SLIDER

Kecewa Isteri(Guru) Tak Dapat Bertukar Ikut Suami
Kredit : UtusanMalaysia
SAYA adalah seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang telah ditukarkan dari Mersing ke Lumut pada bulan Mei 2011. Isteri saya seorang guru. Permohonan pertukaran isteri saya sebagai Guru Pendidikan Islam tidak diluluskan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ).

Permohonan pertukaran isteri saya telah dibuat sebanyak dua kali dan rayuan sebanyak tiga kali bagi Sesi Jun 2011 dan sesi Jan 2012.
Apa yang saya kesali ialah jawapan yang diberikan ialah tiada guru pengganti. Sampai bila KPM dan JPNJ hendak menunggu guru pengganti? Siapa guru yang sanggup menawarkan diri untuk mengajar di Daerah Mersing? Penduduk Mersing sendiri ada berkata, "Tiada orang yang nak datang ke Mersing ni kecuali Pak Malau, anaknya Sri Mersing dan Damak". Walaupun sinis bunyinya tetapi ada kebenarannya. 

Adakah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian ingin meminta saya menunggu selama enam bulan lagi atau 12 bulan lagi sekiranya permohonan pada sesi Jun 2012 tidak diluluskan?Isteri saya tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib sepanjang beliau berkhidmat dalam profesion perguruan. Beliau memohon pertukaran kerana ingin mengikut suami dan saya telah memberikan alasan-alasan yang munasabah melalui surat Permohonan Pertukaran Guru Antara Bahagian/Negeri dan surat rayuan permohonan pertukaran bagi sesi Jun 2011 dan sesi Januari 2012. Pada masa yang sama ada kekosongan mata pelajaran yang diajar di Daerah Manjung.

Saya telah memberikan justifikasi dan alasan-alasan yang munasabah seperti berikut:

>Dari aspek hubungan kekeluargaan, saya kini sudah tujuh bulan berjauhan dengan isteri dan anak-anak yang kini menetap di Mersing, Johor. Saya akan berulang-alik setiap minggu dari Lumut ke Mersing/Mersing ke Lumut yang memakan masa 12 jam perjalanan dan RM 800 sebulan kos perbelanjaan pergi dan balik demi tanggungjawab sebagai seorang suami dan bapa kepada empat orang anak.

>Dari aspek kualiti kerja, sejak pertukaran saya ke Lumut, isteri terpaksa mengambil anak yang bersekolah tadika pada pukul 12 tengah hari sedangkan pada masa tersebut beliau mempunyai kelas. Kesannya, telah mengganggu masa pengajaran dan pembelajaran beliau. Bukan itu sahaja, anak terpaksa dibawa ke kelas sedangkan sebelum ini saya yang menguruskan anak yang bersekolah tadika.

>Dari aspek pengurusan masa, isteri saya kadang-kala lewat hadir ke sekolah kerana menguruskan anak-anak untuk hadir ke sekolah. Ini akan menjejaskan kualiti kerja beliau sebagai seorang guru. Perkara sedemikian tidak pernah berlaku sebelum saya bertukar tempat bertugas.

>Dari aspek keselamatan, isteri saya sekarang sedang sarat mengandung anak kelima. Pada 13 hingga 18 November 2011 yang lepas, beliau telah dimasukan ke wad Hospital Daerah Mersing.
Saya terpaksa mengambil cuti tahun bagi pengurusan keluarga dan anak-anak sekolah. Persoalannya sekarang bagaimana isteri saya terpaksa berhadapan situasi yang sama dengan ketiadaan saya untuk memandu kereta ke tempat kerja, pengurusan kerja dan anak-anak sehingga bulan Jun 2012?

Masalah juga timbul, apabila isteri saya dihantar berkursus selama tiga hingga empat hari di luar Daerah Mersing. Saya terpaksa mengambil cuti tahun walaupun pada ketika itu ketua jabatan tidak menyokong cuti tahun saya atas sebab-sebab tugas yang perlu dilaksanakan. Adakah KPM dan JPNJ hendak menunggu berlakunya tragedi yang tidak diingini ke atas isteri saya? Walaupun KPM dan JPNJ ada 1001 alasan yang diberikan, sepatutnya KPM dan JPNJ memberikan keutamaan kepada kami warga tentera yang kerap bertukar ke pasukan baru.

Adakah KPM dan JPNJ hanya memikirkan pelajar yang ketiadaan guru sedangkan KPM dan JPNJ tidak memikirkan guru yang ketiadaan suami dan anak yang ketiadaan bapa? Janganlah KPM dan JPN bersikap pilih bulu. Ada guru yang posting cukup mudah dengan alasan ingin pulang ke kampung dengan sebab 'ada yang dikenali'.Saya mengharapkan isteri saya mempunyai azam dan semangat juang yang tinggi dan dapat memberi komitmen dalam pelaksanaan tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan sebagai seorang pendidik demi agama, bangsa dan negara sempena tahun baru 1433H dan 2012.

© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.