SLIDER

Fahami Dengan Jelas Isu 'MERUANG'


Dalam kesibukan saya menguruskan keropok, bidadari minta pandangan tentang isu MERUANG.

Sejujurnya ini kali pertama saya dengar perkataan MERUANG.Apa yang saya baca dari carian google MERUANG ni membuang atau mencuci bahagian faraj dengan jari beberapa ruas(3 ruas) selepas haid atau nifas atau dijadikan sebagai metode 'pencegahan' dan 'menyegarkan' keintiman wanita.

Katanya lagi jika tidak meruang nanti bahagian faraj akan berkerak kesan dari darah haid dan nifas,air mani suami etc.(Alamak kesian bidadari saya) . Lagi saya risau jika anak dara juga digalakkan meruang.

Tapikan, baguslah kalau prihatin,memang bahagia intim wanita perlu dibersihkan,perlu dijaga dengan baik dan tidak perlu dibersihkan dengan apa-apa produk,atau dimasukkan dengan apa-apa produk. Cukuplah sekadar dengan air yang bersih dan ratakan air bahagian zahir faraj sahaja. (EXTERNAL GENITAL)

*Boleh juga apply minyak kasturi atau apa-apa wangian yang sesuai dan tiada bahan kimia berbahaya.


Perlu berhati-hati jika memasukkan keseluruhan jari sendiri atau jari suami ke dalam faraj,ini boleh mengundang jangkitan kuman dan menganggu 'microbiota ' atau ekosistem bakteria baik dan PH dalam faraj jika anda memasukkan apa-apa ubat atau herba atau alatan.

Hanya zakar sahaja anggota yang layak untuk masuk ke dalam faraj. Melainkan zakar itu jenis 'curang' memang bahaya bukan sahaja tidak layak bahkan 'pembawa' kepada bakteria jahat.

Darah haid,nifas dan air mani suami tidak akan 'tertinggal' dalam faraj dan tidak akan melekat selamanya kecuali anda ada masalah Endometriosis. Ini setiap kita perlu faham fisiologi cara kerja sistem peranakan. Dan Allah s.w.t jadikan sistem ini ada bendalir dan bakteria baik seperti Lactobaccillus untuk jaga ekosistem faraj dari serangan bakteria jahat etc. jika kita ganggu PH faraj ini lagi memudahkan jangkitan kuman berlaku.

Dan jika darah haid masih ada ia tetap akan keluar dan haram kita solat. Umumnya kita tahu darah haid ada 5 peringkat

1)Hitam merah
2)Merah
3)coklat
4)kuning
5)keruh

6 Jika jerneh maka ia suci dan boleh solat

Jadi mana mungkin darah haid masih masih terkumpul dalam rahim atau pangkal rahim. Sebab lapisan edometrium akan gugur menjadi darah haid sekiranya tidak berlaku persenyawaan dan akan kering dalam tempoh beberapa hari.

Setelah haid pelbagai reaksi lendir yang keluar dan lendir ini juga menentukan anda subur atau tidak,kebiasaan jika lendiran jerneh menunjukan anda subur sebaliknya jika lendiran kuning tidak berbau tidak gatal menandakan anda tidak subur. Lendiran ini sangat penting untuk mengawal ekosistem,persenyawaan dan menyingkirkan benda asing secara semulajadi dari dalam faraj dan mengukur tahap kesuburan anda. Biarkan ia,kerana ia sebagai pelembap untuk bahagian intim wanita. Dan lendiran ini dipengaruhi oleh hormon dalam badan. Jika anda stres,menyusu,hormon astrogen meningkat dan sedang hamil juga lendiran akan keluar.

Dalam perubatan biasanya mereka panggil VAGINAL DISCHARGE.

Dan jika lendiran itu berbau,gatal berkemungkinan besar ada jangkitan kuman lain atau viginal candidiasis. Ini anda perlu berjumpa dengan doktor,bukannya terus ke bilik air dengan meruang. Kerana dengan Meruang berpotensi memudahkan lagi kuman masuk ke bahagian rahim dan saluran fallopian tube. Oleh itu, keputihan atau jangkitan fungul perlu diperiksa dan dirawat. Begitu juga dengan GBS,ia tidak mampu dirawat dengan hanya anda 'meruang'. jika teknik ini terbukti sudah pasti doktor atau bidan telah melakukannya lebih awal.

Yang dimaksudkan oleh doktor atau bidan mencuci bahagaian faraj(EXTERNAL GENITAL) bukanlah memasukkan sehingga ke panggal rahim, cukup sekadar bahagian zahir faraj dan pastikan anda lap dengan tuala yang bersih(bukan tuala untuk badan) -ini selalu saya pesan kepada isteri tuala untuk badan lain,untuk bahagian intim lain.

Jadi ingin saya tekankan disini jika anda faham fisiologi dan anatomy sistem peranakan wanita insyaallah anda akan faham apa yang dimaksudkan oleh bidan,misi dan petugas kesihatan bahawa tidak perlu untuk 'MERUANG' .

Yang perlu adalah anda jaga kebersihan bahagian intim dengan menukar setiap 4 jam seluar dalam,memakai seluar dalam serap peluh,menggunakan tuala yang khusus,boleh masukkan sedikit sterile gauze untuk cek darah haid(pilihan) dan paling mustahak hentikan makanan tinggi gula,fast food,junk food,jeruk yang tinggi bahan pengawet dan perbanyakkan sayuran hijau,probiotik,air mineral 1.5-2L sehari dan boleh ambil air rebusan herba untuk tenaga.

Apa-apa pun setiap kita ada hujah dan pendirian masing-masing. Namun setiap kita perlu ada 'GURU' yang adil dan memahami sistem tubuh badan manusia. Secara peribadi untuk bidadari tercinta,saya tidak galakan meruang.

Jangan lupa untuk memastikan rahim atau bahagian sulit anda sihat atau tidak ,anda perlu lakukan pemeriksaan PAP SMEAR di mana-mana klinik.

"Sepatutnya Semakin kita belajar ilmu physiology dan anatomy tubuh badan,semakin meningkat iman,bukan semakin menjadikan kita Egois"

-EncikMatt-

Kredit : Fb Muhammad Ahmad

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.