SLIDER

Ibu Tunggal Merintih Kecewa Polis Tolak Aduannya

KEHADIRAN Ibu-ibu tunggal dalam majlis dialog Kumpulan Sokongan Ibu Tunggal (KSIT) di Bandar Baru Bangi Ahad lepas banyak membantu mereka yang menghadapi pelbagai masalah setelah bercerai, terutama ketika berhadapan dengan Mahkamah Syariah. Walaupun dialog seumpama ini baru dua kali diadakan tetapi banyak membantu ibu-ibu tunggal untuk menyusun langkah apa yang harus dilakukan dalam menghadapi masalah percerian, talak, hadhanah, pembahagian harta sepencarian dan paling utama bagaimana untuk mendapatkan tuntutan nafkah daripada bekas suami yang berdolak-dalik.
Memang mudah menyerahkan masalah yang dihadapi kepada peguam-peguam yang bakal membawa kes yang dituntut ke mahkamah, tetapi masalah paling besar yang dihadapi oleh kebanyakan ibu-ibu tunggal, mereka tidak mempunyai wang untuk melanggan peguam yang sudah tentunya mahal! Memandangkan masalah ini terlalu rumit diselesaikan oleh ramai ibu-ibu tunggal, mereka terpaksa menyerah kalah dan berserah kepada takdir. Bersimpati dengan masalah mereka, Datuk Dr. Wan Halim dari Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu dan Hanifah Syed Mohammad seorang peguam syarie dan sivil telah mengambil inisiatif menawarkan khidmat nasihat secara percuma kepada ibu-ibu tunggal tentang cara dan bagaimana mengatasi masalah mereka satu persatu supaya berada di landasan yang betul.
Berbekalkan pengalaman dan mendalami masalah yang dihadapi oleh kebanyakan ibu tunggal semasa dialog yang beliau jalankan di Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu, Wan Halim bersedia memberikan nasihat yang sama di tempat-tempat lain. Kata Wan Halim, beliau amat bersimpati dengan kaum wanita yang kebanyakannya terkapai-kapai untuk meneruskan hidup setelah diceraikan bersama anak-anak yang ramai tanpa sebarang nafkah dari bekas suami, lebih malang lagi ada yang dihalau keluar rumah dan terpaksa menumpang di rumah saudara mara atau balik ke rumah ibu bapa. Ini satu perbuatan kejam dan amat tidak bertanggungjawab.
Kerana itu Wan Halim dan Hanifah bersedia memberi nasihat kepada ibu-ibu tunggal yang bermasasah dan bersedia berdialog sebulan sekali kepada mereka yang ingin mengikuti kelas bimbingan yang dianjurkannya. Dalam kelas bimbingan baru-baru ini, seorang ibu tunggal, Puan Maysara melahirkan rasa kecewanya kepada pasukan polis yang menurutnya tidak pernah mengambil peduli setiap kali dia membuat aduan terhadap bekas suaminya, walaupun mereka sudah bercerai, tetapi hidupnya tidak pernah tenteram, kerana gangguan bekas suami yang merupakan anggota polis.
“Adakah kerana dia anggota polis, maka dia kebal undang-undang? Saya katakan demikian kerana setiap kali aduan saya buat tidak pernah diambil tindakan oleh pegawai yang menyiasat.” Akibatnya bekas suami jadi besar kepala dan ego. Sebaliknya saya jadi ketakutan bimbangkan keselamtan saya dan anak-anak,” cerita Maysara.
“Untuk menerangkan lebih lanjut lagi tentang masalah yang saya hadapi, baik saya bercerita dari awal. Jika tidak tentu kawan-kawan yang ada di majlis dialog ini jadi kurang faham apalagi jika dipaparkan di akhbar, ia menjadi lebih sulit lagi. Malah pegawai penyiasat polis yang pakar pun mendakwa dia tak buat laporan kerana tidak faham. Tak tahulah apakah mereka itu benar ataupun kerana mereka semuanya kawan-kawan.
“Selepas berkahwin lebih lima tahun dan ada dua orang anak ketika itu saya tidak mengesyaki bekas suami saya Dino ini ada masalah besar, semuanya nampak normal, tetapi sebagai isteri setelah lama berkeluarga, sedikit demi sedikit saya mula nampak kelainan Dino. Bab balik malam jauh-jauh malam sudah jadi perkara biasa, katanya bekerja sebagai anggota polis balik malam benda biasa. Saya diam mungkin ada kebenarannya.
“Tetapi satu hari saya nampak gayanya seperti seorang sedang asyik bercinta, bila saya tanya dia nafikan. Saya diam, kemudian saya lihat matanya merah, dan setiap kali balik keadaannya macam orang mabuk, pastilah dia minum arak. Yang ini dia tak boleh nafikan.
Mewah
“Dalam pada itu saya lihat gaya hidupnya sudah berlainan! Mewah! Pelik jugak gaji tak sebanyak mana, tetapi bergaya mewah. Contoh! Beli permainan untuk anak-anak benda yang mahal-mahal. Bila saya tanya mana ambil duit beli benda-benda mahal ini? Dia diam. Satu hari ketika saya perlukan duit dia suruh ambil dari dalam poketnya. Terkejut besar bila saya seluk nampak jumlah duit yang banyak. Bila saya tanya katanya jangan ambil banyak, Ini membuatkan saya jadi takut dan ngeri. Mula fikir yang buruk-buruk. Ini mesti duit rasuah atau benda lain, tapi pertanyaan saya dia tak jawab
“Nak jadikan cerita satu hari dia pengsan dan dihantar ke hospital, doktor sahkan Dino pengsan kerana ambil dadah syabu berlebihan. Ya Allah! Dino penagih dadah ke? Lagi saya jadi takut. Tiga hari Dino duduk hospital, tetapi peliknya pegawainya di balai tempat dia betugas tidak ambil tindakan langsung terhadapnya, kerana tidak datang bekerja. Kerana keadaan ketika itu kritikal, saya tidak boleh berdiam diri tentang masalah rumah tangga semakin gawat. Kes ada perempuan lain, kes dadah syabu, duit yang banyak dan macam-macam kes yang menakutkan saya. Faham sajalah bila suami ambil dadah syabu, maka saya mohon cerai dan kami bercerai secara baik. Lagipun Dino ketika itu memang nak kahwin lagi.
“Saya tak boleh nafikan bimbangkan keselamatan saya, pertama kerana dia mengambil dadah, kedua kerana dia selalu mabuk dan ketiga kerana aktivitinya yang suka pergi ke pub, minum arak dan tempat hiburan yang sudah pasti ada hubung kaitnya dengan perbuatan tidak bermaruah dan bermoral itu. Saya juga tidak mahu dijangkiti pelbagai jenis penyakit. Saya bimbang keselamatan saya dan anak-anak. Saya tak mahu kami semua jadi mangsa. Sebab itu saya minta cerai. Malangnya selepas bercerai dia selalu ganggu saya walaupun ketika itu Dino sudah kahwin lain. Dino datang ke rumah tak tentu masa ambil anak-anak sesuka hati, sedangkan mengikut perintah mahkamah saya dapat hak penjagaan anak-anak, sebab yang tua berumur lima tahun sementara yang kecil tak sampai tiga tahun.
“Mengikut perintah mahkamah Dino boleh ambil anak-anak ikut masa yang ditetapkan. Tetapi Dino langgar perintah itu, dia ambil anak sesuka suka dan tidak ikut masa yang munasabah. Kerana tidak puas hati saya buat laporan polis kerana bimbang keselamatan anak. Tetapi malangnya tidak ada tindakan dibuat terhadap Dino, mungkin kerana tempat saya buat laporan tersebut berdekatan dengan balai tempat dia bertugas, maka kerana masalah kawan dan geng punya pasal, aduan saya diketepikan sahaja. Masalah ambil anak tak tentu masa ini juga menimbulkan masalah kepada pengasuh yang menjaga anak-anak saya. Kerana saya melarang, Dino bertindak memecahkan pintu rumah pengasuh, dan dengan kuasa besarnya dia menceroboh masuk dan ambil anak-anak keluar secara paksa. Perbuatannya sudah tentu menakutkan pengasuh kerana dia anggota polis dan sudah pasti dia ada senjata ketika itu.
“Kerana ketakutan dan bimbangkan keselamatan anak-anaknya maka pengasuh dan suaminya datang ke balai buat laporan polis sebab Dino pecahkan pintu rumahnya dan menceroboh masuk ambil anak-anak tanpa izin saya, yang sudah pasti melanggar perintah mahkamah. Malangnya laporan ini juga dibuang dalam tong sampah oleh polis yang bertugas. Agaknya! Sebenarnya saya tak tahu di mana lagi nak buat laporan polis, sebab sekeliling kawasan rumah ada enam buah balai, kesemua balai tersebut saya sudah buat laporan, malangnya tidak ada sebarang tindakan. Saya amat kecewa. Walaupun ada pegawai penyiasat yang datang buat siasatan, tetapi semuanya tamat di situ sahaja, tidak ada tindakan kepada Dino dan lebih penting polis tidak buka kertas siasatan terhadap laporan yang saya dan pengasuh buat.
“Ini tentu menakutkan pengasuh anak-anak saya, sebab ke mana lagi dia hendak mengadu jika keselamatannya terancam. Namun saya berterima kasih padanya kerana dia masih mahu jaga anak saya, jika tidak tentu saya susah, kerana saya bekerja tak tentu masa dan perlu bekerja untuk cari rezeki bagi menampung kehidupan kami anak beranak. Tak habis di situ saya juga buat laporan polis apabila lihat badan anak saya dicubit hingga lebam ketika dia balik dari rumah Dino. Kes ini membuat saya terpaksa bawa anak ke hospital untuk pemeriksaan doktor. Sekali lagi pegawai penyiasat datang membuat siasatan, kerana saya bimbang anak saya dicabul atau dianiaya, tetapi dia kata ini benda kecil.
“Saya hairan bagaimana pegawai polis ini boleh kata tak ada bukti atau benda kecil, sedangkan doktor yang memeriksa bimbang tentang keselamatan anak saya. Apakah pegawai polis ini lebih arif daripada doktor dalam membuat pemeriksaanan? Kerana tidak puas hati apabila semua laporan saya terhadap Dino tidak diambil tindakan saya bersama teman membuat laporan polis ke Bukit Aman. Harapan saya mungkin di sini laporan saya dapat perhatian, sebab enam balai polis yang saya buat laporan sebelum ini tidak ada tindakan dibuat dan polis tidak mahu buka kertas siasatan.
Malang bagi saya tiga kali saya pergi mengadap pegawai Bukit Aman, pegawai bertugas juga kata tidak mahu buka kertas siasatan. Kata mereka saya tidak buat laporan polis sebelum ini terhadap Dino. Pelik juga dah buat laporan ke balai, ada salinan, tapi kata mereka tidak ada sebarang laporan dibuat di balai.
“Akhirnya saya tunjukkan kertas laporan yang saya dan pengasuh anak saya buat di beberapa balai polis terdahulu. Akhirnya mereka kata susah! Bukit Aman kata susah? Pelik bin ajaib juga Dino bukan pegawai tinggi, sarjan pun bukan! Apa yang susah sangat nak buka kertas siasatan terhadap anggota mereka?
Adakah Dino kebal undang-undang? Atau kerana Dino anggota polis dan tak mahu kes Dino memalukan polis? Tak masuk akal! Saya tak buat laporan kecil-kecil atau semberono. Semua kes besar. Contoh! Dino overdose syabu, tiga hari masuk hospital tak ada tindakan, mendera anak, menceroboh masuk rumah pengasuh dan memecahkan pintu rumah pengasuh untuk merampas anak-anak.
Malangnya mereka kata tidak ada laporan dan pasti tidak ada kertas siasatan dibuka terhadap Dino. Sedangkan saya amat perlukan kertas siasatan itu untuk buat aduan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat, kerana tanpa kertas siasatan saya tak dapat buat IPO (Interim Protection Orderf) untuk memohon ke mahkamah Sivil di bawah Akta Keganasan Rumah Tangga, untuk saya dapatkan perintah perlindungan sementara.
“Jadi saya ingin bertanya adakah apabila kejadian yang tidak diingini berlaku ke atas diri kami anak beranak, maka barulah pihak polis bertindak? Ketika itu semuanya tidak berguna lagi. Nasi sudah jadi bubur. Jadi, sekarang bantulah saya. Saya wanita, anak-anak masih kecil, kami tidak berdaya melawan orang yang sudah hilang pertimbangan. Fikir-fikirkanlah.” Itu harapan Maysara memohon perhatian pihak polis demi keselamatan mereka anak beranak.

Kredit : UtusanMalaysia

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.