SLIDER

IbuBapa Tidak Setuju Bakal Menantu Bangsa Asing


Saya lelaki berusia 30 tahun dan masih belajar di luar negara dalam jurusan engineering. Saya berkenalan dengan seorang classmate saya yang sebaya, tapi dia warga negara luar(berbangsa asing). Saya menjalinkan hubungan dengan dia dah 3 tahun, dan saya memang benar-benar jatuh cinta kepada wanita ini.Saya jatuh cinta terhadap sikapnya yang sangat lemah lembut, prihatin dan tidak terlalu bersosial seperti rakan-rakannya yang lain. Saya sangat selesa bila bersama dengan dia.
Untuk mengelakkan dia salah faham, saya berterus terang dan meluahkan perasaan saya kepada die, namun kami memegang ajaran agama yang berbeza. Bermakna kami tidak boleh bersama sekiranya dia bukan beragama Islam. Sedikit sebanyak saya bercerita kepada dia tentang ajaran agama Islam. Dia memahami maksud yang saya cuba sampaikan dengan tenang, cuma tidak pasti dia sudi menerima saya atau tidak jika saya ingin serius dengannya. Kiranya kami masih di peringkat mengenal hati budi masing-masing. Namun sikap dia yang suka mengambil berat, menyenangkan hati saya, apatah lagi bila berada di luar negara.
Naluri hati saya, ingin serius dengan hubungan ini, sesuai dengan umur kami sekarang. Jadi saya berhubung dengan kedua ibu bapa saya dan menyatakan hasrat hati saya. Tapi malangnya ibubapa saya tidak bersetuju dengan pilihan hati saya. Kata mereka, ramai lagi calon-calon lain yang senegara dan seagama, kenapa saya perlu memilih wanita berbangsa asing. Saya jadi serba salah. Bukan saya tak pernah cuba mencari calon senegara tapi hati dan perasaan saya dah jatuh hati kepada rakan wanita saya ini. Saya tidak memandang rupa paras atau harta, tetapi melihat keserasian dan kesuaian  sikap dan sifat apabila bersama. 
Kata ibu, berat cabarannya berkahwin dengan pasangan berbeza negara dan yang baru memeluk Islam. Semuanya perlu dibimbing dari bawah. Dan kalau berlaku sedikit kesilapan yang tak boleh ditoleransi, berat nak menanggungnya. Saya cuba menjelaskan, yang saya bersedia dengan semua jangkaan tersebut , namun ibu berkeras tidak bersetuju dengan keputusan saya.
Bantahan mereka menyebabkan saya patah semangat dan berat untuk meneruskan hubungan dengan si dia. Saya terlalu menyayanginya dan mencintai die sepenuh hati saya. Sesiapa boleh bantu saya , bagi idea bagaimana untuk saya meyakinkan kedua ibu bapa saya tentang pilihan hati saya . Saya pasti, mesti ada pembaca yang pernah menghadapi situasi begini

-Razi-

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.