SLIDER

Ibu Cuba Menjadi Muda
Saya mempunyai seorang ibu berumur 48 tahun. Kami adalah 3 adik-beradik lelaki dan saya anak sulong. Saya sudah bekerja, yang kedua di Kolej dan yang bongsu masih di sekolah menengah. Ibu saya telah menjadi seorang janda sejak 8 tahun yang lepas. Ayah tinggalkan ibu semata-mata mengikut perempuan Indonesia, dan kami ditinggalkan dan dibesarkan dengan ibu seorang diri.

Untuk membesarkan kami, macam-macam kerja ibu buat untuk menampung kami 4 beranak. Saya tahu , ibu banyak telah berkorban demi mencari sesuap nasi untuk kami 3 beradik. Ayah langsung tak dapat dihubungi. Langsung tidak bertanya khabar. Lepas tangan begitu sahaja. Kadang-kadang saya lihat ibu menangis di dalam bilik. Mungkin keletihan atau meratapi kesedihan mengenangkan nasib ditinggalkan suami. Saya anggap ayah dah lama mati sebab ayah tak menunaikan tanggungjawab dia sebagai seorang suami dan ayah kepada kami sekeluarga.

Ibu saya seorang yang peramah dan baik. Perniagaan kecil-kecilan ibu sentiasa laku walaupun ia bisness nasi lemak di tepi jalan sahaja. Kami bersyukur. Bermula daripada niaga nilah, ibu sikit demi sedikit berkenalan dgn beberapa orang customer. Kemudian kenalan ibu semakin bertambah. Apa yang saya perasan. Lama-kelamaan penampilan ibu berubah dan mula memakai pakaian yg kurang sesuai dengan umur ibu sekarang. Pada pandangan saya, ia agak daring untuk umur seperti ibu. Lagilah bila dah ada anak-anak bujang seperti kami ni. Sejak perubahan ibu ni, perniagaan ibu semakin laris. Beratur panjang pelanggan nak membeli nasi lemak. Saya tak pasti samaada diorang nak beli nasi lemak atau nak tengok ibu.

Saya memahami perasaan ibu. Mungkin ibu sunyi dan rindu untuk berkasih-sayang dengan seorang lelaki bergelar suami selepas ditinggalkan ayah 8 tahun lepas. Mungkin perubahan yang dibuat ni, sekadar untuk menarik perhatian lelaki-lelaki diluar sana. Saya mula segan dengan jiran-jiran rumah, kerana ada sesetengah jiran, bertanya kepada saya kenapa ibu nampak lain. Nampak macam nak jadi orang muda. Ibu juga jadi umpatan jiran-jiran kononnya ibu nak menarik perhatian suami-suami mereka.

Saya serba salah dan segan. Saya tak tahu macam mana nak tegur ibu, sebab mengenangkan selama ini ibu telah banyak berkorban demi membesarkan kami. Saya tahu, status ibu sebagai ibu tunggal di kawasan perumahan kami mengundang perasaan kurang senang orang sekeliling dan menjadi topik hangat diperbualkan malah lebih banyak umpatan yg diterima berbanding nasihat.

Saya cuma nak ibu saya lebih dihormati bukan dihina. Saya mahu ibu saya berketrampilan yang sesuai dengan usianya. Bantulah saya , bagaimana saya dapat beritahu ibu tentang perkara ini, tanpa saya mengguris perasaan ibu saya.


-Amir-

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.