SLIDER

Baru 5 Tahun Kahwin Kot !

30 Jun 2017


Salam Ramadhan semua. Terima kasih admin sebab sudi siarkan confession aku. Aku HY, dah kahwin, sekarang umur late 20s, alhamdulillah dah ada anak. Apa yang aku nak kongsikan hari ni ialah apa yang aku belajar selama 5 tahun aku kawin ni dan juga hasil pemerhatian aku pada orang lain. Ya walaupun baru 5 tahun tapi nak sampai ke tahap ni pun punyalah susah. So aku harap pembaca di luar sana boleh la baca sambil-sambil nak tunggu buka puasa tu.
1. Rendahkan expectation anda
Common sangat-sangat kebanyakan pasangan (tak semua) yang dah nak kahwin membayangkan kehidupan lepas kahwin diorang camni: kahwin, honeymoon, dapat baby, kerja, balik kerja wife masak husband balik kerja wife sambut then dinner sesama, beli rumah, then grow old together. Bila kau expect tinggi-tinggi tapi kau tak dapat apa yang kau harapkan tu kau end up hampa gila.
Mungkin sebelum kawin kau mengharapkan nanti dah kawin kau merasa la solat suami kau imamkan dan kaulah makmumnya. Mana taknya, bakal suami kau tu selalu nasihat islamik islamik kat kau. Share video UAI dan Syamsul Debat kat fb. Tuptup dah kawin subuh suami kau liat sangat nak bangun, zohor kejap lah kejap lah, asar maghrib isyak entah ke mana. Kecewa, nangis la si makmum ni kat bucu sejadah.
Ataupun sebelum kahwin kau berangan nak honeymoon oversea pastu setiap tahun travel jalan-jalan tengok dunia. Tag pasangan kau kat post-post Trip Adik Berad*k la, post-post tips melancong seperti Tips Melancong ke Maldives dengan Budget RM1 la.. Alih-alih lepas kawin korang tak ke mana pun sampai dah beranak pinak sebab blacklist ptptn. Nak mandi laut kat PD pun susah sangat nak dapat sebab kedekut sangat nak keluar belanja, pulak tu busy memanjang. Nangis la lagi kat bucu katil pulak..
2. Sebelum kawin dengan selepas kawin sangat-sangat berbeza
Ini nasihat common yang korang dengar. Bercinta la seribu tahun pun tetap takkan sama dgn setahun kawin. Lepas kahwin kau umpama mengenali seorang insan yang lain. Masa ni la kau baru tau wife kau tu jenis kentut dah la kuat, bersepah pulak tu contohnya atau rupanya husband kau jenis taknak makan lauk semalam.
Mungkin masa awal kahwin kau akan rasa macam kejutan budaya nak adapt dengan perangai pasangan kau. Kau rasa kau tak boleh nak ikut sebab keluarga kau besarkan kau dengan cara A jadi tak boleh la pasangan kau expect kau boleh ikut cara dia. Tapi kau kena ingat, dia juga dibesarkan oleh keluarganya dengan cara B. Jadi kat sinilah tolak ansur tu sangat perlu dan suami kena mainkan peranan untuk mendidik isteri dengan cara C pulak iaitu asimilasi yang baik dari A + B.
Walaupun macam tu, ambil perkara ini sebagai cabaran yang fun. To get to know each other again macam baru mula-mula bercinta dulu. Setiap hari ada je benda baru tentang pasangan yang kau baru discover. Kan seronok tu?
3. Bersyukur apa adanya. Jangan compare!
Setiap orang Allah dah tentukan bahagian masing-masing. Jadi tak perlulah bandingkan nikmat orang lain dengan kau. Bila buat macam tu seolah-olah kau tak bersyukur dengan bahagian kau sendiri. Ini bila tengok instagram kawan kau honeymoon ke Europe, kau mulalah nak touching dengan husband kau yang cuma bawak kau ke Air Papan, Mersing. Itu pun sebab pakcik dia ada homestay kat sana.
Kadang-kadang aku rasa social media ni jahat. Sebab secara sedar atau tak, kita akan pamerkan apa yang terbaik yang berlaku dalam hidup kita. Dapat hadiah anniversary beg Furla dari husband, upload. Pergi Lombok-Bali-Flores dengan family, upload. Pergi umrah ziarah dengan isteri-isteri, upload. Anak dapat 100A upload. Pastu defend perbuatan kita dengan ayat “ig aku suka hati aku la, tak suka sila unfollow”. Like what?
Eh ini dah macam lari topik pulak.
4. Kalau diberi pilihan tinggal bersama mertua, avoid at all cost.
Ni berdasarkan pengalaman kawan rapat aku. Dia ikut suaminya pindah ke Pahang dan menetap dengan keluarga mertuanya. Ibubapa mertuanya okay-okay saja. Tapi adik-adik ipar yang selalu bikin onar, kita yang dengar ni pun jadi panas telinga. Kadang-kadang rasa nak marah tak sampai hati. Dah berbuih-buih mulut nasihatkan, pindahlah rumah sendiri. Tapi tahun ni dah masuk tahun ketiga dia masih tinggal dengan mertuanya.
Terlalu banyak perkara yg perlu consider kalau nak tinggal bersama mertua. Bab auratnya, siapa lagi yang tinggal sebumbung nanti, macam-macam lagi. Kalau dapat mertua yg memahami boleh jugalah digagahkan. Tapi baik macam mana pun mertua korang, berdikarilah. Belajar struggle hidup susah senang suami isteri. Nak bermalas-malasan sekali sekala pun tak rasa malu. Kau nak bermanja suami isteri kat ruang tamu ke dapur ke tak perlu tengok-tengok.
Apapun mungkin setiap pasangan yang hidup serumah dengan mertua punya alasan kukuh masing-masing. Yang dapat aku nasihatkan untuk mereka yang belum mampu untuk menyewa rumah sendiri, bertahanlah dulu dan dalam masa yang sama usahakan bersungguh-sungguh. Tak baik dah tua-tua masih susahkan mak bapak.. Mungkin mulut kata okay tak kisah, tapi elakkanlah takut-takut ada tingkah laku kita yang TERsinggung hati orang tua tanpa sedar.
5. Sabar, sabar, sabar.
Ya ya. Nasihat ni yang paling common orang sebut tapi nak bersabar tu teramatlah susah. Tapi ini lah yang paling penting, kunci paling paling utama dalam alam rumahtangga, memang kena banyak sangat bersabar. Aku bagi contoh apa yg aku alami dulu, aku tak pernah sangka Allah akan uji kami dengan masalah orang ketiga seawal seminggu perkahwinan. Seminggu. Inai di jari pun tak hilang lagi. Aku hampir hilang akal masa tu. Satu demi satu kebenaran terbongkar depan mata. Bukan setakat skandal biasa, malah siap terbunting lagi. Tapi Allah Maha Besar, kandungan tak menjadi dan gugur.
Boleh dikatakan itulah moment paling getir dalam hidup aku dan khususnya perkahwinan aku setakat ni. Mana taknya. Selalu aku dengar suami cari lain lepas berbelas tahun kahwin. Isteri dah abaikan suami jadi suami cari perhatian kat luar, ataupun suami dah bosan dgn isteri yg makin tak serupa orang, serabai sebab terlalu sibuk uruskan rumahtangga sampai tak sempat nak berhias. Tapi tak, kes aku ni jadi bukti bilamana Allah nak uji, tak kira masa pun. Aku tak sempat lagi nak berbakti sebagai isteri dah kena macam ni. Namun apapun aku bersyukur dek kerana ujian inilah yg menjadi titik tolak perubahan drastik suami aku dari manusia yg hanyut ke dirinya yang sekarang. Tapi kesannya sampai entah bila masih menghantui diri aku. Dah maafkan, tapi nak lupakan ambil masa. Kalau dah lupa takdelah aku masukkan cerita tu dalam confession ni ye dok?
Katakan masa tu aku tak sabar, suami tak sabar, mungkin setakat beberapa minggu or bulan tu je usia perkahwinan kami. Tu baru satu contoh yg besar. Kadang-kadang dari benda kecil macam tak pasang ubat nyamuk pun boleh jadi besar bila tak sabar. Dari tiada kesabaran itulah jadi punca domestic violence baik oleh suami mahupun isteri (isteri pukul suami, macam makin banyak dengar berita pasal ni kan?) ataupun TERlafaz cerai masa gaduh.
Cukuplah dulu 5 pengajaran ini, nama pun baru 5 tahun kahwin. Kalau dah kahwin 10 tahun aku up bagi 10 pengajaran pulak. Marriage life is more than just planning for your wedding then your honeymoon. Ia umpama Amazing Race. Kau team up dengan spouse kau, menjalani kehidupan yg rush here and there, ada detour, roadblock, kena sailang dengan team lain dan macam-macam lagi. Korang tengok kan game tu kalau team tak sepakat je nanti mulalah nak gaduh, blaming each other, last-last sampai lambat pastu tersingkir. Tapi bila team tu ada tolak ansur, sepakat, compliment each other, boleh menang walau apa pun rintangan yang datang.
– HY
Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

6 Cara Menjadi Ibu Yang Baik Pada Anak Lelaki. Wajib Baca!

29 Jun 2017


Ibu ibarat pelindung kepada anak. Kasih sayang dan sikap lemah-lembutnya tidak dapat digantikan oleh sesiapa pun.
Dalam setiap rumah tangga, peranan ibu sangat diperlukan. Bagi anak-anak, kerana kesabaran dan kepekaan seorang ibu, ibu menjadi  tempat untuk mencurahkan segala beban, ujian dan permasalahan hidup.
Karakter seorang ibu sangat penting bagi setiap anak, baik buat anak perempuan mahu pun anak lelaki. Namun bagi anak lelaki, ibu adalah cinta pertamanya  yang dapat mendidiknya untuk menjadi lelaki yang bertanggung jawab. Berikut adalah 6 cara yang dapat anda gunakan sebagai panduan untuk menjadi ibu yang baik bagi anak lelaki.
1. Ajarkan mereka tentang kesabaran dan kecekalan.
Masalah demi masalah yang menimpa dalam keluarga anda, anda harus tanganinya dengan kesabaran. Kesabaran yang ditunjukkan oleh seorang ibu dapat menjadi contoh yang nyata bagi anak-anaknya. Ketika anda sabar dan cekal, hal itu akan mengajarkan kepada anak anda secara tidak langsung supaya suatu hari nanti mereka juga kuat mengatasi permasalahan yang akan dihadapinya.
2. Ajarkan mereka menjadi lemah-lembut.
Seorang anak laki-laki yang membesar tanpa kehadiran seorang ibu kebiasaannya akan menjadi seseorang yang kasar dan kurang peduli terhadap dirinya sendiri, tidak menghargai orang lain serta masyarakat sekitarnya. Ajarkanlah kepada anak lelaki anda agar menjadi lemah lembut dalam setiap perbuatan mereka, tanpa harus menghilangkan sisi tegasnya seorang lelaki. Ingat, lemah-lembut bukan bererti pondan!
3. Jadilah agen penyatu.
Jadilah agen penyatu dalam kehidupan mereka. Terkadang di dalam rumah tangga, konflik pertikaian sesama anggota keluarga tidak dapat dielakkan, ibu adalah satu-satunya orang yang seharusnya berdiri pada posisi neutral (tidak menyokong sesiapa). Jadilah pendamai perselisihan antara anak dengan ayah atau anak anda dengan adik-beradiknya yang lain. Secara singkat jadilah penyatu untuk mempersatukan seluruh anggota keluarga, agar dapat bekerja sama dengan baik.
4. Sokonglah dia!
Ada kalanya hari-hari anak anda penuh dengan ujian, jadilah ibu yang peka dengan situasi yang anak anda sedang rasakan. Berfikirlah secara positif dan berikan kata-kata serta sokongan  agar anak anda memiliki keyakinan dan optimis bahawa setiap satu masalah itu pasti ada jalan keluarnya.
5. Jadilah penasihat yang baik.
Seorang anak akan risau ketika pergi mengambil keputusan peperiksaan besar untuk yang pertama kalinya. Peranan anda di sini sangat diperlukannya, berikanlah nasihat-nasihat yang dia perlukan, bantulah dia untuk percaya diri dan mampu memahami kesan baik serta buruk dari setiap keputusan yang akan dia terima. Yakinkan dia bahawa apa pun keputusan yang akan dia ambil, itu adalah yang terbaik untuknya.
6. Menjadi sang pemberani.
Sebagai seorang wanita, anda juga harus berani dalam melakukan pelbagai aktiviti. Kadang anda harus melakukan sendiri tugas-tugas seorang lelaki tanpa harus menunggu hingga suami anda pulang dari kerja. Contohnya menukar mentol lampu. Mungkin bagi anda hal itu adalah biasa dan tidak perlu diendahkan, tetapi di mata anak anda, anda adalah seorang ibu yang hebat. Percayalah!
Artikel ini diterjemah dan diolah kembali daripada artikel asal yang ditulis oleh Agung Candra Setiawan.
Kredit : Majalahpama

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Umur Dah Masuk 40 Tahun ? Hati-hati Dengan Ujian Yang Lebih Mencabar !

28 Jun 2017


"Berhati-hati di usia 40 tahun"


Umur 40 tahun ialah umur dimana kebanyakan kita mula diuji. Ujian boleh datang dari ibubapa (jatuh sakit, kematian), atau dari pasangan hidup (perceraian, jatuh sakit) atau dari anak-anak yang meningkat remaja.

Memang bermula 40 tahun, Tuhan akan memanggil kita pulang bertaubat kepadaNya. Panggilan dari Tuhan selalunya berbentuk ujian. Kerana hanya dengan itu kita akan kembali bersimpuh dan bersujud mengadu dan memohon pertolonganNya.

Orang yang bijak akan memperbaiki diri dan amalannya, memperbaiki hubungan dengan ahli keluarganya, berjimat menyimpan untuk hari tuanya. Semua dengan niat mahu berkumpul bersama di syurga nanti.

Orang yang kurang bijak tetap leka dan langsung tak membuka deria terhadap panggilan Tuhan. Malah dikala orang lain semua bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan, dia pula mencari masalah baru.

Usia 40 ini menjadi lebih menarik apabila al-Quran di dalam surah "al-Ahqaaf ayat 15" ada menyebut tentang itu. Allah berfirman yang bermaksud,

"Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: "Wahai Tuhan ku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmat-Mu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal salih yang Engkau redhai dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadaMu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepada Mu)."

Ada segelintir golongan yang sudah berumur 50 tahun, 60 tahun, malah 70 tahun, masih memikirkan kereta Sportnya, tanaman Duriannya, ternakan kerbaunya, harta2nya, anak2 dan cucu2nya. Alangkah baiknya jika apabila sudah berumur, masa diisi untuk mendengar Kuliah Agama, ibadat di Masjid, Umrah, Haji dan sebagainya.

Ada yang masih merasakan diri muda belia. Melayan nafsu yang marak menyala padahal kedut dan uban dah tumbuh merata. Sibuk mencari cinta diluar, sedangkan rumahtangga yang halal dibiar berantakan.

Ada yang rasa macam masih sihat, walaupun sahabat2, sedara-mara ramai yg sudah meninggal, kadangkala tanpa disangka. Itu semua hanya menjadi bahan cerita "ehh, tak sangkaaa...muda lagi, sihat je nampak, boleh meninggal..."

Amatlah menyedihkan tatkala orang lain bersiap bertemu Tuhan, kita masih ralit dibuai perasaan akibat tertipu dengan nafsu sendiri.

Nafsu memang tak pernah tua. Ia sentiasa muda dan galak. Yang semakin lelah dan tua adalah tubuh dan kudrat kita.

Rasanya jika Tuhan menghalang tubuh manusia mengalami penuaan, pasti kita semua lebih leka, lebih degil untuk menyahut panggilan pulang. 

Sehinggalah tiba saat roh kita diheret dan diseret kembali merengkuk di hadapan Tuhan.

Kita hidup di dunia, tidak lama.. Rasulullah, Sallallaahu alaihu wasallam, telah bersabda:

“Umur-umur umatku antara 60 hingga 70 tahun, dan sedikit orang yang bisa melampaui umur tersebut”. [HR. Ibnu Majah: 4236].

Kalau sekarang kita rasa 40 tahun atau 70 tahun itu lama, bagaimana setelah alam barzakh atau akhirat juga kita dibangkitkan dan hidup dalam waktu yang sangat lama, SATU HARINYA = RIBUAN TAHUN…

Ingat, ketika itu tak ada yang berguna kecuali amal baik kita..

Oleh karena itu, lihatlah diri Anda, sudahkah dia mempersiapkannya…?!

Allah ta’ala berfirman (yang artinya):

“Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kalian kepada Allah, dan LIHATLAH DIRI MASING-MASING apakah yang sudah ia PERSIAPKAN untuk KEHIDUPAN ESOKNYA”. [Al-Hasyr:18]

Mari kita dekatkan diri dgn Allah, rajin2 Solat Jemaah, tunaikan Zakat, Haji, Umrah, puasa dan sebagainya. Tunaikan yg Wajib dahulu, dan tingalkan larangan insyaAllah.

By:Miracle sidrah protection

Kredit : Fb Miracle Sidrah Protection


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Pening Nak Simpan Duit Kat ASB ke Tabung Haji ? Jom Semak Simulasi Perbandingan Keuntungan

27 Jun 2017



Saya tunaikan janji saya tempoh hari utk kongsikan simulasi perbandingan pulangan ASB dan TH yg sebenar dari 2012 hingga 2016.

Sebelum tengok gambar, baca ini dahulu;

Berikut adalah rekod prestasi pulangan ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun bermula 2012 hingga 2016.

ASB
2012 7.75%
2013 7.70%
2014 7.50%
2015 7.25%
2016 6.75%
*Dividen sahaja, tidak termasuk bonus


Tabung Haji
2012 6.50%
2013 6.00%
2014 6.25%
2015 5.00%
2016 4.25%
*Hibah TH sahaja, tidak termasuk bonus atau Hibah Haji.


Senarai di atas, hanya utk keuntungan melalui dividen tahunan sahaja (atau di TH dipanggil hibah TH), tanpa bonus.

ASB dan TH mempunyai bonus (di TH dipanggil Hibah Haji) yang diberikan kepada mereka yang layak selain daripada dividen yang diberikan setiap tahun.

Jika dilihat rekod di atas, pulangan ASB setiap tahun mengatasi TH sekitar, paling minima 1.25% dan pernah sampai 2.5% perbezaan iaitu pada tahun lalu, 2016.

Berikut ialah perbezaan peratusan keutnungan bonus ASB melebihi hibah Tabung Haji dari 2012 hingga 2016;

2012 1.25%
2013 1.70%
2014 1.25%
2015 2.25%
2016 2.50%


Tapi, tahukah anda bahawa ada satu perbezaan yang nyata di antara ASB dan Tabung Haji, iaitu zakat simpanan.

Di Tabung Haji sudah difatwakan sejak 1979 bahawa pendeposit Tabung Haji tidak perlu lagi utk membayar zakat simpanan kerana ia sudah ditunaikan oleh Tabung Haji sendiri.



Rujuk gambar kedua.

Jadi, perkiraan ini perlu diambil kira dalam membuat perbandingan pulangan kedua-dua instrumen kewangan ini.

Sebelum ini saya ada membuat simulasi perbandingan pulangan dengan dimasukkan faktor zakat dengan andaian keutnungan ASB 7.5% dan Tabung Haji 5%.

Boleh rujuk status 2 hari lepas.

Dalam simulasi tersebut, dengan modal RM100,000, seleas diambil kira keutnungan dan zakat, hasil yang didapati selepas 5 tahun adalah sama.

Kali ini, saya sertakan pula simuasi sebenar berdasarkan pulangan sebenar ASB dan Tabung Haji dalam masa 5 tahun; 2012 hingga 2016.

Dan hasilnya adalah mengejutkan. Rujuk gambar pertama.



Dah habis baca?

Tag kawan-kawan yang patut tahu hal ini, kemudia share posting ini.

Kredit : Fb Ayfan Mat Rawi 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Salah Faham Hadith Habbatus Sauda Ubat Segala Penyakit

23 Jun 2017

Habbatus sauda (black seed), jintan hitam atau apa sahaja nama baginya merupakan herba yang terkenal dan digunakan sejak zaman Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam lagi. Ianya mengandungi pelbagai khasiat dan sering digunakan untuk tujuan perubatan. Hal ini diperkuatkan lagi dengan adanya hadith-hadith yang menyebutkan tentang kelebihan habatus sauda itu sendiri disisi Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam.

Cuma yang menjadi isu ialah salah faham sebahagian masyarakat yang mengatakan habbatus sauda merupakan ubat bagi apa sahaja jenis penyakit hingga ada yang memburuk-burukkan perubatan moden dan mendakwa berpada dengan mengambil habbatus sauda untuk menyembuh apa jua penyakit. Saya ditanya oleh Doktor Rafidah daripada Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS), Temerloh yakni salah seorang ahli dalam team MedTweetMy yang merupakan pakar buah pinggang berkenaan isu ini. Tulisan ini cuba untuk menjelaskan aspek hadith, maksud hadith menurut pandangan ulama’ silam dan menjernihkan salah faham yang berlaku.



 Tulisan ini sama sekali tidak ada kena mengena dengan isu habbatus sauda memudharatkan apa jua jenis penyakit tertentu sebaliknya hanya ingin fokus kepada makna dan syarahan para ulama' mengenai hadith habbatus sauda yang disalah fahami.

Hadith yang paling masyhur dalam masyarakat berkaitan kelebihan habbatus sauda ialah riwayat daripada Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

فِي الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلَّا السَّامَ
“Pada habbatas sauda itu ada penawar/ubat bagi semua penyakit kecuali mati.” [Riwayat Al-Bukhari dalam Sahihnya, kitab Al-Tibb no. 5687; Riwayat Muslim no. 2215]

Dari sudut kesahihan hadith ini, maka tidak ada sebarang keraguan ianya memang hadith sahih. Maka inilah yang menjadi konflik bahkan mungkin “perang” antara masyarakat dan doktor. Bagi doktor, habbatus sauda boleh memberikan kemudharatan bagi beberapa jenis penyakit dan tidak sesuai digunakan, atau mungkin boleh digunakan dengan pemantauan, dos yang ditentukan dan sebagainya. Sedangkan disisi masyarakat pula, habbatus sauda merupakan antara ubat yang paling baik tambahan pula Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam sendiri mengatakan ianya penawar bagi segala penyakit. Tidak mungkin kita menolak perubatan Nubuwwah dan mengutamakan perubatan moden daripada apa yang Nabi amalkan sendiri.

Maka berlakulah perkara yang tidak elok yang dilakukan oleh sebahagian masyarakat seperti label-melabel, merendahkan, memaki-hamun dan mengutuk doktor. Ada yang mengatakan doktor menolak hadith Nabi, doktor agen yahudi/kafir, doktor terpengaruh ilmu perubatan sains barat dan tidak arif perubatan Islam, doktor jahil dan sebagainya gelaran yang bagi saya tidak patut dilemparkan sebegitu.

Saya bukanlah ingin membela para doktor dan menentang perubatan Nubuwwah walaupun saya sebahagian daripada keluarga MedTweetMy. Tulisan ini untuk menjelaskan dari sudut Islam menurut pandangan ulama’ silam apakah maksud sebenar hadith itu agar kita semua jelas mengenainya dan mudah-mudahan tidak ada lagi perbalahan antara masyarakat dengan doktor.

Salah Faham Makna Hadith

Ya, inilah yang berlaku dalam masyarakat.Walaupun hadith itu sahih, namun kefahaman kita terhadap hadith itu belum tentu sahih. Salah faham terhadap makna hadith sering kali menjadi punca perbalahan bukan sahaja masyarakat awam malah golongan agama sendiri. Dalam hal ini, masyarakat awam tidak boleh disalahkan sepenuhnya kerana mereka sendiri tidak terdedah dengan syarahan ulama’ apatah lagi mengkaji perbahasan mengenainya. Tambahan pula, lafaz hadith itu sendiri menggunakan lafaz “ kullu daa’ ” (semua penyakit) maka sudah pasti bagi sesiapa yang memahami secara literal akan berpegang sedemikian rupa.

Mari kita lihat makna sebenar hadith ini dan perbahasan ulama’ mengenainya.

Al-Hafiz Ibn Hajar Al-Asqalani (wafat 852H) berkata:

“Disebutkan bahawa sesungguhnya ucapan baginda “Seluruh penyakit” itu maksudnya ianya boleh dijadikan ubat dengannya (yakni habbatus sauda). Sesungguhnya ia bermanfaat bagi penyakit-penyakit sejuk sedangkan penyakit panas maka tidak (berkesan).”
            [Fath Al-Bari 10/144]

Imam Ibn Jauzi (wafat 597H) berkata:

“Sebahagian ulama’ mengatakan bahawa lafaz “kullu” (semua –penyakit-) disini ialah lafaz umum yang membawa makna khusus sebagaimana firman Allah (tentang burung yang berkata kepada Nabi Sulaiman) “Sesungguhnya aku mendapati seorang perempuan yang memerintah mereka dan telah diberikan kepadanya semua benda dan dia juga mempunya singgahsana/istana yang agung. ” [An-Naml:23]...” [Kasyf Al-Mushkil 3/364] 
Ayat ini berkaitan seekor burung Hud-hud yang mengkhabarkan kepada Nabi Sulaiman tentang Ratu/Puteri Balqis di negara Saba'. Makna lafaz kullu (semua) dalam surah An-Naml tersebut bukanlah bermakna seluruh benda yang ada di dunia telah dimiliki oleh Raja Balqis sebaliknya ia bermaksud dia mempunyai kemewahan dunia yang diperlukannya untuk memerintah sesebuah kerajaan. [Tafsir Ibn Kathir 6/186]

Imam Al-Qurtubi dalam tafsirnya mengatakan bahawa lafaz kullu (semua) yang dimiliki oleh Puteri Balqis tersebut ialah lafaz mubalaghah  iaitu semua yang diperlukannya sebagai pemerintah kerajaan. [Tafsir Al-Qurtubi 13/184]

Mubalaghah ialah lafaz hiperbola yakni ucapan kiasan yang yang berlebih-lebihan untuk memperoleh kesan tertentu [kamus dewan edisi-4]

            Inilah yang dimaksudkan dengan lafaz umum tetapi membawa makna khusus. Ianya uslub lafaz yang dibincangkan dalam ilmu usul fiqh. Jika ingin memahami lebih lanjut mengenai lafaz sebegini, sila membaca karya-karya usul fiqh, insyaAllah.

Apakah yang dimaksudkan dengan penyakit sejuk yang diucapkan oleh Imam Ibn Hajar Al-Asqalani sebelumnya? Ianya bermaksud penyakit yang berkaitan dengan cuaca sejuk atau lembab yang mana sesuatu dirawat dengan habbatus sauda kerana sifatnya yang panas.

Imam Ibn Jauzi juga menyebutkan:

“Yang dimaksudkan dalam hadith itu ialah penawar/ubat bagi penyakit-penyakit berkaitan lembab, berkahak yang mana habbatus sauda’ itu sifatnya panas dan kering (berlawanan).” [Kasyf Al-Mushkil 3/364]

Begitulah yang disebutkan oleh Imam An-Nawawi (wafat 676H) ketika membahaskan hadith ini bahawa habbatus sauda tidak sesuai pada penyakit tertentu seperti penyakit berkaitan sejuk. Katanya lagi:

“Sesungguhnya Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam menggambarkan sebegini berdasarkan apa yang disaksikannya pada kebiasaan keadaan para sahabatnya radhiallahu ‘anhum” [Syarh An-Nawawi ‘ala Muslim 14/196]


Kesimpulan

Hadith ini merupakan hadith yang mengandungi lafaz umum namun maksudnya khas. Habbatus sauda sememangnya baik untuk menyembuhkan banyak penyakit namun bukanlah semua penyakit yang ada dimuka bumi ini. Semua penyakit yang dimaksudkan disitu ialah penyakit yang berlawanan sifatnya dengan habbatus sauda’ yakni sakit yang berkait dengan elemen sejuk seperti demam sejuk, selsema dan sebagainya. Itulah yang disebutkan oleh para ulama’ silam.

Adapun apa yang dikatakan oleh para doktor bahawa habbatus sauda mampu memberikan kesan/ menambah mudharat atau tidak sesuai dengan penyakit-penyakit tertentu, maka ianya bukanlah bertentangan dengan hadith diatas. Nasihat saya, ikutlah nasihat doktor pakar. Jika benar habbatus sauda tidak sesuai dengan penyakit yang dihidapi bahkan boleh memberikan mudharat, maka ianya bukan lagi menjadi keperluan untuk diamalkan kerana mengelak mudharat yang lebih besar itulah yang lebih utama yang telah diajarkan oleh Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam sebagaimana hadith yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas radhiallahu ‘anhu:

لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
“Tidak boleh membuat bahaya dan menimbulkan bahaya” [Riwayat Ibn Majah no. 2430]


Ini juga bertepatan dengan kaedah syarak yang disebutkan oleh para usuliyyin:

در المفاسد مقدم على جلب المصالح
“Menghalang kerosakan didahulukan daripada mengambil maslahat”

كل سبب يفضي إلى الفساد نهى عنه إذا لم يكن فيه مصلحة راجحة
“Setiap sebab yang membawa kepada kerosakan dilarang daripadanya jika ianya tidak mempunyai maslahat yang kukuh.”

Tambahan pandangan daripada Doktor #MedTweetMy:
Jika ingin mengamalkan habbatus sauda, pastikan ianya habbatus sauda yang asli (dalam bentuk serbuk yang 100% tulen), tidak diproses/bercampur dengan bahan lain dan dalam kuantiti yang sedikit. Jika mengambil habbatus sauda dalam bentuk pil/kapsul, pastikan ianya telah mendapat pengesahan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia kerana ada pil-pil habbatus sauda yang telah dicampur dnegan bahan-bahan lain yang boleh memudharatkan.
 
Habbatus sauda tidak bersalah, yang bersalah mungkin kefahaman dan cara pengambilan kita.
Wallahua’lam
_____________
Ad-Dien Abdul Kadir

Ad-Hoc MedTweetMy
Jumaat _ 25/03/2016

Kredit : addienblog

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Kenangan Bersama Ayah Dan Ibu

22 Jun 2017


Selalunya kita selalu rasa terharu bila mengenangkan kenangan manis bersama seorang ibu. Tidak ramai yang rasa terharu mengenangkan kenangan bersama seorang ayah. 

Saya ada beberapa kenangan bila saya teringat mengenainya, akan meleleh air mata tanpa disedari. Saya mahu berkongsi cerita, semoga ia dapat dimanfaati.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang agak susah. Rumah kayu di kawasan setinggan di pinggir bandar Johor Bahru. Ayah dan ibu tidak ada pendidikan yang tinggi. Hanya lulusan darjah enam pada ketika itu, tahun 60an.

Ayah saya bekerja di Singapura sebagai pekerja kilang besi. Tugas hakiki beliau adalah sebagai pemandu jengkaut yang mengalihkan timbunan besi buruk masuk ke dalam kawah panas untuk meleburkan besi.

Beliau bekerja dalam tiga shift, sekejap shift pagi, kadang kala shift petang dan ada juga shift malam.

Tugas beliau yang sibuk menyebabkan kadang kala kerinduan kasih seorang ayah. Perasaan itu lebih kuat bila melihat ayah orang lain menemani anak mereka mendapatkan hadiah pelajaran. Makan bersama-sama. Kadang kala melihat mereka ketawa bersama.

Di sekolah rendah, saya merupakan antara pelajar terbaik. Selalu dapat nombor satu dalam peperiksaan akhir dan mendapat anugerah pelajaran. 

Seringkali saya akan naik sendirian ke pentas, bersalam dengan Ahli Parlimen ketika itu, Datuk Mohamed Rahmat untuk menerima hadiah pelajaran. 

Kemudian kembali berkumpul bersama kawan-kawan. Hanya guru darjah yang menemani saya dan mengucapkan tahniah.

Saya tidak mencari-cari wajah ayah atau ibu kerana saya tidak mengharapkan mereka datang. Saya tahu mereka sibuk. Tidak mudah meluangkan masa untuk saya. Kalau mereka datang, saya rasa mendapat hadiah berganda. 

Ibu saya sibuk menjaga adik-adik kecil. Dia tidak mempunyai, malah tidak tahu memandu kereta atau motorsikal. Paling mampu dilakukan ialah menunggang basikal sejauh 5km dari sekolah jika ingin menemani saya ketika itu. Itu belum dikira adik yang terpaksa ditinggalkan pada jiran.

Jadi saya faham dan redha, dengan keadaan keluarga saya. Pernah sekali ibu saya datang dengan basikal. Adik-adik ditinggalkan bersama jiran. Datang pun ketika majlis penyampaian hadiah telah bermula. 

Jadi bila saya turun dari pentas, saya seronok sangat melihat wajah ibu saya yang tersenyum melihat saya menjadi anak kebanggan mereka. 

Ya lah, kami orang miskin. Buat kerja sekolah pun guna lilin atau pelita minyak tanah. Tiada bekalan eletrik di kawasan setinggan. Berjaya dalam pelajaran adalah sesuatu yang amat disyukuri dan dibanggakan.

Dalam hati saya tidak mengharap kehadiran mereka. Saya faham keadaan keluarga kami yang miskin.

Tetapi apabila balik rumah, saya disambut sebagai hero oleh ibu saya. Saya bangga menunjukkn hadiah yang diberikan, walaupun hadiah berupa buku cerita yang murah harganya. 

Ayah pula akan memberikan beberapa puluh ringgit sebagai hadiah pelajaran darinya. Saya pegang sekejap kemudian ayah ambil balik untuk disimpan di pejabat pos. Pada masa itu tiada bank komersial yang menyediakan perkhidmatan perbankan. 

Yang paling seronok ialah ayah memberitahu, "Long jadilah doktor. Doktor boleh tolong orang sakit." sambil mengusap kepala saya. 

Jadi bila guru darjah merekodkan prestasi saya, ada soalan tentang cita-cita. Saya segera beritahu saya mahu jadi doktor. Sebab dengan jadi doktor saya boleh bantu orang sakit dan menjadi kebanggaan ayah dan ibu saya. 

Setiap kali ditanya, sama ada guru atau sanak saudara (pakcik dan makcik saya), saya dengan yakin menjawab saya mahu jadi doktor. Lepas itu saya dengar ada yang ketawa dan ada yang tersenyum. Saya tak perduli itu ketawa memerli, atau ketawa gelihati melihat saya yang cute-muit pada masa itu menjawab dengan yakin. 

Ayah saya pun senyum melihat telatah saya yang sangat yakin. Akhirnya saya tersenyum pula bila melihat ayah saya tersenyum.Itulah kenangan yang manis bersama ayah saya. Walaupun mungkin dia tidak mampu bersama saya ketika majlis penyampaian hadiah, tetapi dia menebus dengan masa untuk bersama saya, memberikan semangat dan dorongan.

Kata-kata semangat yang diberikan, membuatkan saya selalu ingat untuk rajin membaca dan membuat kerja sekolah. Hari ini saya tidak mengharapkan anak-anak saya mendapat nombor satu dalam peperiksaan mereka. Kalau dapat, saya kira satu bonus.

Tetapi saya akan cuba hadir, sebab saya percaya kehadiran saya adalah adalah hadiah yang paling berharga dan akan diingati bila saya sudah tiada lagi nanti. 

Apa lagi kenangan lagi yang boleh kita ingati bersama ayah kita. Banyak... masa kecil kita tidak merasakan itu semua. Apabila kita sudah menjadi ibu dan ayah barulah kita faham keadaan mereka ketika itu.

Ayah dan ibu... Jasa dan pengorbananmu tidak dapat kubalas... Hanya doa agar dirimu berada dalam rahmat Ilahi sentiasa. Amin...

Kredit : Fb Dr Zubaidi Hj Ahmad 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang
 

Suami Suka Mencarut, Memaki, Mengeji

21 Jun 2017


Saya telah berkahwin selama hampir 3 tahun dan dikurniakan seorang anak yang berusia 1 tahun 5 bulan. Sejak mula perkahwinan, suami sangat panas baran, suka memaki-hamun saya, memalukan saya dan menghina keluarga saya di khalayak ramai. 


Saya rasa seperti bodoh, terhina dan sangat tertekan setiap kali suami memaki hamun saya dengan kata-kata kesat. Suami saya panas baran, kalau marah suka hina dan sebut tentangg ayah saya. Keluarganya huru-hara dan panas baran macam dia jugak.


Suka bergaduh, cakap besar, kurang amalan agama, cakap lepas, suka maki hamun, tengking2, mencarut, marah tak tentu pasal etc.  Sebab tu suami saya pun macam tu tapi suami saya tiap2 hari pi surau, cuma kurang pengetahuan agama (baca quran selalu tajwid salah..kadang2 boleh tegur, kadang2 tidak boleh  tegur).


Saya penah mengadu kat mertua tapi diorang baking anak, bile ngadu kat mertua..ayah dia siap cakap, apa salahnya maki hamun kalau betul. Ajaran agama mana ntah dia pakai.


Masa hari perkahwinan, ibu mertua menengking saya di depan rumah depan tetamu yang ramai sebab saya lambat turun sedangkan pengantin lelaki (suami saya) masa tu masih ada di atas rumah (dalam bilik pengantin).  


Tengking dan maki hamun dah jadi pekara biasa dalam rumah tu. Tiap2 pagi, ibu mertua saya mesti terjerit2 dan maki hamun kejut anak2 lakinya yang bongsu bangun tidor. Adik ipar saya yang bongsu selalu kena marah dan pukul.


Suami saya pernah kena curah air panas masa kecik sebab menangis mintak susu.


Masa mengandung, sy selalu sangat menangis, suami saya tidak boleh ditegur langsung...pernah kita orang  tidak solat asar sebab dia taknak solat di surau shopping complex sebab katanya bajunya kotor kena peluh.Tapi bajunya  takde kena najis.  


Bila  tak  sempat solat, saya tegur dia...tapi dia mengamok atas motor smpai buka baju depan orang ramai sambil motor bergerak.  


Dia pernah tengking saya depan supermarket, tengking saya atas motor kat traffic light...dan bukan tengking sepatah perkataan....ayatnya  berjela2 siap maki hamun 'puki mak, bangsat, baghal, gila, cerdik sungguh, babi', dan hempas pinggan dah banyak kali.   


Selalu tunjuk penumbuk kalau gadoh.  Pernah baling cawan kaca kat saya dan anak tapi pecah terkena dinding dan serpihannya terkena pada  saya.


Menghina mak dan ayah saya miskin..."nak makan sendiri pun mintak kat anak, ada hati nak bagi pinjam kereta",  menghina mak ayah saya..."macam pencuri" sebab saya bagi duit tiap2 bulan kat mak ayah dan belikan kereta untuk ayah.  


Suami tuduh saya  tidak minta izin sedangkan sebelum dan  selepas kahwin (masa mengandung) saya dah tanya dia...kadang2 dia jawab ok dan kadang2 dia jawab bila mampu...mampu tu subjektif (bagi saya, saya dah mampu sebab dah kerja tetap kerajaan).


Saya tidak tahan sangat....dah rasa macam nak sakit jiwa...kalau fikir kepala jadi sakit, mungkin dah kena darah tinggi...saya sangat  tertekan...hubungan dengan keluarga saya  jadi renggang dan jauh sebab sikap suami...saya sedih dan  tak  mampu lagi.


Masa raya kedua baru2 ni suami saya mengamuk kat  rumah mak ayah saya... tiba2 dia paksa saya balik rumah sambil jerit2...saya tidak ikut sebab  takut. Dia terus rampas anak dari saya..mak saya halang,   dia tolak.  


Jadi ayah  dan adik lelaki saya bergelut dengan dia untuk ambik anak...sebenarnya kita orang  tidak sangka sampai jadi  macamtu sekali. Dia terus keluar balik rumah mak bapak dia.  


Lepas tu dia tuduh saya nusyuz  sebab tidak ikut dia dan tuduh family saya dah plan semua ini. Suami siap cerita dengan kawan saya yang mak ayah saya tuduh dia curi  duit saya sedangkan dia yang cakap camtu pada  mak ayah saya.


Suami call pujuk2...saya layan ala kadar sebab masih terluka. Tiba2 bila balik rumah kami dengan mak ayah saya (dia orang tolong hantar sebab saya tidak mampu drive sorang...jauh, lagipon  tidak  ikut syariat).  


Dia bawak family dia...konon nak bincang tapi dia pertahankan diri  dan marah2. Dia arahkan saya  balik rumah mak bapak dia  tapi saya dah takut sebab mak n ayah dia termasuk suami saya, kutuk kami sekeluarga macam2 masa tu..saya  diam saje...terus dia ambik anak dan keluar umah...


Saya mintak nak susukan anak,  dia tidak bagi...sedangkan anak saya masih menyusu badan...Saya  tidak  sanggup berpisah dengan anak saya...asyik menangis saje... tidak  tentu arah, tidak tau nak buat apa.


Kalau tuntut fasakh, saya takut dia cakap "AKU CERAIKAN KAU DGN SYARAT AKU JAGA ANAK"....saya takut kehilangan hak penjagaan anak. Apa yang patut saya buat sekarang? Dalam kes saya ni, berdosakah kalau saya tuntut fasakh? - Sumber Forum Halaqah.net


Imam Ghazali ketika membicarakan mengenai dosa lidah boleh membinasakan seseorang dalam kitabnya Ehya' ulum al- Din menyebut: "Antara dosa lidah ialah: Menuturkan kata-kata yang keji (al-fuhsy), memaki (al-sab), dan menggunakan bahasa yang lucah (bazaah al-lisan)".  Memulakan perbincangannya beliau menyebut: "Perkara-perkara di atas adalah tercela, dilarang dan sumbernya adalah daripada sifat keji dan tercela".  Imam Ghazali seterusnya membawa beberapa Hadis yang melarang umat Islam melakukan perbuatan-perbuatan yang keji itu.  


Antaranya Hadis-Hadis berikut yang bermaksud: "Hendaklah kamu menjauhkan diri daripada menutur kata-kata yang keji, kerana Allah tidak suka kata-kata yang keji dan perbuatan menyebarkan kekejian" (al-Hakim dan Ibnu Hibban); 


"Bukanlah mukmin (yang baik) itu: Pencela, pelaknat, penutur kata-kata yang keji dan orang yang lucah percakapannya" (al-Hakim dan al-Darqutni); "Syurga adalah haram dimasuki oleh orang yang keji percakapannya" (Ibnu Abi al-Dunya dan Abu Naim); "Wahai Aisyah!  Kalaulah kata-kata yang keji itu seorang lelaki, maka ia adalah lelaki yang jahat" (Ibnu Abi al-Dunya); "Kata-kata yang lucah dan perbuatan mendedahkan perkara yang tidak harus didedahkan itu adalah dua cabang daripada sifat-sifat munaflk" (al-Tirmizi).  Beliau seterusnya memetik kata-kata Ibrahim Bin Maisarah:


"Diriwayatkan bahawa orang yang keji percakapannya dan suka menyebarkan kekejian akan didatangkan pada hari kiamat dalam bentuk anjing atau dalam usus anjing".


Kredit : milokaw

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang


Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.