SLIDER

Lelaki Berkeluarga Dilanda Sindrom Malas Bekerja Bukan Sesuatu Yang BaruSENARIO lelaki berkeluarga malas bekerja yang dibangkitkan oleh Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim, sedikit sebanyak mungkin ada kaitan dengan pencapaian golongan wanita hari ini.Taraf pendidikan yang lebih tinggi telah menyaksikan peningkatan penyertaan wanita dalam tenaga kerja dan pelbagai aktiviti perniagaan. 

Ini bertambah rancak apabila, golongan Hawa dilengkapkan dengan kemahiran dan pengetahuan yang sesuai bagi menjadikan mereka lebih berdaya saing dan serba boleh untuk menghadapi cabaran ekonomi. Perkembangan ini membuatkan kebergantungan wanita kepada lelaki atau lebih tepat suami semakin berkurangan memandangkan mereka mampu menjana pendapatan sendiri yang kadangkala lebih tinggi berbanding lelaki.

Fakta ini disokong oleh perangkaan dikeluarkan oleh Unit Perancangan Ekonomi, di mana golongan Hawa meliputi 48 peratus daripada penduduk dalam kumpulan umur berkerja iaitu 15-64 tahun. Perangkaan ini menunjukkan penyertaan tenaga buruh wanita bertambah daripada 44.7 peratus pada tahun 2000 kepada 45.7 peratus pada 2005.

Bilangan wanita yang bekerja bertambah daripada 3.3 juta pada tahun 2000 kepada 3.9 juta pada 2005, di mana peratusan guna tenaga wanita daripada jumlah keseluruhan guna tenaga meningkat daripada 35.6 peratus kepada 36.7 peratus dalam tempoh yang sama. Penglibatan wanita dilihat tertumpu pada sektor pembuatan, perdagangan borong dan runcit serta pertanian. Dari segi struktur pekerjaan pula, peratusan wanita yang berkerja dalam kumpulan pekerjaan bergaji tinggi adalah lebih tinggi.

Perkembangan ini didorong oleh pencapaian yang lebih baik golongan Hawa dalam bidang pendidikan. Peratusan wanita dalam kategori pegawai kanan dan pengurus meningkat kepada 4.8 peratus pada tahun 2000 kepada 5.4 peratus pada tahun 2005. Kategori ini masih didahului kaum lelaki yang turut mencatatkan peningkatan daripada 8.0 peratus kepada 9.4 peratus dalam tempoh yang sama. 

Bagaimanapun, pekerja wanita nyata mendominasi dalam kategori profesional; juruteknik dan profesional bersekutu; pekerjaan perkeranian dan; pekerjaan perkhidmatan dan jualan. Bagi kategori profesional, wanita terutamanya berkerja sebagai doktor, doktor pergigian, peguam dan arkitek. Ia menunjukkan pertambahan daripada 7.2 peratus pada tahun 2000 kepada 7.5 peratus pada 2005, berbanding lelaki daripada 5.1 peratus kepada 5.5 peratus dalam tempoh yang sama.

Manakala bagi kategori juruteknik dan profesional wanita mencatatkan penurunan kecil iaitu 14.1 peratus pada tahun 2000 kepada 14 peratus pada 2005. Begitupun angka tersebut masih lebih tinggi berbanding lelaki yang mencatatkan peningkatan 10.9 peratus kepada 12.6 peratus. Secara keseluruhan peningkatan wanita dalam pekerjaan adalah hasil daripada akses pendidikan yang semakin baik. 

Begitupun, bukan niat untuk menafikan kehebatan kaum lelaki, tetapi perkembangan ini seharusnya diterima oleh mereka sebagai satu cabaran untuk mereka turut berdaya saing dengan wanita. Kaum lelaki tidak harus melihat keupayaan wanita untuk menjana pendapatan sendiri sebagai satu kesempatan untuk mereka ber senang-lenang, sebaliknya mengambilnya secara positif untuk seiring memainkan peranan dalam meningkatkan kesejahteraan rumah tangga.

Apa pendapat kaunselor

KAUNSELOR Universiti Malaya, Hushim Salleh, berkata, isu lelaki berkeluarga dilanda sindrom malas bekerja bukan sesuatu yang baru. Katanya, isu ini bukan sahaja berlaku di kampung, malah di bandar turut mengalami fenomena sama. “Banyak terjadi kes, suami menjaga anak-anak di rumah dan isteri bekerja. Golongan ini boleh dikatakan sebagai suami sepenuh masa.

“Sindrom ini berlaku apabila si isteri bersetuju untuk memikul tanggungjawab mencari nafkah dan suami menguruskan kerja di rumah. “Namun demikian, keadaan menjadi tidak sihat apabila suami hanya makan dan tidur di rumah tanpa menghiraukan hal anak-anak,’’ katanya. Hushim menambah, keadaan psikologi anak-anak yang sudah bersekolah dan mempunyai kawan-kawan akan terganggu kerana mereka akan tertanya-tanya mengapa bapa mereka di rumah sahaja sedangkan pada masa yang sama bapa orang lain bekerja.

“Sesuatu perlu dibuat untuk memperbaiki keadaan ini. Golongan lelaki perlu lebih yakin menghadapi situasi ini. Jika berterusan, fungsi institusi keluarga akan terganggu. “Kembali kepada ajaran Islam, lelaki yang wajib mencari nafkah dan bukan sebaliknya. Isteri hanya membantu dan memberi sokongan kepada suami,’’ ujarnya.

Ditanya tentang bilangan pelajar perempuan lebih ramai daripada lelaki di institusi pengajian tinggi terutama bidang profesional mempengaruhi senario ini berlaku, Hushim berkata, keadaan ini sebenarnya boleh diubah pada peringkat sekolah rendah lagi. “Tidak dinafikan, statistik sekarang menunjukkan pelajar perempuan lebih ramai dan menjadi penyumbang tenaga kerja utama negara.

“Manakala lelaki pula sering dikaitkan dengan gejala sosial seperti dadah, rempit dan buli sejak di sekolah lagi,’’ katanya. Hushim menambah, bilangan pelajar perempuan tidak boleh disekat kerana mereka memang layak dari segi akademik. Jelasnya, apa yang perlu dilakukan ialah menyedarkan golongan lelaki bermula pada peringkat sekolah rendah dengan memberi motivasi dan kursus kepimpinan.

“Kementerian pelajaran, badan bukan kerajaan (NGO) dan ibu bapa perlu menerapkan pentingnya mencari rezeki, memimpin keluarga dan bekerja sejak lelaki itu kanak-kanak lagi,’’ katanya. Sementara itu, Presiden Persatuan Kaunseling Malaysia, Prof. Dr. Suradi Salim berkata, senario ini sering berlaku di kalangan suami isteri yang menjalankan aktiviti pertanian.

Tambah Suradi, amat kerap berlaku juga kes isteri menjual kuih dan suami duduk di rumah. “Antara yang menjadi faktor utama ialah isteri yang berkahwin dengan suami yang berpendidikan lebih rendah darinya atau berjawatan rendah. “Malah ada kes lelaki yang bekerja sebagai kakitangan awam dan pencen awal pada usia awal tidak mahu mencari pekerjaan lain.

“Mereka ini hanya mengharapkan sumber kewangan daripada isteri,’’ katanya. Kata Suradi lagi, fenomena ini jarang membawa kepada penceraian kerana hak tersebut terletak pada tangan lelaki dan mereka lebih selesa dengan situasi seperti ini.

Kredit : Intimku

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang 

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.