha. Kami percaya ujian ini adalah satu tanda kasih sayang Allah kepada kami.

Jadi saya mohon kpd pembaca diluar sana, sudi kiranya berkongsikan apa jua usaha yg anda dah lakukan. Mungkin bukan untuk saya saja, tetapi untuk pembaca-pembaca lain yg senasib dengan kita.
Semoga perkongsian dan perbincangan di sini dapat dimanfaatkan kebaikannya bersama-sama.


-Terus Menanti Dengan Sabar-

Rakan Sebilik(rumah sewa) Pengotor Dan Pemalas

4 Jul 2015


Salam admin,

Saya tinggal di rumah sewa dengan 5 orang rakan berusia pertengahan 20-an. Saya berkongsi bilik dengan seorang rakan saya. Walaupun usia dah boleh dikatakan layak untuk berkahwin, tetapi dia tidak pandai menguruskan diri walaupun perkara-perkara asas.

Kami menyewa tinggal satu bilik yang ada katil double. Katil die di atas, saya dibawah. Dia sering menimbun pakaian kotornya di tilam saya. Kdg -kdg pakaian yg masih lembap pun akan diletakkan di atas katil saya menyebabkan katil saya berbau . Tuala yg digunakan selepas mandi tu pun digantung kat kepala katil saya. Saya naik pelik kenapa die taknak gantung di luar balkoni . Saya cakap kat die supaya gantung kalt luar, die buat tak dengar je. Sudahnya saya yg tolong sidaikan kat luar.

Dalam bilik ada satu tong sampah kecil, bila sudah penuh saya selalu pesan bergilir-gilirlah buang sampah tu di tong sampah besar kat luar. Tapi dia buat perangai sardin je, biarkan mcm tu je sampah sampai melimpah dan berbau. Lipas, lalat, nyamuk dah mula menyinggah kat sampah tu pun, die buat mcm nampak tak nampak je. Nak tak nak, saya lah juga yang kena pergi buang.

Sama juga halnya dengan bilik air. Saya bgtahu die kita kena buat jadual cuci bilik air . Sekurang-kurangnya selesalah bila nak mandi. Masa bincang kata OK, sampai giliran dia , bilik air tu dah sampai berkulat, licin dan geli untuk memijak pun masih lagi tidak kisah menggunakan bilik air dalam keadaan kotor mcm tu Bila saya ingatkan giliran dia mencuci, dia kata dia busy. Kdg-kdg kencing berak pun die tak flush. Naik loya dibuatnya.

Saya pernah ajak berbincang dengan dia berkenaan perbuatannya namun akibatnya kami bermasam muka dan dia mula buat perangai sentap, walhal saya tidak meninggikan suara pun, sebaliknya saya menegur dengan cara elok mengenai sikap pengotornya.

Saya dah mula naik bosan dgn rakan sebilik pengotor dan pemalas.
Macam mana lagi saya nak buat. Ikutkan hati, saya nak tukar rakan sebilik, tapi tak tahu lah cara nak bagitahu kat kawan saya ni. Takkanlah saya yg kena pindah, sedangkan saya dah lama duduk disitu, ok je. Bila dia dtg masuk 2 bulan lepas, perkara mcm ni berlaku.

Tolonglah bagi saya pendapat mcmmana lagi nak bgtahu die.

-Ita-
Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.