SLIDER

Jangan Tertipu Lagi. Ini Cara Kesan Scammer Menipu Ketika Beli Barang Di Facebook, Mudah dan Carousell

2 Nov 2018

Pembelian secara online adalah kemudahan yang menjadi keperluan bagi semua pengguna internet pada masa kini selain menyeronokkan ia juga boleh menjimatkan masa dan tenaga kerana segalanya di hujung jari dengan hanya klik sahaja.

Pada zaman ini, begitu banyak barangan yang boleh dibeli secara atas talian dan yang lebih menariknya barang yang dijual tersebut boleh didapati dengan harga yang lebih murah berbanding dibeli di kedai-kedai. Ini menjadikan pembelian secara online menjadi pilihan ramai kerana harga yang munasabah dan kualitinya juga boleh tahan.

Walau bagaimanapun, online shopping juga seperti perkara lain yang mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri apabila pembelian sebegini pasti akan terdedah dengan risiko ditipu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab seperti scammer yang sentiasa mengambil kesempatan untuk mendapatkan pendapatan yang mudah dan cepat.


Scammer menipu pembeli
Sumber Facebook Senarai Nama Penipu Online

Beberapa hari lalu, seorang pemilik akaun Facebook yang dikenali sebagai Linda Shuk telah berkongsi bagaimana cara untuk mengenalpasti dan mengecam aktiviti scammer yang dipercayai masih lagi bergerak aktif sehingga kini. Beliau juga telah dapat menyelamatkan sejumlah wang yang dikatakan hampir dikebas oleh penipu online terbabit.

Melalui perkongsiannya, Linda berkata, ketika itu dia ingin membuat pembelian daripada seorang penjual yang dikatakan ingin menjual barangan terpakai. Oleh kerana tertarik dengan tawaran tersebut selain harga yang murah dia membuat keputusan untuk membeli dalam talian.

Walau bagaimanapun, secara tiba-tiba terlintas di hatinya untuk memeriksa data peribadi peniaga terbabit. Dia dengan segera memasukan segala butiran seperti nombor akaun bank milik penjual tersebut dan sebagainya. Apa yang mengejutkan, sebenarnya dia sedang berurusan dengan seorang penipu iaitu scammer yang kini dikehendaki kerana penipuan yang dilakukannya seperti yang dilaporkan.

Berikutnya adalah perkongsian Linda Shuk tentang penipuan scammer tersebut yang kini masih lagi bergerak aktif mencari mangsanya.

penipu

Baru tahu link scam.my ini untuk cek penipuan, boleh masukkan nombor akaun seller tu. Terima kasih Humaira Salleh atas pertolongan. Semoga kawan-kawan lain pun lebih berhati-hati. Memang scammer rupanya.

Polis ada memberitahu semalam kat Shoppe pun ramai yang kena tipu rupanya. Pelik juga tapi kepada siapa yang nak beli, silakan. Saya tak halang pun. Just sharing apa yang disampaikan saja.

Saya kena tipu dengan seller di bawah ni.

'Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum'

semak penipu
Sila berhati-hati dengan penama di atas sebelum melakukan sebarang transaksi melalui online banking. Modus operandi menjual barang pre loved baby and handphone berjenama dengan harga yang murah di Mudah, Facebook, Carousell dan baru-baru ini di apps IM Sold.

Turut melakukan jenayah penipuan secara online adalah teman lelakinya Muhammad Syafiq Syahmi Bin Zulkifli. Pelbagai penipuan telah dilakukan oleh sweet couple ini dan ramai mangsa telah membuat pengakuan dan laporan polis untuk menangkap sweet couple ini. Namun, tiada tindakan dari pihak polis.


Berikutnya adalah detail mengenai pasangan ini. Sila berhati-hati dan semak account number sweet couple ini sebelum melakukan sebarang transaksi.

1. Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum
No. Mykad: 951128-08-5992

No 46 Tingkat Zarib 2B,
Taman Pinji Mewah Lahat 31500 Perak

E4-01 ,Seroja Apartment, Jalan Putra Perdana 10,
Taman Putra Perdana, Puchong,
Selangor.(Alamat terkini)

Nombor akaun CIMB:
12022935437526 / 7007285864

Nombor telefon yang sering digunakan: 012-231 2439

Nama akaun Facebook :
  • Deanna Syahmi
  • Shazlynn Lynn
  • Lynna Saari
  • Leesya Damia Damia
  • D Iyanz ahmad

Nama ibu: Azlin binti Abidin ( 011-1230 0080)
No. Mykad : 740402-08-5136


2. Muhammad Syafiq Syahmi bin zulkifli
No. Mykad: 950206-03-6105

E-1-5 Kiambang Apartment,
Taman Putra Perdana 47130,
Puchong, Selangor.

No. telefon: 017-478 1179

Nombor akaun Maybank : 16425877419

Nama akaun Facebook:
  • Lily Deanna Hunnyboo (adik)
  • Zawahir yusoff (mak)
  • Zulkifli zakaria (bapak)

Satu keluarga tidak kisah pun anak mereka jadi penipu. Tidak mahu berikan sebarang kerjasama langsung.


Kisah penipuan mereka pernah diceritakan di sini : Senarai Nama Penipu Online – Malaysia

Tolong share, viral dan sebarkan sebab diorang ni semakin berani dan aktif setiap hari dengan buat pelbagai akaun Facebook baru termasuk account Carousell, Mudah.my dan IM Sold untuk perdayakan orang.

Kemungkinan besar, gambar display profile Facebook dia pakai gambar orang lain. Tak pernah serik dan takut budak-budak ni selagi polis tak dapat tangkap diorang, selagi itu diorang berani.

Bantu saya sebarkan supaya tiada lagi mangsa mereka selepas ni. Terima kasih kepada yang banyak bagi maklumat pada saya. Terima kasih.

Boleh share jika nak, tak perlu minta izin.

INFO:

1. Anda juga boleh membuat semakan penipuan peniaga online iaitu dengan menyemak sama ada perniagaan mereka berdaftar atau tidak dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) melalui laman web SSM.

2. Melalui nombor pemilik akaun bank yang diberikan penjual atas talian, anda juga boleh buat semakan sama ada peniaga terbabit mempunyai laporan berkaitan dengan penipuan online melalui laman web Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police

Orang ramai diminta sentiasa berhati-hati ketika ingin membuat pembelian secara online. Adalah lebih baik berhati-hati sebelum duit milik anda dikebas begitu sahaja. -

Kredit : koleksiviral.com


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Tanda-Tanda Kawan Baik Sudah Mula Lupakan Anda

31 Oct 2018


Seusai dengan usia yang kian menginjak, kita akan mula perasan tentang datang dan pergi individu yang digelar sahabat. Kawan adalah individu yang tahu siapa kita, tempat menyimpan segala rahsia, luahan perasaan dan berkongsi pelbagai suka dan duka. Ada yang kita kenal melalui zaman persekolahan atau alam pekerjaan. Siapa sahaja kita boleh berkawan dan tiada batasnya.

Penulis percaya ada diantara kita pasti merasai perpisahan yang tiba-tiba sahaja berlaku dengan sahabat masing-masing. Tiada hujan atau ribut anda langsung tidak dengar khabar berita dari dia lagi. Sehingga mula timbul rasa sangsi ‘kenapa agaknya dia dah tak nak kawan dengan aku?’.

Foto – Bustle
Meh lihat apakah tanda-tanda kawan mu mula menjauhkan diri kamu…
# Tiada perasaan ingin tahu
Perlahan-lahan anda mula perasan tiada lagi Whatsapp bertanya khabar atau menelefon ketika berada di kampung. Malah bila pulang bercuti langsung tidak diberitahu, umpama takut untuk ajak berjumpa. Jika ada anda contact seperti ingin tahu perkembangan mereka, kadang diendah sahaja soalan itu.
# Berhubung melalui media sosial
Everything on Instagram, Facebook or Twitter! Dia mula hanya menghantar likes dan Dm sebagai tanda ‘perhatian’. Selebih dari itu tiada apa-apa pun.

Foto – Reader’s Digest

# Ada kawan baru
Kalau dah tak boleh hangout dengan anda, pasti boleh dengan orang lain. Nampaknya dia lebih selesa dengan kawan baru berbanding dengan kawan yang dikenali berbelas tahun. Dari sini ada boleh lihat prespektif baru dia dalam memilih kawan. Siapalah kita kan…
# 1001 alasan
Mungkin anda cuba positif untuk ajak berjumpa dan keluar lepak seperti biasa. Bila dia mula guna alasan ‘tapi’, ‘sibuk’, ‘tiada duit’ atau pelbagai lagi pancaroba anda sudah boleh stop. Paling menyedihkan apabila anda berusaha untuk berjumpa tapi esoknya dia boleh keluar dengan kawan lain. Sedih!

Foto – Introvert, Dear

# Majlis penting pun tak datang!
Jika anda sudah berkawan lebih dari 5 atau 10 tahun, pasti pada hari-hari penting anda mahu mereka yang cukup sinonim dengan hidup anda hadir pada hari tersebut. Beria anda memberitahu mereka setahun lebih awal, tapi ketika saat akhir anda akan terima mesej dia tidak dapat hadir. Easy peasy buat orang macam tu… Ini maksudnya dia langsung tidak peduli tentang hari penting anda dan diri anda lagi.

Foto – gURL.com
Kita tidak boleh paksa orang untuk kekal stay dengan kita, apa yang kita boleh buat biarkan dia dengan life dia. Harap sahaja dia jumpa pengganti kawan yang lebih baik dari kita. Lagipun kita tak rugi apa pun tak berkawan dengan manusia seperti ini. Mark my words guys

Kredit : wanista

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Elakkan Tekanan Kerja Melampau

28 Oct 2018

Ramai antara kita yang tidak menyedari bahawa tekanan kerja sebenarnya merupakan sebahagian daripada penyakit epidemik yang sedang menyerang kita semua. 


TUNTUTAN dunia kerjaya memerlukan perhatian dan kesungguhan walaupun adakalanya kita merungut tentang beban tugas, kekangan waktu dan persekitaran tempat bekerja.
Bagaimanapun, janganlah pula kita terlalu asyik dengan kerja sehingga mengabaikan kesihatan diri.
Walaupun pekerjaan memberikan kita kebahagiaan, kajian-kajian yang dibuat jelas menunjukkan bahawa pekerjaan juga 'menyumbangkan' pelbagai jenis penyakit kepada manusia, baik bersifat psikologikal atau fizikal.

Tekanan kerja yang melampau misalnya, bukan sekadar menyebabkan manusia terpaksa mengharungi kebimbangan, masalah tidur, penyakit fizikal seperti serangan jantung dan darah tinggi, malah ada yang sampai membawa ke tahap kematian.

Asia merupakan satu-satunya rantau yang memaksa manusia bekerja dengan sangat teruk.
Walaupun jumlah jam kerja ideal yang dicadangkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) hanyalah 40 jam seminggu, didapati secara puratanya para pekerja di Asia bekerja lebih daripada 60 jam seminggu, bahkan ada yang mencecah 90 jam seminggu.

Bunuh diri dan kematian yang berpunca daripada pekerjaan mungkin sesuatu yang janggal dalam budaya kita. Bagaimanapun, harus diingat statistik menunjukkan pekerja di Asia sedang mengalami masalah serius.

Mati akibat kerja

Secara global, dianggarkan seramai 2.5 juta manusia telah membunuh diri kerana kerja dan 60 peratus daripada kes membunuh diri berlaku di Asia.
Di Jepun sahaja, yang terkenal dengan simptom karoshi (kematian akibat terlalu teruk bekerja), dianggarkan 10,000 pekerja mati kerana pekerjaan setiap tahun.

Trend itu nampaknya sedang merebak ke beberapa negara lain di Asia. Semua ini bermula dengan jumlah masa bekerja yang mencapai tahap optimum. Mereka mengalami burnout dan kemurungan teruk yang kemudiannya memaksa mereka mengambil jalan singkat dengan membunuh diri.
Sebenarnya, negara kita juga sedang menghadapi masalah yang sama. Laporan Kementerian Kesihatan misalnya menunjukkan kadar prevalen kemurungan dalam kalangan golongan dewasa mencapai 1.8 peratus.
Walaupun ia mungkin diakibatkan oleh pelbagai sebab, tetapi salah satunya mungkin berpunca oleh pekerjaan.
Malangnya, dalam konteks budaya kita, aspek kesihatan psikologikal ini tidak dianggap sebagai isu besar.

Apabila berlaku tekanan kerja seperti kemurungan, rasa cemas dan tidak dapat tidur malam misalnya, banyak daripada kita mengambil jalan mudah dengan membuat kesimpulan bahawa individu tertentu terkena gangguan makhluk halus atau buatan orang.
Jarang yang cuba berfikir bahawa mereka mungkin sedang mengalami gangguan yang berpunca daripada bebanan pekerjaan.

Ini menjadikan, ramai antara kita yang tidak menyedari bahawa tekanan kerja sebenarnya merupakan sebahagian daripada penyakit epidemik yang sedang menyerang kita semua.
Sekiranya tidak diatasi, ia akan menyebabkan penyakit yang lain termasuklah darah tinggi, serangan jantung atau penyakit fizikal yang lain.
Kajian-kajian juga merumuskan bahawa pekerjaan adakalanya menyebabkan rumah tangga terganggu, khususnya apabila emosi negatif yang timbul akibat oleh pekerjaan dibawa pulang ke rumah.

Perasaan marah atau tekanan yang berlaku di tempat kerja kemudiannya telah menyebabkan keluarga dan anak-anak menjadi mangsa.
Salah satunya ialah melalui contagion effects. Sindrom ini berlaku apabila seseorang mengalami perasaan negatif seperti murung dan perasaan kemudiannya dipindahkan kepada pasangan atau keluarga mereka di rumah.

Pergilah bercuti 

Salah satu langkah yang boleh diambil termasuklah bercuti. Hal ini kerana bercuti didapati mampu menghindar kita semua daripada diserang pelbagai penyakit psikologikal termasuklah kepenatan dan kemurungan.
Salah satu teori yang selalu dikemukakan bagi mengupas isu berkenaan ialah Conservation of Resources Theory.

Teori itu menerangkan mengenai pekerjaan yang menyebabkan manusia mengalami pengurangan 'tenaga' psikologikal dalam diri. Ia mencetuskan tekanan kerana manusia tersebut perlu berjuang untuk mendapatkan tenaga yang hilang.

Bagaimanapun, dengan bercuti, ia mampu mengembalikan tenaga psikologikal tersebut.
Semoga kita sentiasa menghargai peluang bercuti apabila tiba waktunya. Kesempatan tersebut melupakan kita seketika dengan kesibukan dunia pekerjaan dan memulihkan semula tenaga kita untuk menghadapi dunia pekerjaan.

Kredit : kosmo

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

 

Kisah Inspirasi Kekuatan Seorang Ibu Yang Begitu Cekal Membesarkan Tiga Anak Istimewa.

26 Oct 2018


Hebatnya seorang ibu yang mampu membesarkan anak istimewa dengan penuh kecekalan dan kesabaran. Lebih hebat ujian yang dihadapi seorang ibu ini bersama suaminya apabila kesemua anak-anaknya disahkan insan istimewa yang memerlukan pemerhatian penuh dan menuntut kesabaran yang tinggi.

Ibu mana yang tidak bersedih sekiranya anak disayangi mempunyai masalah dalam pembelajaran serta memerlukan bantuan khas dan juga perlu memberikan perhatian yang penuh kepada mereka agar mereka sihat dan sempurna.

Kecekalan ibu tiga anak ini menarik perhatian serta perlu dikongsikan kepada orang ramai yang mungkin menghadapi masalah yang sama mampu memberikan inspirasi kepada mereka di luar sana untuk menjaga dan membesarkan anak-anak istimewa ini.

Perkongsian ini telah diberikan keizinan daripada Puan Salwa Mohd Salleh untuk menceritakan pengalaman pahit manisnya bagaimana dia dan suaminya menghadapi saat sukar ketika membesarkan anak-anaknya sehingga kini. Yang pasti dia dan suaminya telah dikurniakan sesuatu yang sangat istimewa di dunia.



Penulis Asal: Salwa Mohd Salleh

Apa yang anda akan lakukan jika anak anda memerlukan bantuan khas dalam pembelajaran?
Dan apa pula akan anda lakukan jika KESEMUA anak anda disahkan memerlukan bantuan khas i.e mempunyai learning disabilities dan layak memiliki kad OKU?

INI CERITA KAMI SEKELUARGA

Kenapa hari ini saya membuat keputusan untuk menulis dengan terbuka? Kerana saya rasa sudah sampai masanya untuk lebih ramai orang bersikap terbuka.

Mari kita mulakan satu persatu mengikut timeline.

Kisah Anak Bongsu Si Israa'

Anak bongsu, Israa' kini mencecah 2 tahun 8 bulan. Keluar masuk hospital sejak usia 6 bulan pada tahun 2015 setelah diserang jangkitan paru-paru yang teruk hingga berada di ICU. Tidak terhenti setakat itu, Israa' paling banyak diuji kesihatan. Multiple trigger wheeze (and later asthma), bronchiolitis, recurrent pneumonia, otitis media, single sided deaf, food allergy, allergic rhinitis, speech delay, developmental delay, you name it.

Jika tak warded sekalipun, jadual menziarah hospital setiap bulan memang padat. Hehehe. Hampir kesemua paeds dan staff di ward kenal Israa'. Klinik pakar pun macam hampir semua aje nak dilawat. Menjengah 2 tahun, imun lebih kuat dan sudah jarang admitted.

Kesemua ini ujian besar buat anak kecil ini, tapi dia tetap kanak-kanak yang ceria. Masih belum boleh bercakap buat masa ini (not a single meaningful word) but hey, dah berjaya berjalan! Yeaaay! We are working on his speech and OCT and his case? It's called a GLOBAL DEVELOPMENT DELAY (GDD).

Kisah Anak Tengah Si I'jaaz

Sekarang mari kita bercerita tentang yang di tengah. I'jaaz yang cheeky, banyak cakap, suka menyanyi dan banyak idea/karenah. Sejak usia dia 4 tahun, saya mula dapati ada beberapa perkara tidak kena dengan dia. Antara yang paling selalu, huruf terbalik p, q, j, s dan beberapa lagi. Tapi masih terlalu awal untuk diagnos dengan apa-apa kerana ini fasa anak sedang develop, confuse dengan sesuatu perkara adalah normal. Dia sudah mula ke taska bersama abangnya yang 6 tahun ketika itu pada tahun 2015.

Mencecah usia 5 tahun, dia makin susah nak ke sekolah. Setiap pagi ada sahaja drama. Abangnya pula sudah darjah 1, jadi tiada kawan nk pergi sama. Makin pelik. Alif ba ta yang sudah diajar setahun lebih, dia tak ingat. Tidak fokus, susah mengingati sesuatu arahan, mood berubah dalam jangka beberapa saat dan beberapa lagi ciri lain.

25 Oktober tahun lalu, kami hantar untuk buat ujian bagi dyslexia di Persatuan DYSLEXIA MALAYSIA kerana usianya telah 5 tahun 6 bulan, sesuai untuk buat ujian. Saya tidak terkejut lansung dengan hasil laporan, kerana memang saya telah lama dapat kesan, I'jaaz memang ada ciri dyslexia yang ketara. Dan selepas kami bawa ke pakar psikatari kanak-kanak, I'jaaz juga berkemungkinan menghidap ADHD juga. Tak pelah nak. Special sungguh.

Ada 12 pusat dyslexia di bawah kelolaan PDM seluruh Malaysia. Paling dekat dengan kami di Putrajaya ni adalah di Bandar Baru Bangi. Jadual keseluruhan keluarga untuk 2017 terpaksa dirombak serta merta. Kalau dulu, kami gagahkan juga satu kereta, menghantar anak kesekolah kemudian ke hospital tempat suami bekerja, kali ini masa dan jarak tak mengizinkan. Atas faktor itulah, secara drastik kami membeli kereta terpakai bulan Disember kerana ianya sudah bertukar menjadi keperluan mendesak.

I'jaaz sudah 3 bulan di sekolah baru, makin menyesuaikan diri dan makin happy. Tidak lagi rasa tertekan dan rasa rendah diri sebab semua orang sama dengan dia. Nanti saya cerita lebih lanjut.

Kisah Anak Sulung Si Imran

Oh, apa pula cerita anak sulung, si Imran yang manja, penuh empati, kreatif tapi selalu cembeng. Ini juga kategori special. Dari sudut kesihatan, sejak usia 8 bulan dia juga diserang pneumonia, dan kemudian eczema, allergic rhinitis dan food allergy. Keluar masuk hospital hingga usia 3 tahun dan buatkan Emaknya decide berhenti kerja. Menariknya lepas Emaknaya berhenti, dia tak masuk ward dah. Hahahaha.

Dia mula ke taska umur 4 tahun. Umur 5 tahun saya decide untuk sekolahkan sendiri. Umur 6 masuk semula ke taska. Pada awalnya saya memang sedar, dia sedikit unik dan tidak seperti anak lain. Hampir masuk ke sekolah rendah juga masih tidak boleh membaca dan menulis. Dalam pada hati saya merasa mungkin Imran perlu ambil masa (it's totally normal for kids especially boys jika tak tahu membaca sampai usia 8-10 tahun ya) cuma beberapa ciri lain buat saya sedikit risau. Imran ni ada sedikit ciri autism tetapi saya tak fikir dia autism.

Pendapat saya dipersetujui pakar kanak-kanak waktu saya bawa dia berjumpa sebelum dia masuk ke sekolah rendah. Pakar kata agak grey area tapi let's see. Jadi kami masukkan ke sekolah seperti biasa. Of course lah dia kene masuk kelas pemulihan, linus untuk bantu. Dan dia masih dengan keunikannya. Mengajar imran membaca seolah-olah anda cuba terangkan rocket science dan teori black hole kepada dia. It's very tough for him to get the idea. Sejak umur dia 4 tahun saya dah cuba berbagai kaedah, you name it. Buku rasanya lebih 100 buah. I've tried everything.

Cut short the story, hujung tahun lepas, setelah perbincangan demi perbincangan kami akhirnya bawa imran jumpa Pakar Psikatari Kanak-Kanak di HUKM untuk diagnosis lebih sempurna. Saya tak merisaukan dia tak boleh membaca. Tidak. Saya cuma ingin dia dibantu dengan cara paling efektif supaya dia seronok belajar dan tidak ketinggalan hingga rasa rendah diri. Itu sahaja.

2 minggu selepas I'jaaz menjalani ujian dyslexia, Imran pula didiagnos awal dengan GLOBAL DEVELOPMENTAL DELAY sama seperti Israa'. Dan bermula la appointment demi appointment untuk uji kesemuanya. Kami ke klinik pakar mata, ENT, speech, kanak-kanak dan menjalani ujian IQ untuk Imran. Result akan keluar bulan depan dan baru perbincangan akan diteruskan untuk tahu masalah sebenar Imran dan cara untuk bantu Imran dalam pelajaran.

Panjang?

Kekal Kuat Kerana Anak-Anak

Lama pendam ni. Ketika huru hara dalam kelam kelibut saya dengan Projek Beg Sekolah, ini semua berlaku. Ya, Allah sahaja yang tahu rasa hati saya dan suami.

Paling sukar bila nak beritahu Opah (ibu saya) dan Nanny (ibu suami). Mereka down. Sedih total. Dapat lihat riak wajah mereka yang suram. Saya pula terpaksa yakinkan mereka, ini semua ujian. Dan kami adalah the chosen one (perasan sungguh) sebab kami mampu tempuh. It's not even genetic problem!

Saya bersyukur dikurniakan hati seperti bulldozer. Kekal kuat demi anak-anak. Sekelumit hatta sezarah saya tidak pernah kecil hati atau rasa ujian ini tidak adil. Saya tidak pernah menangisi Why me? Why Me?Saya tidak pernah rasa marah pada Allah.

Saya rasa Allah beri sebab Allah mahu saya buat dengan terbaik bersama suami. Dan mahu saya sebarkan ilmu lebih banyak tentang ini kepada orang awam.

Saya kan terus bercerita mulai saat ini. Dengan hashtag #SalamDyslexia #SalamGDD #EmakGiftedBoys in saya Allah lebih banyak cerita dan info selepas ini.
Doakan kami terus kuat

Doakan kami terus sihat

Doakan kami dapat bawa kebaikan pada keluarga dan semua
Emak,

Yang kekal steady, positive dan strong!

Penulis Asal: Salwa Mohd Salleh 

Kredit : koleksiviral 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Silap Saya Kerana Berkahwin Dengan Suami Sahabat Baik Tetapi Tak Mampu Saya Untuk Menolak Suratan Takdir?

25 Oct 2018




Kisah sedih seorang wanita yang telah mengahwini suami kawan baiknya sendiri tanpa pengetahuan rakannya itu sehinggalah perkahwinan itu terbongkar yang akhirnya mengakibatkan perkahwinannya di ambang kehancuran.

Wanita ini terus jadi bingung kenapa dia diperlakukan sedemikian kerana dibuang tanpa belas kasihan oleh suaminya setelah isteri pertama mendapat tahu akan perkahwinan mereka. Adakah kerana hasutan dari madunya iaitu isteri pertama yang menyebabkan suaminya itu berubah dan tidak lagi menyayanginya.

Apakah yang harus dilakukan oleh wanita ini setelah berhadapan dengan masalah ini?

Saya sedang berduka lara angkara sikap madu saya yang enggan membenarkan suami saya pulang ke rumah saya. Saya tahu silap saya mengahwini suami kawan baik saya sendri tetapi siapa saya untuk menolak takdir?


Saya seorang janda yang mempunyai tiga anak sebelum berkahwin dengan suami sekarang. Suami saya sekarang merupakan suami kawan baik saya. Sebelum ini saya selalu datang ke rumah dia dan banyak mengadu tentang masalah saya kepada dia. Sehinggalah pada suatu hari suami dia menghantar mesej pesanan ringkas (SMS) kepada saya untuk berborak.

Dari SMS kami menjadi semakin rapat dan kami selalu berjumpa. Saya sudah cuba untuk melawan tapi nak buat macamana memang jodoh kami sangat kuat. Kami akhirnya mengambil keputusan untuk berkahwin di sempadan.

Kami mengambil keputusan berkahwin di sempadan untuk mengelakkan diketahui kawan saya tersebut. Selepas perkahwinan kami, si isteri iaitu kawan baik saya dapat tahu. Dia mengamuk macam orang gila.

Dia memaksa suami saya ceraikan dia. Suami saya tidak sanggup untuk menceraikn dia kerana anak-anak.

Hari berganti hari, dia tetap benci kepada saya sehinggakan tidak membenarkan si suami datang menjenguk saya. Yang amat menyedihkan saya, si suami pun tidak lagi berani untuk datang berjumpa saya, malahan call pun tidak diangkat.

Saya naik angin lalu datang bersemuka dengan madu saya yang juga bekas kawan baik saya. Saya dihina, dicerca macam-macam lagi.

Si suami tidak mempertahankn saya sebaliknya memberi kata dua untuk melepaskan saya. Hati siapa tidak hancur. Saya sedih sangat kerana segala pengorbanan saya dengan meninggalkan anak-anak ketika mengikut dia langsung tidak dihargai. Saya dibuang umpama kain buruk. Tolonglah jangan cerca saya. Berikanlah kata-kata semangat kepada saya
 
Kredit : koleksiviral 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

8 Tips Penjagaan Rambut Untuk Korang Yang Berhijab. Tak Susah Pun!

23 Oct 2018


Nama pun mahkota setiap wanita kan, confirm kena jaga elok-elok! Bukan wanita yang freehair je kena jaga rambut, wanita bertudung lagi lah kena jaga tau. Jangan sebab kepala bertutup, korang tak jaga kesihatan rambut. Penjagaan rambut sama penting macam korang jaga muka juga.
Korang bekerja dari pagi sampai ke petang pakai tudung. Sah-sah la rambut korang bertutup dan tak boleh ‘bernafas’. Bila rambut dah tertutup sepanjang hari, ia juga menyebabkan kekeringan dan rambut gugur. No worries! Admin nak kongsi dengan korang macam mana nak dapatkan rambut yang sihat walaupun bertudung.

1. Kenali jenis rambut. Penting tau!

Setiap orang mempunyai jenis rambut yang berbeza. Rambut korang jenis lurus, kerinting atau ikal mayang? Amat penting untuk korang tahu jenis rambut supaya korang boleh decide cara penjagaan rambut yang terbaik.

2. Ketahui masalah rambut dan produk yang sesuai

Terdapat banyak jenis masalah rambut dan kulit kepala seperti rambut kering, nipis, tidak bermaya, rapuh dan yang paling tak boleh lari adalah rambut gugur. Stress kan bila pakai tudung tapi kepala gatal-gatal lepas tu banyak kelemumur dan rambut yang gugur.
Kenalpasti masalah yang korang hadapi. Lepas dah tahu korang ada masalah rambut apa, cuba cari produk rambut yang sesuai. Kalau korang tak pasti dengan sesuatu produk tu, cuba yang trial set dulu. Kalau tak sesuai, korang boleh cuba produk lain.

3. Consult pakar rambut. Diorang lagi tahu!

Sebaiknya korang pergi jumpa pakar rambut at least dua bulan sekali untuk mendapatkan rawatan dan nasihat diorang. Lagi bagus korang buat dulu ujian rambut dan kulit kepala korang.

4. Tak perlu cuci hari-hari

Korang boleh cuci rambut korang secara berkala, contohnya selang sehari atau bila korang rasa kulit kepala dah start berminyak. Sambil-sambil korang cuci tu, urut dan gosok kulit kepala perlahan-lahan menggunakan jari.
Kadang-kadang bila korang cuci rambut waktu pagi dan tak sempat nak kering, lepas tu korang terus ikat dan pakai tudung kan. Haa.. tabiat tu boleh buat rambut korang rosak dan berbau tau!

5. Guna serum & conditioner 

Jika rambut korang melepasi paras bahu, make sure korang menggunakan conditioner selepas syampu rambut untuk rawat hujung rambut yang kering. Elakkan conditioner dari terkena pada kulit kepala.
Lagi satu korang jangan letak terlalu banyak conditioner sebab nanti rambut korang akan jadi berat dan berminyak.

6. Jangan bungkus rambut tu!

Hampir semua orang selalu bungkus rambut selepas mandi betul tak? Haa.. baik korang mengaku cepat! Nak tahu tak, sebenarnya tabiat korang tu tak elok untuk rambut tau sebab rambut akan jadi kerinting dan bercabang.
Sebaiknya korang keringkan rambut dengan cara gosokkan rambut secara lembut menggunakan tuala microfiber. Lepas tu korang biar rambut kering sendiri. Dah kering baru lah boleh sikat.

7. Jangan ikat ketat sangat ye

Lagi satu perkara penting yang korang kena tahu adalah jangan ikat rambut terlalu ketat atau terlalu tinggi. Pakai anak tudung yang selesa dan lembut untuk tutup anak rambut korang.
Cara ni untuk mengelakkan korang rasa pressure atau sakit kepala semasa bertudung dan membolehkan rambut korang tumbuh dengan baik.

8. Air, vitamin dan protein biar cukup!

Rahsia untuk mendapatkan rambut yang segar dan sihat adalah mengambil nutrisi harian yang mencukupi. Lebihkan minum air mineral, makan makanan yang sihat dan berkhasiat dan jangan lupa ambil vitamin untuk rambut.
Barulah rambut korang kekal cantik dan bersinar!
Senang je kan cara nak jaga rambut! Lagi-lagi korang yang berhijab tu. Tak payah susah-susah nak pergi dandan rambut kat salon bagai. Jimat duit hehe.. Semoga tips ni berguna untuk korang ye :)
Kredit : ohbulan
Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Kisah Perempuan 'Pisau Cukur'

21 Oct 2018


SELAMA ini Bro hanya mendengar sahaja mengenai kisah perempuan menjadi 'pisau cukur'. Perempuan macam ni mereka tidak ikhlas untuk menjalinkan hubungan dengan lelaki. Mereka hadir dalam hidup lelaki itu untuk sementara bagi mengikis kekayaan lelaki berkenaan.

Demi untuk hidup mewah juga perempuan 'pisau cukur' ini seolah-olah sudah tidak mempunyai harga diri, bagi mereka apa yang penting ialah wang, wang dan wang.
Demi wang juga mereka akan merelakan tubuh mereka dijamah oleh lelaki yang akan 'dicukur' oleh mereka itu, apalah ada kepada aksi yang tidak mungkin sampai 30 minit berbanding ribuan ringgit yang akan mereka kebas daripada lelaki tersebut.

Bro bukannya hendak memburukkan kaum perempuan, biarpun hakikatnya ramai di antara mereka berperangai buruk tetapi ini pengalaman Bro sendiri apabila dapat berbual-bual dengan seorang wanita yang mengorbankan dirinya menjadi 'pisau cukur' semata-mata untuk hidup mewah.

Melihat wajahnya Bro akuilah dia ada sedikit kecantikan yang boleh dijadikan modal untuk mencairkan kaum lelaki tetapi dia bukan taste Bro jadi Bro tidak ada apa-apa nafsu ketika berbual panjang dengannya. Memanglah sebahagian kaum perempuan memang suka menggunakan kecantikan anugerah Tuhan untuk kepentingan mereka tetapi yang selalu Bro jumpa ialah yang perasan cantik dan tubuh menarik inilah masalahnya.

Oklah Bro nak kembali kepada kisah perempuan 'pisau cukur' tu yang menjadikan seorang yang dianggap bertaraf VVIP sebagai sasaran. Biarlah Bro perkenalkan dia sebagai Isabella. Kalau dari segi tubuh, Bro fikir Isabella tidak ada apa-apa keistimewaan tetapi disebabkan dia memakai baju dan seluar ketat nampaklah menarik, bagaimanapun Bro yakin kalau ditanggalkan semua pakaian tu, tubuhnya tak ubah seperti tepung roti nan yang sedang diuli.

Menurut Isabella, dia memang ingin hidup mewah, kalau hendak diharapkan gaji sebagai eksekutif di sebuah syarikat swasta memang tak cukup. Oleh itu Isabella menjadikan VVIP yang kaya sebagai sasaran dan usahanya berjaya.
Seorang VVIP yang bertaraf jutawan termasuk dalam perangkapnya. Sebagai 'modal' permulaan dia merelakan VVIP yang jauh lebih berusia daripadanya menjamah tubuhnya di sebuah hotel bertaraf lima bintang di ibu negara.

Apabila Bro tanya dia tak menyesalkah berbuat demikian jawapannya, ''Ala Bro, bukannya lama sangat tak sampai 15 minit pun orang tua dah terkulai, yang penting lepas tu aku dapat apa yang aku hajat."

Pujuk rayu

Memang dia berjaya, melalui pujuk rayunya VVIP tersebut bukan sahaja bersedia memberikan wang tunai mencecah beribu-ribu ringgit bila-bila masa malahan juga barang kemas. Kini Isabella yang berasal dari sebuah negeri di pantai timur sedang berusaha pula untuk mendapatkan kereta mewah dan sebuah banglo. Bila Bro tanya adakah itu akan menjadi kenyataan, Isabella menjawab, tak ada masalah punya sebab VVIP tu memang sayang kat aku, apa aku minta dia akan beri, yang mustahak bila dia nak 'benda tu' aku kena serahkan, kadang kala bila aku tidak ada mood, aku akan beri alasan tengah uzur, dia ok saja."

Bagi Isabella, tiada soal kasih, sayang atau cinta terhadap VVIP yang dipanggil 'abang' itu biar pun VVIP berkenaan sudah menjangkau hampir 60 tahun.

''Bro, kau jangan kata aku sahaja jahat, ramai perempuan yang macam tu, malahan ada antara mereka lebih teruk sebab bertudung litup tetapi perangai macam syaitan, depan orang buat perangai macam ahli syurga, belakang orang hantu raya," kata Isabella menyambung perbualan sambil menyedut rokoknya dalam-dalam.

Sememangnya Bro tahu ramai perempuan yang hipokrit di dunia ini dan di kalangan kita pun ramai tetapi sikap hipokrit sehingga sanggup menjadi 'pisau cukur', Bro fikir dah melampau.
Bagi Bro, maaf cakaplah, perempuan yang menjadi 'pisau cukur' ini baik sikit saja daripada pelacur, kalau perempuan jalanan mereka menggadaikan tubuh kepada sesiapa sahaja tetapi perempuan pisau cukur hanya berbuat demikian untuk orang tertentu sahaja. Tetapi dari segi maruah, memang kedua-dua kelompok tidak ada maruah apatah lagi kalau dia perempuan Melayu dan beragama Islam.

Di akhir perbualan Bro bertanya lagi sampai bila dia akan terus menjadi perempuan murahan dengan menggadaikan segala-galanya demi untuk hidup mewah.

''Tunggulah dulu, aku masih belum puas, banyak lagi yang aku hendak beli dan miliki, kalau VVIP tu dah bosan dengan aku, aku akan cari orang lain pula, lagi pun aku dah standby 'pengganti' VVIP tu," kata Isabella penuh bangga.

Bro hanya menarik nafas panjang mendengar pengakuan berani Isabella. Inilah masalah perempuan, kalau mereka dapat pergunakan seseorang lelaki, mereka akan pergunakan habis-habisan.
Segala anugerah Tuhan kepada mereka disalahgunakan untuk mencari jalan yang tidak diredai oleh-Nya. Bro yakin ramai lagi perempuan macam Isabella kerana sebahagian perempuan tidak ada kerja lain, selain menggoda lelaki untuk hidup senang.


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

Kisah Seorang Guru Dengan Anak Muridnya

19 Oct 2018


KES disiplin timbul lagi; kali ini di Klang; empat orang pelajar ditikam oleh sekumpulan orang yang tidak dikenali.


Pada hari berita itu disiarkan, seorang pelajar saya ditumbuk oleh seorang pelajar lain, dan sebelum pergaduhan menjadi lebih teruk, perbuatan mereka dihentikan sekumpulan pelajar lain yang berada di situ dan kedua-dua yang terlibat diberi ubat gosok kerana mereka lebam sedikit dan oleh kerana tiada kecederaan teruk, mereka enggan ke hospital dan saya meminta kedua-duanya kembali ke kelas semula. 


Saya tidak dapat buat apa-apa lebih dari itu. Selama tempoh saya mengajar, hampir semua pelajar yang saya kenal, bermula dari kelas yang terbaik sehinggalah ke kelas yang tercorot kerap tertinggal buku di rumah. Pengalaman saya sebagai guru mengajar, apabila pelajar tidak bawa buku teks, maksudnya mereka tidak mahu belajar. Jika mereka tidak bawa buku latihan, maksudnya mereka tidak siap kerja. Jika mereka tidak bawa satu apa pun ke sekolah, maksudnya mereka tidak mahu belajar, dan tidak peduli apa pun, sebaliknya datang ke sekolah semata-mata untuk berjumpa kawan dan keluar dari rumah.


Selalunya apabila mereka tidak bawa buku, saya terpaksa meminta mereka meminjam dari kawan, atau menyalin di dalam kertas lain, dan ditampal dalam buku apabila pulang ke rumah. Saya tahu, mereka tidak akan tampal dalam buku, tapi saya terpaksa juga menyuruh demikian, kerana bimbang mereka akan mengganggu rakan lain yang membawa buku.


Saya tidak dapat buat apa-apa lebih dari itu.

Beberapa minggu lalu, ada seorang pelajar saya dibuang sekolah atas masalah disiplin. Ibunya datang menyerang guru disiplin di sekolah yang memang sudah biasa diserang ibu bapa.


Kami guru-guru hanya meminta ibu itu membawa anaknya ke Pejabat Pelajaran Daerah dan Jabatan Pelajaran Negeri dan memohon masuk ke sekolah semula. Permohonannya dibenarkan (kerana kita ada dasar pendidikan wajib sehingga usia 17 tahun) dan pelajar saya ini datang ke sekolah semula.


Sikapnya masih sama; tidak bawa buku teks dan buku latihan, asyik bermain dalam kelas dan mengganggu rakan yang lain. Apabila saya katakan "Awak ni baru saja datang selepas dibuang sekolah, mengapa masih tidak ubah sikap?", dengan angkuhnya dia berkata kepada saya, "Kalau kena buang sekali lagi pun, saya masih boleh masuk semula. Ini bukan urusan cikgu". Seterusnya saya meminta dia duduk dengan senyap dan melarang dia mengganggu rakan lain. Tetapi, kerana marah dengan saya, pelajar saya itu keluar dari kelas tanpa kebenaran dan tidak kembali sehingga tamat waktu pelajaran saya. Dia tidak masuk kelas juga pada waktu guru lain masuk mengajar. Kawan-kawannya memberitahu saya yang dia telah melompat keluar dari pagar sekolah. Saya hanya dapat mendengar.

Saya tidak dapat buat apa-apa lebih dari itu.


Saya dan mana-mana guru pun di Malaysia ini memang tidak boleh buat apa-apa. Apa yang boleh kami buat ialah menolak markah demerit dan apabila habis markah ditolak, pelajar itu akan dibuang sekolah dan selepas beberapa minggu, mereka akan kembali semula. Semua tindakan yang boleh diambil adalah di atas kertas semata-mata, dan pelajar pun tidak tahu-menahu tentangnya. 


Bagaimana kita hendak selesaikan masalah disiplin jika kita asyik hendak berpolitik dan memenangi hati ibu bapa, tanpa menyedari yang kita telah menyembunyikan satu bahagian realiti dunia daripada anak-anak kita? Realiti yang telah kita sembunyikan ialah dunia ini boleh menghukum semua jenis kesalahan. Realitinya ialah, majikan boleh membuang pekerja yang malas. Kita telah sembunyikan realiti ini dari anak-anak kita sebab kita hendak ibu bapa menyokong kita.


Saya mohon Utusan Malaysia siasat bidang kuasa guru; apa yang boleh dan apa yang tidak boleh guru lakukan untuk menguruskan hal disiplin sekolah. Barulah masyarakat tahu realitinya; menjegil mata kepada murid pun sebenarnya menyalahi peraturan.


AKMAL FAIRUZ

IPBA, Jalan Pantai Baru

Kredit : Utusan Malaysia

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

ISTERI SAKIT HATI URUS HARTA PUSAKA SUAMI, AKHIRNYA TAK DAPAT SATU SEN PUN!

ISTERI SAKIT HATI URUS HARTA PUSAKA SUAMI, AKHIRNYA TAK DAPAT SATU SEN PUN!

16 Oct 2018


urus harta pusaka

1. Apabila berlaku sesuatu kematian, menjadi kebiasaan adat orang kita untuk mengadakan kenduri arwah sekurang-kurangnya 2 hari berturut-turut. Bayangkan, seorang isteri yang baru kematian suami, demi memenuhi adat ini, terpaksa bersusah-payah mengadakan kenduri dan menjemput kariah masjid dan sanak-saudara yang mengenali si suami. Awal-awal pun dah tak betul.

2. Mujurlah ramai yang datang melawat turut sama menguruskan kenduri tersebut. Terasa ringan beban si isteri. Syukur Alhamdulillah. Betullah orang kata, musibah boleh merapatkan silatulrahim.

3. Selepas 2-3 hari berlalu, adik-beradik si suami datang berjumpa si isteri. Si isteri berasa syukur kerana ipar-duai masih mengambil berat tentang dirinya dan anak-anaknya. Malangnya, kunjungan mereka mereka bukan untuk menziarahi keluarga tersebut, apatah lagi nak mengambil berat tentang mereka. Tetapi, mereka datang dengan niat untuk menuntut harta pusaka peninggalan arwah!

4. Tersentap rasa hati si isteri. Sakit jiwa! Tanah kubur arwah suami masih merah, rasa sedih pun belum hilang lagi. Terasa nak panggil sahaja si suami yang dah mati untuk bincang dengan mereka.

5. Ipar-duai mula bercerita bab faraid. Kata mereka, bahagian isteri hanya 1/8. Mereka terangkan secara panjang lebar. Biasalah, apabila bab harta pusaka, tiba-tiba ramai yang jadi pakar. Maklumlah, nak rebut bahagian masing-masing walaupun dalam banyak situasi, mereka tiada hak pun. Lebih teruk lagi, asyik bercerita tentang hak mereka, tapi kalau suruh jalankan tanggungjawab yang Allah berikan, tak mahu ikut pula.

6. Maka, bermulah drama perebutan harta pusaka si suami yang tiada kesudahan.
7. Si isteri mestilah tidak mahu mengalah. Iyalah, harta pusaka yang ditinggalkan si suami hendak digunakan untuk menyara hidup sendiri dan anak-anak. Nak harapkan waris-waris lain, memang tak boleh nak diharap. Asyik nak rebut bahagian sendiri. Jadi, ditinggalkanlah si isteri yang dipaksa menguruskan harta pusaka sendiri. Akhirnya, walaupun ada masalah kekangan masa, tenaga dan wang, si isteri terpaksa juga urus harta pusaka si suami seorang diri. Nak buat macam mana, fikir nasib anak-anak.

8. Si isteri teringat pesan si suami, duit yang ditinggalkan dalam bank boleh digunakan untuk belanja keperluan. Jadi, si isteri pergilah ke bank, jumpa dengan pegawai bank, minta nak keluarkan duit daripada akaun si suami. Malangnya, akaun si suami dah kena block. Bank minta surat kuasa terlebih dahulu sebelum duit boleh dikeluarkan. Terpinga-pinga si isteri sebab tak tahu prosedur urus harta pusaka. Jadi, terpaksalah tanya tentang prosedur yang perlu dibuat. Mujur ada yang membantu.

9. Dengan perasaan pilu, si isteri terpaksa ke Pejabat Pusaka Kecil di Pejabat Tanah bagi mendapatkan surat kuasa tadbir. Kena isi borang Bicara Kuasa atau Borang A. Maklumat si mati, harta si mati serta maklumat waris-waris si mati; semua maklumat ini perlu dilengkapkan. Salinan IC setiap waris, salinan maklumat harta dan surat pengesahan kematian juga turut diperlukan.

10. Maka, bermulalah satu lagi drama untuk memenuhi semua keperluan ini. Setelah setiap salinan disediakan, si isteri perlu mendapatkan tandatangan setiap ahli waris. Aduh, memang satu masalah. Selagi semua ahli waris tidak turunkan tandatangan, proses perbicaraan harta pusaka tidak boleh dimulakan. Tambah pening, ada ahli waris yang sengaja tidak hadir ke mahkamah untuk melambatkan proses perbicaraan harta pusaka. Sebabnya, tak puas hati dengan si isteri.

11. Tambah parah lagi, si isteri dapat tahu yang adik-beradik suami juga mempunyai hak dalam harta pusaka si suami. Jadi, banyak benda perlu diambil kira. Fuhhh, bukan senang nak urus harta pusaka kalau si mati tidak membuat perancangan harta lebih awal.

12. Tiba-tiba, ayah/ibu si mati pula tidak mahu beri kerjasama akibat termakan hasutan ipar. Bayangkanlah, si isteri terpaksa menghadapi semua masalah ini serentak. Rasa sedih kehilangan suami pun masih belum hilang, nak fikir uruskan anak-anak lagi. Memang cukup stress bagi si isteri untuk uruskan semua perkara ini.

13. Tambah satu lagi masalah. Tiba-tiba, ahli waris yang lain desak si isteri dan anak-anak untuk melepaskan bahagian faraid. Alasan mereka, harta pusaka si suami adalah harta warisan keluarga mereka sahaja.

14. Si isteri juga didesak membayar bahagian faraid bagi rumah jika mahu terus tinggal dirumah pusaka suami. Masalah, mana nak cari RM200K tunai?

15. Akhirnya, akibat tidak tahan lagi, si isteri dan dan anak-anak terpaksa keluar sehelai sepinggang. Biarlah tidak dapat harta pusaka, janji hidup tenang dengan anak-anak.

16. Ingatkan masalah dah selesai, rupanya belum lagi. Baru saja nak mulakan kehidupan baru, tiba-tiba datang seorang hamba Allah mendakwa yang si suami ada berhutang dengannya puluhan ribu ringgit atas urusan bisnes. Masalah lagi, siapa yang kena tanggung hutang si mati? Nak guna harta pusaka si suami untuk bayar hutang, dah dibolot ahli waris lain. Nak suruh mereka bayarkan, jangan harap.

17. Dalam tengah fikir cara nak selesaikan hutang si suami, tiba-tiba teringat pesan suami dulu supaya gunakan duit dalam Tabung Haji / KWSP / ASB / Takaful untuk bayar hutang. Apabila pergi semak, penama atas nama ibu mertua pula. Masalah, sebab dah dihasut ahli waris lain, si ibu mertua tak nak lepaskan duit tersebut. Katanya, sebab dia adalah penama, duit tersebut adalah miliknya. Ini memang kefahaman biasa dalam masyarakat kita. Penama adalah pemilik, walhal ini adalah salah. Sebab malas nak gaduh lagi, akhirnya, si isteri jugalah yang terpaksa bekerja siang malam untuk bayar hutang yang ditinggalkan si suami.

Haa, macam mana?

Nampak bagaimana kesulitan yang boleh dialami untuk urus harta pusaka?
Bayangkan kalau diri anda sendiri yang alami, atau pasangan anda.
Kalau tak buat perancangan pengurusan harta pusaka lebih awal, memang akan menyusahkan waris kita nanti.

Jadi, bagaimana nak mudahkan urusan ini?

Tak mahulah nanti waris yang ditinggalkan menderita nak dapatkan harta pusaka untuk meneruskan kehidupan.

Kredit :  jomurusduit


Ada cara penyelesaiannya.
urus harta pusaka 

Antara yang boleh dilakukan:
1. Si suami boleh mengisytiharkan sebahagian harta miliknya kepada isteri sebagai harta sepencarian di dalam wasiat. Tak kisah sama ada dalam bentuk rumah, kereta atau wang ringgit. Bukan masalah sikit atau banyak, yang penting isytiharkan sahaja bahagian harta sepencarian tersebut. Senang, terus jadi milik is isteri selepas si suami mati. Kalau dah mati dan si isteri baru nak tuntut harta sepencarian, memang rumit dan panjang cerita. Jadi, lebih baik buat ketika masih hidup.

2. Si suami melantik wasi atau pentadbir yang mahir, adil dan amanah bagi menguruskan kesemua harta miliknya. Tanpa wasi, si isteri akan terpaksa uruskan sendiri harta pusaka yang ditinggalkan. Ini sudah tentu akan menyusahkan pasangan kerana baru kematian suami, nak fikir pasal anak lagi. Jika ada bisnes, nak uruskan bisnes lagi. Tolong jangan rumitkan lagi masalah kepada orang tersayang. Melantik wasi dalam wasiat akan memudahkan pengurusan harta pusaka.
3. Menyerahkan sebahagian harta miliknya melalui hibah sama ada hibah biasa atau hibah bersyarat. Tidak salah untuk buat hibah, jika harta masih berhutang buat hibah bersyarat. Jika hanya ada satu rumah, tidak salah hibahkan kepada orang tersayang (isteri), sekurang-kurangnya ada tempat tinggal untuk pasangan. Harta yang dihibah tidak perlu dibahagikan mengikut faraid, jadi ahli waris lain tidak dapat rebut.

4. Si suami menyediakan hibah tunai sebanyak setahun pendapatan atau lebih bagi menampung kos sara hidup. Maklumlah, dulu gaji 2 orang, tiba-tiba jadi seorang. Bukan mudah untuk lalui pada peringkat awal. Oleh itu, sediakan hibah tunai bagi mengurangkan beban orang yang ditinggalkan.

Lihat, bagaimana perancangan pengurusan harta pusaka yang dilakukan dengan baik akan memudahkan waris yang ditinggalkan nanti.

Si isteri tidak perlu bersusah-payah urus harta pusaka bersendirian. harta dapat ditinggalkan kepada isteri dan anak-anak untuk meneruskan kehidupan, tidak perlu berebut-rebut dengan ahli waris yang lain kerana mereka pun akan dapat bahagian yang akan kita tetapkan nanti.

Jadi, beringat-ingatlah untuk merancang pembahagian harta pusaka semasa masih hidup, ya.

Oh ya, sebelum mengakhiri artikel kali ini, saya nak kongsikan satu ebook percuma untuk anda semua.

Jika berminat, boleh klik pada pautan di bawah untuk muat turun.

Kredit :  jomurusduit


Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang
Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.