SLIDER

Saya Bukan Wanita Malang , Yang Malang Dan Tersilap Buat Pilihan Adalah Si Suami Yang Suka Aniaya Isteri Itu


Susulan artikel oleh Prof Muhaya 


Berikut komen seorang pembaca di FB beliau ;

Dear Prof Muhaya, 

Perkataan malang itu tidak sesuai untuk digunakan sama sekali. Saya betul betul tak setuju. Saya percaya ramai di luar sana yang ada pemikiran tipikal sama seperti Prof Muhaya memandang 'kita' sebagai wanita malang. Hidup ini adalah ketentuan Allah, kita merancang Allah yang tentukan segalanya. 

Contoh macam saya ni , jika dilihat dari sudut positif, saya tak silap buat pilihan pun Prof dan saya bukan wanita malang , yang malang dan tersilap buat pilihan serta langkah adalah si suami yang suka aniaya isteri itu kerana hanya 'Jauhari sahaja yang mengenal manikam'. 

So mane mane lelaki lelaki yang bukan jauhari tu die yang malang sebenarnya. Di akhirat kelak, lelaki lelaki yang menganiaya wanita ni kemungkinan lelaki lelaki 'paling' malang kerana Rasulullah s.a.w sendiri ada berpesan berbuat baiklah dengan wanita. 

Al Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu dari Nabi Shallallhu ‘alaihi wa sallam, beliau bersabda, yang ertinya :
“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhir, janganlah ia mengganggu tetangganya, dan berbuat baiklah kepada wanita. 

Sebab, mereka diciptakan dari tulang rusuk, dan tulang rusuk yang paling bengkok adalah bahagian atasnya. Jika engkau meluruskannya, maka engkau mematahkannya dan jika engkau biarkan, maka akan tetap bengkok. Oleh karena itu, berbuatlah baik kepada wanita.” (HR. Bukhari dan Muslim). I have nothing to lose at all. I am a better person now. 

Alhamdulillah. Tak terasa malang sikit pun. Mana lah kita boleh 'predict' pilihan kita buat tuu apa yang sedang menanti di hadapannya. Malang ke paling malang ke tak.

I believe ramai juga wanita di luar sana yang sama status dengan saya rasa ketidakpuasan hati pada 'statement' 'malang' ini tetapi tak berani untuk menyuarakan apa yang terpendam. Bagi saya, tersilap buat pilihan dalam kehidupan tak kisah lah sama ada dalam proses memilih pasangan, pelajaran mahupun berkaitan kerjaya merupakan satu pengalaman. 

Apa yang kita panggil itu pengalaman hidup yang lebih mematangkan kita. Cabaran kemanisan, kepahitan dan dugaan selalu ada dalam setiap perjalanan kita kerana hidup ini banyak ujiannya. Pahit manis ranjau kehidupan. Jadi jangan lah sewenang-wenangnya menggelar 'kita' wanita malang. Bersangka baik lah dengan Allah. 

Sesungguhnya rahmat Allah itu lebih mengalahkan kemurkaannya. Ingat, jangan mengaku kita hamba Allah yang beriman jika kita tak pernah diuji- 

'Life experience is priceless'
Yang ikhlas,
Sabrina  

Kredit : Fb Eeman Eenae

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.