SLIDER

Apa Itu CryptoCurrency BitcoinSejak kebelakangan ini semakin ramai yang melibatkan diri dalan dunia pelaburan seperti saham, forex, fcpo dan yang sedang trending sekarang adalah mata wang digital crypto. Terdapat banyak mata wang digital yang tumbuh  bagai cendawan, tetapi tahukah anda, matawang digital pertama yang dihasilkan adalah BITCOIN dan ianya telah digunapakai secara meluas diseluruh dunia serta pemangkin kepada peningkatan mata wang crypto yang lain. Dengan peningkatan mendadak para pelabur crypto, ramai yang ingin memiliki matawang digital ini.  Namun bagaimana kita boleh memiliki Bitcoin ni? Adakah ia selamat ? Jom, kita selusuri hasil pembacaan maklumat di bawah.

Apa itu Bitcoin dan Apakah Sejarah Asal-Usulnya

Bitcoin dicipta pada tahun 2008 oleh seseorang atau sekumpulan pasukan yang menggunakan nama gelaran Satoshi Nakamoto disebaliknya. Walaubagaimanapun menjadi satu misteri, kerana tiada sesiapa pun dapat mengesan siapakan Satoshi ini sebenarnya. Terdapat ramai yang mengaku mereka adalah Satoshi, namun tiada bukti mengatakan ia adalah benar, malah usaha-usaha mengesan Satoshi sehingga kini masih gagal.

Bitcoin merupakan salah satu jenis mata wang digital (cryptocurrency) yang mula di dagangkan pada tahun 2009. Pada tahun 2010 terdapat peningkatan permintaan terhadap Bitcoin menyebabkan harga naik daripada $0.0008 kepada $0.08 seunit. Harga paling tinggi pernah dicapai ialah sebanyak $20,000 seunit pada tahun 2020, dan ini telah membuka mata ramai pelabur yang berminat beralih arah kepada pelaburan crypto.

Apakah Bitcoin Haram Atau Halal Di Malaysia

Sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang ragu-ragu tentang keshariahan Bitcoin serta mata wang kripto yang lain seperti Ethereum, Ripple dan Litecoin.

Dibawah dikongsikan beberapa pandangan tentang keshariahan Bitcoin,agar kita dapat memahami seterusnya menambah ilmu pengetahuan kita. Hasil rujukan dari majalah labur.

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengerusi Majlis Penasihat Shariah Bank Negara Malaysia dan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Dalam satu pembentangan pada 29 November 2017, beliau menyimpulkan bahawa Bitcoin adalah patuh Shariah dan pelaburan dalam Bitcoin adalah harus, dan keuntungan yang diperoleh perlu dikenakan zakat.

Beliau telah menolak hujah mereka yang tidak bersetuju dengan Bitcoin bahawa ia mempunyai elemen Gharar (ketidakpastian) kerana nilai yang sangat tidak stabil dan kemungkinan sistem digital itu sendiri akan runtuh pada bila-bila masa. Bagi beliau itu adalah risiko yang perlu diketahui dan ditanggung oleh para pelabur.

Beliau berkata risiko tidak mempunyai kesan ke atas hukum sesuatu perkara, dan ia harus dibezakan dengan Gharar yang memberi kesan ke atas hukum. Risiko adalah perkara yang normal dalam setiap perkara sama ada pelaburan, perniagaan dan apa jua bidang.

Contohnya pelaburan dalam emas, yang mana nilainya tidak stabil, namun ia tidak bermakna jual belinya perlu diharamkan. Langkah yang perlu diambil adalah memperkenalkan peraturan dan regulasi untuk mengawal kestabilan nilai dan mengurus transaksinya. Hal yang sama juga harus diperkenalkan untuk Bitcoin.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman (CEO Elzar Shariah Advisory Sdn Bhd)

Dalam beberapa perkongsian melalui media, Dr. Zaharuddin telah menyebut beberapa perkara penting berkenaan isu ini termasuklah mengakui telah mencuba sendiri Bitcoin ini bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang isu ini.

Menurutnya lagi, elemen Gharar tidak ditemui pada peringkat penciptaan dan penghasilan Bitcoin itu sendiri, tapi ditemui sewaktu peringkat transaksi di dalam ‘exchange’ di mana kita tidak boleh benar-benar memastikan transaksi itu benar-benar telah berlaku tanpa sebarang penipuan.

Walaubagaimanapun, beliau mengharuskan penyimpanan Bitcoin dan mengingatkan bagi sesiapa yang telah melibatkan diri dengan Bitcoin untuk membayar zakat simpanan apabila cukup setahun (Haul). Beliau turut menambah kepentingan kajian yang mendalam bagi sesiapa yang ingin melibatkan diri dengan Bitcoin atau mana-mana mata wang kripto agar tidak terjebak dengan skim penipuan dan SCAM yang banyak muncul atas nama pelaburan Bitcoin yang wujud di kalangan masyarakat.

Apakah Kegunaan Bitcoin

Kegunaan Bitcoin bukan sahaja ianya didagangkan di pasaran saham terbuka, tetapi sejak kebelakangan ini sudah mula boleh digunakan sebagai salah satu kaedah pembayaran apabila membuat transaksi pembelian. Ianya lebih mudah, cepat, dan selamat. Hanya memerlukan bebrapa minit sahaja untuk selesaikan transaksi.

Bitcoin juga dapat menampung/menyokong urusan transaksi-transaksi yang melibatkan jumlah yang besar dengan lebih cepat berbanding melalui proses sistem kewangan perbankan yang kebiasaanya memerlukan kelulusan pihak kewangan. Yang paling penting ialah tiada caj-caj mahal yang dikenakan oleh Bitcoin , tidak seperti kebiasaan kad debit,kad kredit,atau transaksi secara manual. Disebabkan ciri-ciri di atas, menyebabkan Bitcoin menjadi pilihan pelabur masa kini. Dan ianya sangat berharga.

Bagaimana Hendak Memiliki Bitcoin

Terdapat beberapa kaedah,antaranya  seperti berikut :

1. Bitcoin Mining/Perlombongan Bitcoin

Kaedah ini melibatkan teknologi programming komputer untuk melepasi algorithm matematik yang ada dalam rangkaian Bitcoin. Sekiranya berjaya menyelesaikan algorithm ini , anda akan diberi Bitcoin sebagai ganjaran. 

2. Membeli di Pasaran Saham Crypto 

Sekiranya anda merasakan Bitcoin akan terus cemerlang dan yakin akan memberi keuntungan , anda juga boleh membelinya di pasaran saham crypto.

3. Mendapatkan Melalui Konsep AirDrop Crypto

Airdrop crypto adalah konsep yang diperkenalkan oleh pengeluar token atau coin cryptocurrency baru, yang biasanya diberikan secara percuma, dimana peserta diminta melaksanakankan beberapa tugas. Selesai tugas , coin akan diberikan kepada mereka sebagai ganjaran.  Contoh tugasan adalah seperti like,share dan follow media social mereka. Air Drop biasanya dilakukan oleh pengeluar token/coin bagi memperkenalkan token mereka kepada public buat kali pertama. Dan konsep ini bertujuan sebagai strategi marketing untuk memperkenalkan coin mereka secara meluas.

Admin

Kongsikan artikel atau luahan kisah anda di sini => lamanqaseh/borang 

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.