SLIDER

Nampak Cantik Tapi AWASSS…Jom Tahu Antara Kesan Buruk Kalau Korang Pakai High Heels





Kebanyakkan wanita memakai kasut tumit tinggi sebab korang akan rasa cantik dan elegant. Ada juga yang rasa lebih confident bila memakainya. Kalau keluar tak pakai rasa macam outfit kita tak complete, betul tak? Tapi korang tahu tak sebenarnya ada downside memakai kasut tumit tinggi.

Ia memberi kesan buruk jangka panjang pada kesihatan korang tau. Benarlah kata orang, beauty is pain.. Jom tengok apa akibatnya kalau korang selalu sangat pakai kasut tumit tinggi.

 

1. Opss.. jatuh pulak



Korang yang pakai heels tu mesti pernah jatuh atau tersadung kan masa mula-mula belajar pakai dulu. Rasa tak selesa je bila berjalan. Lagi-lagi kalau permukaan jalan tak rata. Korang jalan pun dah serupa penguin sebab gigih nak imbangkan badan.


Bila dah jatuh tak pasal-pasal pulak kaki korang terseliuh dan bengkak. Buku lali pun boleh tergeliat.

 

2. Postur badan melengkung


Tahukah korang kalau pakai heels secara tak langsung mengubah postur badan? Semasa korang berdiri atau berjalan, bahagian dada korang akan ditolak ke hadapan manakala bahagian pinggul akan ke belakang.



Benda ni akan buat postur badan korang melengkung dan cara berjalan pun berubah.

 

3. Sakit belakang



Seharian pakai heels kat tempat kerja, esoknya bangun pagi aduhh sakit belakang pulak. Kenapa ya? Sebabnya bila korang nak imbangkan postur badan untuk menegak semasa berjalan pakai heels, ia akan memberi kesan buruk kepada tulang belakang menyebabkan ia menjadi lebih membengkok menyebabkan terjadinya lumbar lordosis yang melampau.
Kesian.. muda-muda dah sakit belakang.

 

4. Ganggu pengaliran darah


Kredit: Style Craze

Pemakaian heels juga boleh menyebabkan pengaliran darah terganggu. Heels yang korang pakai tu akan mengecutkan kaki korang dan menyebabkan saluran darah tertekan. Dalam kes yang serious, ada juga saluran darah pecah.
Takutnya!

 




















5. Sakit lutut

Kalau dah pakai heels, memang tak boleh lari lah dari sakit lutut. Tekanan dari heels tu akan effect kat lutut korang sebab nak tahan imbangan badan dan kaki. Sesetengah orang juga akan mengalami osteoarthritis iaitu radang sendi lutut.


Jadi korang dah tahu kan apa kesan-kesannya? Mungkin ada antara korang yang dah rasa kesan-kesan ni. Nak teruskan lagi ke seksa diri tu? Buat apa nak sakitkan diri ye tak? Nasihat admin, jaga lah kesihatan tubuh badan korang okay!

Sumber: MM GazetteStyle CrazeMoney Crashes

Kredit  : ohbulan 

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.