SLIDER

Rezeki Anak : Sikit Atau Ramai Atau Tiada Zuriat, Janganlah Suka KecohSetiap pasangan yang telah berkahwin, sering dilontarkan pertanyaan :

"Bila nak dapat anak?"

"Tak tambah anak lagi ke?"

"Ramainya anak, tak rimas ke?" 

"Mandul ke?"

Persoalan tentang anak memang tidak berkesudahan , dan sebenarnya sikit atau banyak anak atau tidak mempunyai anak , semuanya adalah urusan rezeki Maha Pencipta. 

Mungkin ada di kalangan pasangan setiap tahun dapat anak, mungkin ada yang mempunyai anak sorang sahaja malah ada yang berkahwin berpuluh tahun, masih belum dikurniakan anak dan macam-macam lagi.

Setiap orang mempunyai garis masa masing-masing. Bilangan anak bukanlah harus menjadi perdebatan di kalangan masyarakat, seharusnya setiap ibu bapa perlu memikirkan untuk menggalas tanggungjawab amanah Allah , untuk membesarkan anak sebaik mungkin.

Pasangan yang berkahwin terutama sekali wanita, tidak perlu bersedih dengan apa jua situasi seperti contoh di atas, kerana semuanya sudah di atur rezeki masing-masing. Kita hanya mampu berusaha dan merancang , selebihnya berserah pada yang Maha Kuasa.

Apa yang lebih penting, setiap perancangan untuk mempunyai zuriat, perlu ada  persefahaman dan perbincangan antara suami isteri. Samaada ingin mempunyai anak ramai, atau sedikit atau ada masalah untuk mendapatkan zuriat, perancangan bersama adalah jalan lebih baik untuk membesarkan keluarga dan menyelesaikan sebarang masalah berkaitan sebelum bertemu dengan yang lebih pakar untuk dapatkan khidmat nasihat.

Dan pesanan untuk kita sendiri juga, jangan lah jadi orang yang sibuk nak tahu hal orang sampai tanya persoalan bertubi-tubi dengan soalan-soalan tentang hal anak yang boleh menyebabkan hati orang lain terguris. Cukuplah mendoakan dan memberi sokongan kepada mereka.


Kongsikan artikel atau luahan kisah anda di sini => lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.