SLIDER

Tips Untuk Pemandu Baru Uber Dan Grab

28 Jan 2017




Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab adalah bertujuan untuk berkongsi pengalaman dengan pemandu baru uber dan grab baru di Malaysia. Korang pun akan alami benda yang sama juga, hanya masa menentukan. Jika korang rajin ambil trip, korang akan cepat dapat pengalaman semasa mengambil dan membawa rider. Korang akan tahu apa yang nak kena buat dan prepare supaya korang lebih bersedia untuk menjadi pemandu uber dan grab.
Tip ini adalah untuk membantu korang dalam merancang strategi korang buat duit dengan uber dan grab. Ini sebagai panduan dan perkongsian sahaja, mungkin cara korang berbezakan. Semoga tip uber dan grab ni memberi manfaat kepada korang di dalam pekerjaan sebagai pemandu uber dan grab di Malaysia. 

Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab

1. Lebih mudah jika pick up rider di shopping mall, stesen lrt, dekat kedai berbanding dengan pick up di apartment. Biasanya rider ni lambat nak turun, kita driver ni setelah sampai kena call dulu dan barulah rider akan turun. Ini semua kos. Jika anda nak jaga rating, susah sikit la kan. Rating untuk dapat insentif. Jika anda tak jaga rating macam saya, saya akan accept yang senang nak pick up dan jimat masa.

2. Jangan banyak cancel trip tanpa alasan yang kukuh. Jika tak mahu ambil, jangan online. Kalau cancellation banyak sangat ( saya tak pasti berapa banyak ) di bimbangi akaun uber dan  grab anda ban atau deaktivate akaun anda. Kena la buat rayuan dan terpaksa la offline 2-3 hari. Takde income uber / grab le 2-3 hari.

3. App grab membolehkan korang tahu kat mana rider nak turun berbanding dengan app uber yang korang tak tahu ke mana rider nak pergi. Jadi buatlah pilihan korang. Saya senang menggunakan grab  sebab ini lah. Jika full time driver, takde masalah sebab ini memang kerja korang, Trip jauh lagi best kan. Kalau part time, biasanya masa tak banyak dan trip jauh cuba di elakkan.

4. Korang boleh on kedua-dua app serentak dan ambil rider yang masuk dulu. Lepas tu korang off la app yang satu lagu supaya tidak menganggu perjalanan anda. Smartphone anda tak akan hang, ok jer untuk kebanyakkan smartphone.

5. Jenis telefon juga penting untuk menerima signal yang kuat. Korang boleh semak jenis telefon yang sesuai dengan app uber dan grab. Good luck. Kalau boleh, guna smartphone yag ada spec yang tinggi, tak semestinya mahal. Guna asus pun boleh, murah je dan spec tinggi.

6. Kalau malas, korang boleh pick up kat klia / klia2 sahaja, pun masyuk juga. Tak payah nak pusing-pusing. Tunggu sejam pun takpe, masih berbaloi. Ramai-ramai otai-otai grab dan uber buat macam ni, pick up ke dan dari klia sahaja. Tapi rating memang jatuh la, tak terjaga. Nak tahu tip buat duit uber dan grab di KLIA / KLIA2, boleh baca post yang lepas.

Updated 09/11/2016
7. Jika anda baru sahaja hari pertama hendak memandu uber dan grab, pastikan anda sediakan duit kecil pecahan rm1, rm5 dan rm10 sebanyak rm30-rm50 untuk memudahkan anda memberi baki bayaran kepada penumpang anda. Penting ni supaya takde le nampak sangat anda ni pemandu baru. Saya letak duit kecil ni dalam satu beg kecil dan letak dekat tempat pemandu supaya senang nak ambil.

8. Pastikan anda ada smartphone holder. Ini mesti ada. Dapatkan bajet smartphone holder untuk pemandu uber dan grab di kedai Ustaz, murah sahaja. Bawah rm10 boleh dapat. Saya cadangkan anda beli jenis yang lekat dekat aircond tu. Jangan guna yang lekat kat stering atau cermin. Boleh juga tapi kurang berkesan.

9. Pastikan line telefon anda stabil. Kalau boleh guna yang bil bukan yang prepaid supaya line telefon tidak terganggu - jika anda serius sebagai pemandu uber dan grab. Line mana yang sesuai, saya tengah kaji. Siap kajian saya nanti, saya kongsikan kat sini. Wacchaaa.

Itu sahaja Tip untuk pemandu baru Uber dan Grab. Harap boleh membantu anda untuk memaksimun pendapatan uber dan grab korang. Jika anda belum daftar lagi sebagai pemandu uber dan grab, anda bolehlah daftar hari ini. Daftar secara online sahaja.

Oleh : encik arman
Kredit : ubergrabcar

Janggal Apabila Bersama Keluarga Kandung

14 Jan 2017


Terima kasih admin kerana siarkan luahan saya ini. Saya anak sulong daripada 5 beradik. Daripada kecil ibu dan ayah saya tinggalkan saya dengan nenek di kampung. Kata nenek, ibu ayah terpaksa tinggalkan saya untuk mereka dapat jaga adik-adik . Mereka tak berkemampuan dan meminta bantuan nenek untuk menjaga saya, kebetulan pula saya merupakan cucu sulong. Jadi bermulah kehidupan saya membesar bersama nenek. Segala urusan sekolah semuanya diuruskan nenek. Kiranya saya menjadi cucu yang paling rapat dan manja dengan nenek.

Sehinggalah saya bersekolah menengah, ibu dan ayah menjemput saya untuk tinggal bersama mereka. Namun saya menolak dengan baik. Saya beri alasan, untuk menjaga nenek yang semakin berusia. Sedangkan sebenarnya saya berasa janggal untuk tinggal bersama mereka. Tidak ada niat pun untuk mengecilkan hati ibu dan ayah. Walaupun saya menolak ajakan ibu, mereka tetap terima. Dan kami pun sebenarnya tak adalah terputus hubungan, setiap kali ada perayaan, kenduri atau jemputan makan-makan, kami tetap akan berjumpa bertanya khabar dan sebagainya, cuma kemesraan tu kuranglah.

Kini saya dah berumur 20 tahun, saya masih tinggal bersama nenek. Saya belajar di kolej. Satu hari saya menerima berita sedih. Ibu jatuh sakit dan tidak boleh nak menguruskan diri. Ayah pula kena bekerja, nak cari nafkah untuk tampung pengajian adik-adik. Jadi nenek ada bagitahu saya , minta saya duduk dengan ibu untuk jaga ibu yang sakit. Pada mulanya saya agak keberatan, namun bila difikirkan dia ibu yang melahirkan saya, jadi saya bersetuju untuk menjaga ibu. 

Jadi saya tinggallah bersama-sama dengan ibu dan keluarga kandung saya sendiri. Untuk menjaga ibu di sini tidak menjadi masalah buat saya. Yang membuat saya janggal dan kekok berada kat sini ialah sikap adik-adik saya. Saya lihat walaupun ibu sakit, tapi diorang tak pernah nak jaga ibu, ringankan beban ibu. Sejak saya tinggal kat sini, saya perasan saya dilayan seperti bibik oleh adik-adik saya. Urusan rumah, masak, makan, basuh baju semuanya mengharapkan saya. Hal-hal penjagaan ibu seperti mandi, makan ubat semuanya diserahkan kepada saya bulat-bulat. Kadang-kala saya keletihan sehingga terpaksa ponteng kelas.

Saya kecewa dan sedih dengan sikap adik-adik saya. Ikutkan hati, saya taknak tinggal kat sini, nak balik pada nenek, tapi melihatkan ibu seperti terkontang-kanting sendirian uruskan diri sendiri, membuatkan hajat saya tu terbantut. Saya tak tahulah apa masalah adik-adik saya tu. Kami jarang berkomunikasi, sebab rasa macam pelik dan janggal. Yalah kami tak membesar bersama-sama. Urusan kehidupan kami pun sangat berbeza. Kiranya macam tak ngamlah.

Ibu ada perasan juga kerisauan saya, dan ibu ada minta maaf dengan saya sebab ibu rasa dia dah membebankan dan menyusahkan saya. Ibu ada menegur sikap adik-adik kerana kurang membantu saya ketika saya buat kerja dirumah. Namun teguran tu dipandang sepi je. Tapi apa saya boleh buat pun. Sebagai anak sulong, saya cuba yang terbaik. Walaupun saya kurang mendapat kasih sayang ibu ayah , diorang tetap tak melupakan saya. Jadi saya anggap ini satu cara untuk saya balas jasa mereka.

Pembaca dikasihi, kalau ada yang boleh bagi idea , macam mana cara saya boleh buat untuk merapatkan hubungan kami adik beradik seterusnya boleh ngam macam keluarga orang lain. Sekurang-kurangnya bila kami rapat, boleh lah saya share masalah atau apa-apa isu yang berlaku kat rumah. Takdelah saya stress sorang-sorang pikir hal-hal rumah.

-KakLong-




Gadis Malu Susuk Tubuh Bidang Dan Sasa

9 Jan 2017



Saya gadis berusia 30 tahun dan masih belum berkahwin, masih belum ada teman istimewa. Saya mempunyai susuk tubuh badan bidang dan besar. Ketinggian saya 172cm, berat 80kg. Bila dilihat secara luaran, memang nampak saya tinggi tapi bentuk badan besar, seolah-olah badan saya nampak sasa persis seorang lelaki. Bila berjalan-jalan bersama kawan-kawan sebaya, sayalah yg paling nampak menonjol dan berbeza saiz. Kawan-kawan saya semuanya nampak biasa dan cute je.

Macam – macam cara saya dah cuba buat untuk dapatkan badan yang cantik. Saya pernah sign-up spa pelangsingan badan. Bayar beribu-ribu, tapi hasilnya mengecewakan. Saya ada juga mencuba pelbagai produk pelansingan. Pil, Serbuk, Cecair, semua saya telan, semuanya saya cuba namun tetap tidak berhasil.
Selain daripada itu, saya ada juga ikut nasihat rakan supaya mencuba program-program diet pemakanan yang selalu nampak viral di fb, namun terhenti sekejap je. Tak mampu bertahan lama kerana syarat program tu sangat ketat. Dan saya kerap pengsan, kerana selalu kelaparan.

Saya belum patah semangat, saya ada mencuba sign-up program gimnasium, yang mana diorang ada sediakan coach untuk memantau aktiviti latihan yang dijalankan. Lebih 6 bulan macam tu, resultnya sedikit sahaja ada perubahan. Berat badan memang ada turun sikit, tapi kesasaan bentuk tubuh saya tetap nampak besar dan bidang.
Bohonglah kalau kata saya tak cemburu melihat rakan-rakan dan saudara-mara , apabila mereka bergaya dengan pakaian yg cantik-cantik. Selalunya kalau saya hendak membeli baju seperti mereka, confirm tak muat, takde saiz, dan kalau saya teringin sangat nak pakai, saya terpaksa tempah je di kedai jahit.  Jadi selalunya saya akan pakai tshirt dan seluar jeans sahaja. Itu sahaja pakaian yg ngam kat badan saya.Saya rasa rendah diri.  

Kadang­kala saya tertekan berdepan dengan orang ramai kerana berasa diri tidak menarik. Saya juga seperti rakan-rakan lain, ingin juga menjadi perhatian lelaki. Masing-masing sudah berteman, namun saya masih berseorangan.

Disebabkan perasaan rendah diri sangat menebal dalam diri, sekarang saya langsung tidak mahu keluar bersama rakan-rakan. Saya akan duduk dirumah sahaja , ataupun saya akan keluar seorang diri. Saya cuba meluahkan perasaan saya pada saudara rapat, dia mengatakan tubuh badan saya ni memang ikut keturunan, bidang dan sasa. Baik lelaki mahupun perempuan. Kalau berat turun sekalipun , badan tetap nampak besar sebab rangka tubuh badan saya memang besar.

Bagaimana caranya untuk  berketrampilan menarik untuk gadis seperti saya yg mempunyai tubuh badan bidang dan sasa? Bagaimana untuk berasa lebih yakin di depan orang ramai? Kalau ada antara pembaca yang mahir dalam bidang fesyen dan kecantikan, boleh tak sharekan tips kat sini.

-gadis rendah diri -
Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.