Seronok bila tengok bayi kita sudah mencapai perkembangan merangkak. Merangkak adalah perkembangan yang baik kepada bayi kerana ia salah satu cara pembelajaran yang terbaik untuknya selain dapat menguatkan segala otot-otot badannya sebelum dia mula belajar berjalan. 

Kalau anak anda belum boleh berjalan dibandingkan dengan anak orang lain yang sudah boleh berjalan seawal usia 9 bulan, biarkan sahaja kerana dia sebenarnya sedang memperkukuhkan perkembangan otaknya. 

Fahami apa kelebihan merangkak dan menjulur yang ada kaitan dengan perkembangan otak bayi hasil perkongsian Puan Khadijah Tahirah, seorang ibu dan juga pengamal pendidikan awal kanak-kanak. 

Merangkak dan menjulur berkait rapat dengan otak. Merangkak dan menjulur indicate otak bahagian mana yang sudah di develop.
Begitu juga kalau skip satu stage maknanya ada bahagian otak yang underdeveloped. Akan wujud kesulitan untuk anak antaranya fokus, kawalan emosi, pertuturan, masalah pembelajaran di kemudian hari. 

Pembangunan otak anak berlaku secara bertahap. Mula dari tangkai otak medula oblangata, otak pons, otak tengah. Baru naik yang otak korteks(otak fikir). 

Setiap stage pembangunan otak boleh di monitor dengan pembangunan fizikal anak, dan untuk memperkukuhkannya ada aktiviti/rangsangan fizikal yang boleh dibuat. 

Anak manusia lahir-lahir tidak terus berjalan berlari macam anak kuda. 

Sekitar 12 bulan baru berjalan. Hikmahnya Allah jadikan kronologi manusia menjulur, merangkak, berdiri, berjalan, kemudian baru berlari. Untuk development otaknya yang bertahap-tahap. 

Allah lebih mengetahui. 

Pergerakan menjulur kawalan otak pons, merangkak kerja midbrain. 

Konsepnya, freedom to move, beri peluang untuk menjulur dan merangkak. 

Lebih banyak menjulur dan merangkak lebih banyak otak pons dan midbrain digunakan. Bahagian otak yang merupakan highway yang WAJIB dilalui untuk informasi dari deria masuk dan kemudian keluar sebagai perbuatan. 

Saya memilih untuk tidak gunakan walker. 

3 kategori merangkak.
1.Homologus
2.Homoletarel
3. Cross pattern (Gerak silang) 

Cross pattern kemuncak kesempurnaan menjulur dan merangkak. Gaya macam harimau merangkak. Kaki kiri tangan kanan.
Kaki kanan tangan kiri. 

Otak kiri kawal bahagian kanan tubuh.
Otak kanan kawal bahagian kiri tubuh. Menunjukkan kedua-dua belahan otak sedang bertukar maklumat dan bekerjasama. Inilah tahap tertinggi menjulur merangkak. 

Kesempurnaan dan kekemasan merangkak menjulur yang BETUL boleh dinilai dengan: (Saya senaraikan beberapa) 

-Gerakan kepala,
-Jari-jari tangan dibuka,
-Jari kaki menekan lantai,
-Gerakan ke hadapan,
-Tidak menyeret 

Capai movement cross pattern, Abdullah suka parktis naik tangga. Umur dalam 7 bulan macam tu. 

Tangga bukan tempat yang jadi fobia lagi. Tahu kebaikan aktiviti naik tangga bantu pengukuhan untuk cross pattern, saya wujudkan quality time, tunggu dan layan. 

Satu aktiviti tetapi mengangkat rantaian pembangunan lain juga secara tak langsung, vestibular, proprioception, hand and eye coordination. 

Ilmu beri perbezaan untuk react pada development anak kecil. 

Sumber : Facebook Khadijah Tahirah Seikh Salim
Early Childhood Practitioner

Kredit : majalahpama 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang