SLIDER

Kecik Hodoh Besar Cantik ; Jangan Mengata Orang, Nanti Gigit Jari


Salam.. Thanks admin approve penulisan Ana Gugu.. Aku ade satu pengalaman dan pengajaran nak berkongsi dengan pembaca setia iiumconfesion.. Begini kisahh nya .. 

Mase sekolah menengah dulu, aku ade sorang kawan ni, perempuan , aku gelarkan ” Aimi” .. kulit gelap n gempal sikit.. Die suka makan nasi lemak, n milo ais.. kalau tengok kelibat die, memang betul la melambangkan feveret die.. 

Budak2 lelaki kelas aku jenis mulut tempayan, pantang tgok prmpuan kurang cumillz atau gelap ade la frasa baru yang muncul dri mulut diorang… keling , india, badak, hitam, gelilah itu laa.. Kesian golongan yg macam Aimi ni.. Tengok je muka diorang ni cool,okey..tapi dalam hati aku yakin, retak seribuuu dipanah sembiluu.. 

Tapi walaupun Aimi ni makan banyak, kalau ade acara sukan mesti die turun padang sekali walaupn mase training, ape2 acara die tak dipilih.. tu yang aku tabik tu… hahaha.. tak macam sesetengah kawan2 perempuan aku yg kurus, dok melepak dalam kelas duduk bawah kipas…. (tangan angkat ke bahu, mata pandang atas).. 

Aimi ni paling selalu kena ejek atau diacah oleh Mamat , budak sekelas mase form 5.. Mamat ni memang pandang Aimi sebelah mata yang separuh tutup.. Mamat pernah cakap dengan kawan2 die depan Aimi, yang aku rase nak bawangkan je mulut die, “Apee? Aku kalau nk cari bini pon nak yang putihh, baru cantik !!” Disertai dengan ketawa beramaui ramai.. Mulut mmg minta kulit bawang betul..Memang terasa la Aimi tu, aku rase lepas je balik sekolah atau sebelum tidur mesti dia menangis kot, orang cakap camtu.. Mesti die persoalkan kenapa Allah cipta die camtu, taktau la kot hanya imaginasi aku.. Lol 

Die ingat yg gelap ni tak cantik ke… manis tau.. Bagi aku Aimi ni baik n pandai n cun cuma die belum pandai bergaya je macam bdak2 perempuan lain..aku perati ade je peminat , cuma die je tak layan … Yela aku rase pencuci muka pun die tak pakai kot.. hahah
Kemuncak cerita, satu hari ni, dengan kuasa Allah, si Mamat terjatuh hati kat Aimi.. Sumpah memang rase ‘betul kehh nihh ?’ ‘Ape? Mamat suka Aimi??’ Jeng3 .. 

Kawan Mamat dok tanye Mamat ” Haa aritu kau dok mengata die , asal sekarang melekat pulak? ” tu ayat yg aku ingat.. Mamat hanya mampu tersenyum dan termenung lepas tu.. Kadang2, die curi2 pandang Aimi.. Aimi buat tak tau je aku tengok.. 

Sumpah Mamat tangkap cintan dgn Aimi,asyik perhati Aimi je.. Die try nak ngorat , bagi ayat sweet cikedis.. tunjuk baik sikit, mmg tak jalann.. Die mmg jealous kalau ade llaki lain dekat ngan Aimi.
Tapi haram jadah Aimi nak layann.. Haa itu la hukum karma, lain kali jangan nak hina2 atau pandang orang sebelah mata.. Allah yang balas, hati manusia ni Allah yang pegang..Kun fayakun tau tak.. 

Dah habis spm ni, kitorang masing2 bawa haluan , ade sambung universiti, kolej, matriks n duduk rumah je tolong bisnes mak.. Jarang2 kalau nak terserempak kat jalan dah, tak macam waktu sekolah. 

Aku sempat usha ig kawan Aimi yang ade kelibat Aimi sekali.. Lawaa bohhh die sekarang,muka ala2 neelopa,tak selekeh macam dulu, ade la tersenarai ciri2 calon isteri.. Lawa, baik,sambung belajar pun bukannye dekat calang2 ipta beb.. Kawan Aimi ade cakap si Aimi ni masih ingat bdak2 laki yg dulunya ejek die.. aku rase mmg die takkan approach la korang.. Hahha.. 

Mmg sekali tu kawan aku ade tgur die, mmg die buat layan tak layan je.Haaa kauu padan muka .. Nasib baik aku tak macam korang.. Yahhuu.. Melepasss .. 

Morals in my story n experiences, jangan laa nak perlekehkan seseorang , sebab kita pun taktau satu masa nnti die akan jadi lebih baik atau hebat dari kite.. Ingat2 sikit dunia ni kadang kita di atas , kadang kita di bawah, ala2 roda je..
Sekian. 

– Ana Gugu

Kredit : IIUMC 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.