SLIDER

Hitam Putih, Pahit Manis Sebagai Guru Kepada Anak-Anak Syurga


Menjadi guru pendidikan khas bermula  pada tahun 1996 apabila bertukar mengikut suami ke Kuantan. Ditempatkan di sebuah sekolah yang tidak kurang gahnya di Kuantan yang pada masa itu sangat kekurangan tenaga pengajar dalam bidang berkenaan. Setelah dinasihatkan oleh guru besar yang bersungguh-sungguh meminta saya mencuba dulu sebelum menolak  daripada mengajar murid-murid Pendidikan Khas.  Saya terima cabaran itu kerana saya tidak pernah mengenali murid-murid seumpama itu. Juga saya tidak pernah membayangkan bagaimana keadaan murid-murid yang bakal saya hadapi. Apabila berbual dengan guru-guru Pendidikan Khas yang sedia ada ketika itu, mereka memberikan kata-kata semangat supaya berkenalan dulu dengan murid-murid. 

Saya mengambil masa hampir tiga bulan untuk menyesuaikan diri. Adakalanya menitis juga air mata dan merintih dalam hati kenapalah murid-murid begini yang perlu saya hadapi. Jauh di sudut hati tidak berbaloi menjadi seorang guru kalau beginilah murid-muridnya. Begitulah kata hati. Saya memerhati rakan sekerja yang lain mengajar dan cuba berdampingan dengan mereka, jauh disudut hati saya tidak mampu hendak berbuat demikian. Hari demi hari rasa kecintaan datang berputik sedikit demi sedikit. Murid-murid itu tidak ada rasa malu, murid-murid itu mahu belajar rupanya, murid-murid itu punya perasaan rupanya dan murid-murid itu sangat peramah orangnya jika kita bersedia menerima mereka dengan baik. Dalam kesuraman rasa dan kegundahan lara saya mula mengorak langkah, belajar, bertanya dan membaiki diri dari semasa ke semasa. Pada masa itu hubungan dengan rakan guru sangat baik, seperti adik beradik. 

Apabila seorang terluka semuanya akan terasa pedih. Apabila kata-kata tak sama dengan apa yang dibuat semua orang akan kena tempiasnya. Pada zaman 90an itu belum banyak program yang di buka dan muridnya tidak ramai. Pada masa itu juga kadangkala hubungan baik itu akan goyah kalau tidak kena sepakatnya. Dalam kalangan guru Pendidikan Khas ada yang berbeza perwatakannya, ada yang bersungguh-sungguh mengajar dan tidak kurang juga yang sibuk dengan urusan sekolah sehingga mengabaikan anak-anak khas. Pada masa itu tekanan dari pihak pentadbir dan guru lain sangat hebat. Masih menjadi igauan lagi….” apa yang saya nak nilai awak?...murid-murid awak tidak menyumbang apa-apa kepada sekolah….apa yang awak ajar itu tidak bermakna apa-apa…”. Namun kata-kata itulah pembakar semangat walau pedih terhiris namun digagahi juga demi maruah anak-anak khas. 

Betul murid-murid khas kami tidak memberi apa-apa kepada sekolah, tidak menaikkan prestasi sekolah, tidak menjulang nama sekolah dalam kegiatan luar namun mereka ada harga diri dan maruah sama seperti insan lain. Mereka tidak minta dijadikan begitu. Malah ketika itu jauh di sudut hati masih mampu berkata-kata kalau tidak ada mereka sudah tentu manusia ini akan alpa. Begitu besar ciptaan illahi sebenarnya menjadikan mereka untuk menguji hati insan lain supaya insaf dan sedar Allah mengkehendaki ianya berlaku dengan izinnya. Berbuat baik kepada mereka akan mampu menghapuskan dosa-dosa masa lalu kita dan memandang rendah kepada mereka bermakna kita memandang rendah juga apa yang Allah jadikan. Kehadiran mereka bukan sekadar untuk menguji hati manusia malah satu peringatan kepada yang lain. 

“ Awak bukan mengajar macam cikgu di arus perdana, awak tak ubah macam pengasuh je……”. Benar…pengasuh inilah yang memberi erti kehidupan kepada murid-murid khas. Pengasuh inilah yang membimbing tingkah laku dan adap sopan yang mana ibu bapa tidak mampu pun mendidik mereka sedemikian kerana kasih sayang yang melimpah ruah. Pengasuh inilah yang menyuapkan makanan tatkala cikgu lain berseronok menikmati makanan. Pengasuh inilah yang mendukung, mengangkat pergi ke tandas kerana tidak mahu mereka dianggap tidak berguna oleh guru lain. Pengasuh inilah yang melenting bila ada guru lain yang memperlekehkan anak muridnya. Pengasuh inilah yang memimpin tangan mereka masuk ke kelas dengan harapan segunung tinggi. 

Walaupun murid hanya mampu menyebut sepatah perkataan …” egu…”( cikgu )  maka berderailah airmata pengasuh ini kerana rupanya muridnya ada suara dan memahami apa yang diajarnya. Murid ini akan bertepuk  tangan bila nampak guru menuju ke kelas dan murid ini akan lari lintang pukang kerana pengasuh ini sangat tegas kerana menjadikan mereka manusia-manusia yang kenal erti disiplin. Pengasuh inilah yang menjadikan mereka ramah dan boleh bertegur sapa. Pengasuh inilah yang selalu menjadi sebutan di rumah dan menjadi bualan dengan ibu bapa serta adik beradik. Pengasuh ini jugalah yang menyambut dan menghantar mereka di pintu pagar sekolah setiap hari, Pengasuh inilah yang berlari keliling sekolah kerana takut keselamatan murid-murid mereka sedangkan guru lain hanya ketawa. Pengasuh ini yang setiap hari pakaiannya disalut dengan air liur dan hingusan murid-murid khas. 

Sedangkan guru lain angkat kaki bila  nampak kelibat murid-murid khas ini. Mereka tidak faham apa-apa tetapi yang berkecil hati adalah pengasuh ini, yang menitiskan air mata. Memandang hina kepada muridnya bermakna hina jugalah dirinya. Pada waktu itu kudrat dan semangat masih kuat. Biarpun cabaran yang mendatang di terima dengan positif dan berusaha membuktikan saya mampu melakukan semua tugas dengan baik. Beban tugas bukan penghalang lagi sekiranya kita mampu berusaha secara positif. ….”Guru Pendidikan Khas perlu menjawat semua jawatan penting dalam sekolah barulah boleh nilai prestasi kerjanya….”. Saya kesal ramai guru sealiran mengambil kesempatan dari kesibukan itu sehingga mengabaikan proses pengajaran dan pembelajaran murid –murid khas. 

Kesibukan dengan aktiviti luar sekolah pastinya menyebabkan rakan sekerja menerima tekanan dalam mengurus murid-murid khas, pengajaran pun tidak dapat berjalan dengan sempurna. Kekecewaan inilah yang mendorong ramai guru Pendidikan Khas menyambung pengajian kerana tidak tahan dengan tekanan yang dihadapi dan kehadiran mereka selama ini seolah tidak disedari. Pada masa itu belum ada peruntukan perbelanjaan bagi murid-murid Pendidikan Khas, elaun RM 60.00 itulah yang saya gunakan untuk meyediakan bahan pengajaran dan peralatan untuk kegunaan murid-murid Pendidikan Khas. “ Awak tak layak dapat elaun ni…..apa kerja yang awak buat elaun sama banyak dengan pentadbir….awak sepatut balik lewat sama macam pentadbir…” . 

Sesekali semangat itu akan luntur juga , kekuatan itu akan lebur dan langkah kaki menjadi lemah berjalan menuju ke sekolah dengan hampa. Bukan mudah untuk bangunkan kelas Pendidikan Khas supaya gahnya sama dengan kelas arus perdana. Banyak masa dan perkara perlu dikorbankan demi membuktikan bahawa kami juga ada cita-cita dan keinginan untuk cemerlang. Saya bina rasa kekecewaan itu  bersama tekad dan hasrat sekolah saya pada ketika itu akan menjulang namanya demi anak-anak khas. Gahnya nama sekolah ketika itu, ramai pelawat datang menjengah kononnya antara program yang terbaik  di negeri Pahang. “…..Apa yang ada kat sini , sampai semua orang datang melawat…..saya tengok biasa je….murid-murid tak cemerlang pun…harapkan kelas je yang cantik…..”. 

Saya tahu sebagai manusia biasa jauh di sudut hati pastinya ada rasa bangga bila nama sekolah jadi sebutan walaupun masyarakat sekolah itu sendiri tidak sedar kewujudan kelas Pendidikan Khas. Belum  pun sembuh luka yang ditinggalkan , bertambah parutnya dengan sikap rakan-rakan seangkatan. Tidak ada kesungguhan , yang penting dapat gaji …..” buat apa nak susah-susah buat program….murid bukan tau apa pun….” . Itulah yang ada dalam minda mereka , setiap hari perbincangan  hanya tertumpu pada  baju, kasut, beg tangan , alat solek dan sebagainya. Niat ke sekolah bukan kerana murid-murid Pendidikan Khas tapi sekadar petunjukan fesyen dan gaya terkini. Malang sekali saya rasa terkesan bila ada segelintirnya mempunyai sikap sambil lewa dan tidak ambil kisah pada murid-murid Pendidikan Khas. Ada yang murid boleh belajar terabai kerana tidak ada kesungguhan.

Sebahagian guru-guru baru yang ada hanya sekadar tempelan sahaja. Bukan sahaja bangga dengan kelulusan yang mereka ada bahkan sikap dan intrapersonal tidak sesuai dengan kelulusan yang ada. Hebat berkata-kata dan semangat serta hebatnya  mengajar hanya dalam tempoh praktikum sahaja. Kesungguhan hanya kerana ingin mendapatkan nama sebagai seorang guru dan mendapat pekerjaan. Guru-guru lama tersinggung kerana sikap dan lakunya yang kadangkala tidak profesional. Apabila dah bergelar guru semuanya hampa belaka, yang penting bagi mereka, dapat gaji setiap bulan. Murid masih berada di tahap yang lama , kadangkala murid sendiri boleh menilai bagaimana guru itu mengjara mereka. Memang patut pun sekiranya ada penjaga selalu komplen yang mana anak mereka tidak apa-apa di sekolah kerana p@p kurang ditekankan. 

Guru asyik dengan aktiviti lain sehingga masa mengajar terabai hingga tamat persekolahan. Harapan ibu bapa supaya anak-anak dapat menguasai sedikit kemahiran 3M kerana bagi mereka tujuan hantar ke sekolah untuk pandai membaca. “….Cikgu anak saya ni takut nak pergi sekolah sebab cikgu paksa dia menulis……tak payah la mengajar beria sangat….takkan pandainya…..asalkan ada orang jaga kat sekolah sudah le…..”. Guru mana yang tidak kecewa bila ada ibu bapa begini. Ini belum lagi soal makan minum dan pakaian sekolahnya.  Simpati dengan murid-murid Pendidikan Khas memuncak bila sesetengah ibu bapa tidak pernah mengambil berat bahkan bertanya kepada guru mengenai masalah anak mereka. ….” Cikgu boleh tak saya nak keluarkan elaun anak saya sebab nak beli telefon……anak saya mesti ganti balik  telefon saya ….dia yang rosakkan….”, sedangkan pakaian sekolah anak pun tidak terurus dengan baik. 

Saya sedih  dengan sikap ibu bapa yang selalu ambil mudah hal anak-anak khas ini. Guru akan rasa cemas bila murid-muridnya lari dari kawasan sekolah tetapi ibu bapanya selamba je kerana mereka tahu guru akan cari sampai jumpa dan hantar ke semula ke rumah. Kadangkala sebagai guru saya kecewa dengan sikap ibu bapa yang tidak perihatin dan mengambil kesempatan dengan bantuan kewangan yang diperolehi. Anak tetap seperti itu juga dengan pakaian yang tidak terurus. Tergamaknya pinjam duit anak nak buat berniaga , nak bayar sewa rumah, nak bayar yuran adik beradik lain sedangkan yang punya hak tidak terbela nasibnya. Guru-guru bersungguh-sungguh supaya murid dapat belajar dengan sempurna sedangkan ibu bapa tidak ada rasa bersalah pun hanya kerana anak itu tidak dalam golongan yang cerdik pandai. 

Saat yang paling menyedihkan apabila saya kehilangan seorang sahabat yang sama-sama berjuang menaikan nama sekolah , sama-sama menahan kesabaran menjulang nama baik Pendidikan Khas , sama-sama membuktikan bahawa akhirnya berbaloi menjadi guru Pendidikan Khas.  Seiring bersama menimba ilmu , sepakat membuat program, sama-sama memberi  tunjuk ajar dan saling memperingati antara satu sama lain. Saya rasa kehilangannya amat dirasai kerana sudah pastinya tidak akan pengganti seumpamanya. Beliau pernah melahirkan kekesalan dengan sikap guru-guru yang tidak komited dan menghormati beliau sebagai pemimpin di sekolah tersebut. Ilmu yang ada pada beliau sempat saya pelajari dan praktikan di sekolah baru saya. Kerugian yang amat sangat bila sudah tiada barulah masing-masing sedar bahawa selama ini memandang tidak tepat , teguran tidak dihirau. 

Kehilangan yang sangat terkesan pada semua hati rakan dan kehilangan beliau belum tentu dapat menutup segala kesedihan dan rasa terkilan beliau pada rakan seangkatan.  Bahkan ada yang mengambil kesempatan cuba menafikan apa yang beliau lakukan dalam Pendidikan Khas. Sehingga hari ini masih tidak dapat mencari pengganti beliau Cuma yang ada hanya kawan-kawan yang meneruskan usaha beliau supaya ilmu yang ditinggalkan dapat dimanfaatkan selamanya. Kadangkala bila seseorang sudah tiada barulah kita sedar bahawa  ada banyak perkara yang kita tidak sempat hendak tunaikan. Tidak bermakna  biarpun  menggunung penghargaan  yang  telah tiada pergi dengan rasa kecewa dan terkilan. Terkilan dengan kawan-kawan yang tidak memberi komitmen yang baik, kawan-kawan yang selalu alpa dengan kesenangan yang ada sehingga lupa ada banyak tanggungjawab yang perlu ditunaikan. 

Kealpaan itu tersentak dengan kepergian arwah, hilang dari pandangan sekelip mata. Namun jauh dari sudut hati seakan kami merasa arwah tetap ada selagi kami bersama dengan murid-murid khas. Guru lain mula memandang opsyen Pendidikan Khas bila elaun dinaikkan  dan beban tugas diarus perdana semakin berat. Guru yang pernah mencemuh dan memandang sinis Pendidikan Khas cuba menanam minat mengajar murid-murid ini tetapi sebenarnya mereka tidak memandang dengan kasih sayang , tidak  rela  mencemarkan diri dengan murid-murid ini. Sebenarnya mereka tidak tahu betapa penatnya , betapa peritnya menjadikan insan yang kurang upaya ini sebagai insan yang dipandang normal oleh orang lain.”……….kalau saya mengajar Pendidikan Khas …saya tak nak ajar murid-murid yang berhingus tu….”. 

Jadi jelas dan nyatalah bahawa niat mereka bukan kerana kasih sayang terhadap murid-murid khas, hanya sekadar elaun dan mengelak dari beban tugas lain di sekolah. Guru itu tidak sedar bahawa semua jawatan penting dalam sekolah semua di sandang oleh guru Pendidikan Khas. Begitulah tanggapannya. Kehadiran  Pembantu Pengursan Murid (ppm) sangat bermakna bagi kami. Terima kasih  kepada yang sudi menjadi ppm kerana tidak akan ada pekerja yang sebaik  mereka. Sebelum kehadiran mereka semuanya perlu dilakukan oleh guru tetapi pada masa itu semuanya mampu dilakukan. Guru menjadi ibu, pengasuh dan pendidik. Dulu program pendidikan khas belum ada peruntukan kewangan yang dibekalkan oleh kementerian. Berbekalkan elaun mengajar RM 60 itu digunakan untuk menyediakan sebarang kelengkapan dalam kelas dan bbm murid. 

Hari ini sangat susah hendak mentadbir sesebuah kelas sekiranya tidak ada ppm kerana kebanyakan murid mempunyai masalah yang pelbagai.  Walaupun demikian ada segelintir ppm yang mempunyai kelulusan yang lebih tinggi dari guru tidak mampu memberi komitmen yang baik sejajar dengan bidang tugas mereka.  Mereka seolah hendak menjadi  seorang guru juga.  Kadangkala mereka juga tertekan kerana selalu menerima sindiran daripada pembantu tadbir sekolah. Itulah cabaran menjadi ppm yang sentiasa menjadi rebutan antara guru dan pihak pentadbir. Bagi saya masalah tidak akan timbul sekiranya mereka faham bidang tugas masing-masing. 

Bukan senang hendak membentuk satu komuniti kecil yang boleh bekerjasama, seiring sependapat kerana setiap orang ada kepentingan masing-masing. Pentadbir lain selalu berkata guru-guru pendidikan khas terlalu berkira dengan kerja. Tanggapan itu ada kalanya salah kerana kebanyakan tugas utama semua terletak di atas bahu kami. Akhirnya ada  juga guru besar mengakui kalau tidak ada guru pendidikan khas mungkin banyak aktiviti tidak dapat dijalankan. Itulah kelebihan sekolah integrasi walaupun ada guru terpaksa menjalankan tugas dengan rasa terpaksa. Tanggapan itu juga ada kalanya benar kerana kebanyakan guru baru , generasi baru dalam pendidikan khas sukar dibentuk dan tidak sependapat dengan generasi lama. 

Melaui jalan singkat untuk menjadi seorang guru menyebabkan tidak ada rasa empati dan kesungguhan yang mendalam. Lebih-lebih lagi bila datang dengan kelulusan yang tinggi banyak pekerjaan lain yang dibuat dalam masa yang sama. Pekerjaan sebagai guru hanya tempat untuk bertapak dengan selesa. Dalam minda golongan ini sudah pasti tidak tercatat wajah-wajah murid khas tetapi  bagaimana nak tambah pendapatan yang lebih banyak. Waktu dalam kelas pun sibuk dengan merancang dan melaksanakan tugasan luar. 

Saya pernah berkata kalau rasa dengan pendapatan guru tidak cukup untuk menampung hidup dan tidak boleh menggunakan ilmu yang ada untuk kemajuan murid khas baiklah letak jawatan daripada terus menanggung hutang dengan murid.  Bagi saya individu yang macam inilah yang akan memusnahkan kerjaya guru-guru pendidikan khas dan prasangka yang kita cuba tepis selama ini tidak ada menjadi kenyataan. Bagaimana perasaan ibu bapa jika mereka melihat guru-guru ini sibuk dengan pakaian, kasutnya , beg tangannya, andamannya, dalam kelas sedangkan murid terbiar dengan pembantu yang tugasnya untuk menjaga murid. Berapa banyak dosa lagi yang harus ditanggung dan dipikul jika waktu pengajaran dan pembelajaran pun  kita tidak beratkan. 

Sangat susah nak ubah tanggapan ke atas guru-guru muda mengenai  tanggungjawab yang perlu dipikul dalam mendidik anak-anak khas. Sikap dan rasa lebih hebat dari guru lama kerana dengan kelulusan yang mereka.
Walaubagaimanapun disebalik kesedihan dan keperitan itu  tercatat seribu kenangan manis bersama ibu bapa dan penjaga. Guru mana yang tidak rasa seronok bila  kepercayaan yang menggunung daripada pihak ibu bapa. Kami guru sebagai tempat mengadu hal dan segala masalah, kadangkala sehingga kepada masalah rumahtangga. Kami sentiasa memberi  motivasi dan perangsang kepada mereka  kerana berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya. Sekurang-kurangnya perasaan yang lama terpendam dapat dirungkaikan sedikit bersama keyakinan meneruskan kehidupan. 

Jika guru berasa susah dengan murid-muridnya, lebih lagi ibu bapa yang memikulnya kerana bukan semua penjaga dapat menerima hakikat bahawa anak mereka adalah istimewa. Saat manisnya sangat indah sekali dan kemana saya pergi pun ada ibu bapa yang menegur dan menceritakan hal anaknya. Berhadapan dengan murid-murid sedemikian memerlukan kesabaran yang tinggi. Seronok melihat murid saya berjalan dengan yakin ,boleh bertegur sapa menghulur salam, boleh menikmati makanan yang lazat walau tidak dibekalkan belanja oleh ibu bapa. Tidak ada saat yang paling indah dalam hidup saya apabila murid-murid khas ini sering mengingati nama kita dalam hidup mereka. Kalau terserempak dimana-mana pun mereka tahu dan kenal cikgu mereka.  

Hanya Allah sahaja yang tahu betapa bangganya menjadi guru pendidikan khas jika melihat anak murid yang naik ke sekolah menengah dapat memberikan kejayaan yang baik. Terasa pulak dalam hati selama di sekolah rendah seolah saya tidak pernah berbuat apa-apa. Namun saya tahu pengalaman dan pengetahuan di sekolah rendah yang membawa keyakinan kepada kepada mereka. Sedikit pengetahuan yang ada membolehkan mereka rasa diterima di alam remaja dan boleh bekerja dengan baik. Apabila kita ikhlas membangunkan sesuatu program itu sudah pastinya orang lain akan membuat perbandingan. Apa yang boleh dibanggakan ilmu yang dimanfaatkan dapat diteruskan oleh rakan sejawat dan memjadikan program itu lebih gah lagi. 

Meskipun kita tahu murid-murid khas ini agak  jauh ketinggalan dalam akademik namun saya yakin ilmu pengetahuan itu bukan diukur dengan angka tetapi bagaiman ilmu yang ada itu dapat menjadikan seorang insan yang tidak berupaya boleh hidup dengan masyarakat sekeliling. Saya rasa seronok melihat mereka boleh bergaul dengan murid lain di arus perdana, boleh memberikan persaingan dalam aspek-aspek tertentu. Bagi saya murid-murid pendidikan khas menjadi pendorong untuk terus belajar menambah ilmu pengetahuan. Ketabahan dan kekuatan yang ada kerana kesusahan yang alami bersama dengan murid-murid khas. Saya ingin membuktikan bahawa guru pendidikan khas juga mempunyai wawasan dan cita-cita demi memajukan bidang pendidikan khas. 

Saya ada kekuatan untuk menghadapi apa sahaja, menepis apa sahaja, dan membina satu program yang pada masa akan datang menjadi gah  atas nama pendidikan khas. Saya sangat percaya suatu hari nanti Program Integrasi akan menaikkan nama sekolah sekaligus menjadi pendidikan khas sebagai satu ikon kepada guru lain bahawa mereka juga mampu meninggalkan sesuatau yang bermakna kepada sekolah.  Saya tidak kisah apa tanggapan orang lain kerana mereka juga bukanlah orang yang layak dan tahu tentang urusan kita dalam pendidikan khas.  Kami guru-guru pendidikan khas akan merasa sangat teruja bila ada murid-murid yang mampu mengatasi keupayaan murid di arus perdana. 

Ini akan memberi semangat  agar kami terus berusaha sebaik mungkin. Suatu hari nanti tidak akan ada dah orang berkata “…macam mana murid khas, macam itulah juga guru-gurunya……”. .Betapa bangganya menjadi guru pendidikan khas bila akhirnya ada juga pentadbir mengakui kalau tidak ada pendidikan khas nama sekolah ini tidak akan dikenali. Walaubagaimanapun  saya sangat memahami apa yang tersirat dalam hati sanubari guru-guru pendidikan khas selama ini. Mereka mengharapkan dapat bernaung dibawah satu pentadbiran yang mantap , yang memahami kesusahan itu, yang tahu menghargai bila perlu kerana yang berada di sekolah itu cabarannya sangat hebat. 

Kami semua mahu rakan sekerja bersatu hati dan berpegang pada satu prinsip yang sama. Pemimpin yang mempunyai jiwa dan mampu menyelami ke dasar  hati sanubari warga pendidikan khas. Setinggi mana sekalipun kita berada jika hati dan perasaan tidak sehaluan dengan situasi sekarang tidak perlu memaksa diri meneruskannya kerana ianya akan lebih menyakitkan. Jika suatu masa dulu kita tidak berkesempatan melakukan yang terbaik maka sekarang la masanya dengan jawatan yang kita sandang supaya dapat menebus semula segala dosa masa lalu.  Buatlah yang terbaik supaya pohon keluarga pendidikan khas yang kita bina sejak bertahun dulu akan terus mekar dan mampu mengukir senyuman kejayaan dalam pelbagai peringkat mengikut kemampuan yang ada.  

Guru-guru tidak akan dapat bangun dengan tegap sekiranya akar umbinya tidak kukuh dan kuat. Kesepakatan dan kesepaduan sangat penting hanya  kerana kita tidak berfungsi maka tercampaklah ke tempat yang kita ada sekarang. Semua mata sedang memandang dan menilai, sudah sampai masanya kita sentap hati-hati mereka yang alpa atau kita buang terus supaya tidak menjadi duri dalam daging. Duri itu wajar kita gantikan dengan dengan kasih sayang sejagat sehingga timbullah ungkapan rasa dari anak-anak khas  iaitu:

            Kedatangan guru  yang dimuliakan
            Kedatangan ditunggu dengan lapang dada
            Kedatangan ditunggu dengan kasih sayang
            Kedatangan disambut dengan rasa syukur
            Kehilangan yang pasti akan amat dirasai.


 Cikgusue pkhas.

Kredit : cikgusuepkhas

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

 

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.