SLIDER

Membeli Hidup Di Hospital Pada Malam-Malam Ramadan
Ayuh , kawan-kawan, Ramadan kali ini, apa kata kita mengambil peluang untuk 'ambil peduli' sedikit sebanyak tentang diet pemakanan kita. Seperti ramai di luar sana tahu, penyakit kencing manis atau diabetes merupakan salah satu daripada 10 penyakit pembunuh utama di Malaysia. Statistik menunjukkan ramai di kalangan rakyat Malaysia menghidap diabetes. Ini pun dah cukup menakutkan. Melalui perkongsian Abd Ghani Haron di laman facebook, beliau sendiri menasihatkan supaya menjaga kesihatan sebelum terlambat. Sekiranya tidak dijaga dari awal, kesannya akan mendapatlah di hujung usia nanti. Ketika orang lain masih gigih melakukan ibadah di usia senja, kita berada di hospital untuk mendapatkan rawatan dialisis. Ini pun dah cukup terkilan bagi kita yang sudah berusia yang sepatutnya masih boleh menjalani ibadah dengan selesa dan sihat.

Ramadhan kali ini (sepatutnya setiap kali Ramadhan), kita cuba latih dan ubah diri kita mengawal pengambilan makanan yang sihat. Hampir setahun, kita dah suap perut dan tubuh badan untuk menerima pelbagai jenis makanan, kali ini kita cuba untuk rehatkan tubuh badan kita. Insya Allah, apabila dah biasa di latih selama sebulan, bulan-bulan seterusnya akan menjadi lebih mudah.

Mencegah adalah lebih baik dari merawat. Hargai kesihatan kita di usia muda lagi. Kita ikuti perkongsian beliau.

-Admin-


Malam ini malam pertama meredah dailisis seorang diri berteman seorang misi kerana saya mengubah jadual dailisis dari waktu 9 pagi kepada selepas berbuka.Saya khuatir tidak dapat berpuasa ketika dailisis kerana pening dan keletihan,jadi dibuat waktu malam.

Ketika orang berduyun ke masjid, majlis berbuka,saya dihantar oleh isteri ke Hospital Metro.Sendirian berbuka,bersolat maghrib dan menyerah lengan dikerusi dailisis kepada misi untuk dicucuk dua jarum sebesar dawai pagar untuk memulakan dailisis.Sakitnya tidak perlu di bicara lagi,ia mandatory, tidak boleh tidak.

Sendirianlah saya menempuh dalisis ini dikerusi ,menyambung berbuka yg tadinya hanya dg sebiji kurma dan seteguk air.Ketika orang memilih tempat beriktikaf di masjid,saya memilih kerusi dailisis,ketika orang mengharung solat jamaah dan terawih 3 jam,saya mengharung dailisis 4 jam dg jarum tertusuk dilengan,darah berlegar dlm tiub didepan mata.Biarlah solat terawih terkorban demi mengelak dari berpuasa ramadan yg terkorban.

Ketika jarum hampir berhimpun,isteri saya meredah malam sendirian,menjemput saya dihospital.Rutin ini akan berlaku 13 kali dalam bulan ramadan ini sebagai memenuhi tuntutan dailisis selang sehari.Saya bagaikan hadir untuk membeli hidup, membayar RM200 untuk hidup satu hari lagi,membeli dg penuh rasa sakit, pening dan keletihan.Pilihlah untuk tidak rosak buah pinggang.

Tidak ada siapa pun didunia ini yg mahu rosak buah pinggangnya, tetapi itulah kehendak takdir yg berlaku atas kelalaian diri sendiri. Pengambilan gula yg berlebihan telah menyebabkan kencing manis dan pengambilan ubat yg lama telah pula merosak buah pinggang.Diri sendiri yg salah,tetapi saya tetap tidak mahu mengalah,terus berjuang untuk hidup,walaupun membayar harga yg mahal,mengharung kesakitan yg menelan seluruh kelazatan hidup untuk beberapa ketika.

Pada anda semua saya tinggalkan pesan dari kerusi dailisis ini, kurangkan pengambilan gula, makanan manis,kurangkan makan nasi.Kurangkan melayan nafsu.Kepada mereka yg telah ada kencing manis,segerakan bertindak, suntik insulin jika dicadanglan doktor untuk mengelak kemungkinan rosak buah pinggang.Sakit suntikan jarum insulin takkan sama dg tusukan jarum dailisis yg berganda-ganda sakitnya.Pada anda yg sudah dailisis,berjuanglah utk terus hidup kerana semangat untuk terus hidup itu lebih besar dari ubat yg diberi oleh doktor.

Kemungkinan pada hari dailisis saya tidak dapat menulis,saya mohon maaf, namun program sedekah jariah akan diteruskan seperti yg dirancang.Mohon maaf kerana menulis hal diri utk kali ini.

Kredit : Fb Abd Ghani Haron

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.