SLIDER

Air Asam Super Sedap To The Moon



Hi,  atas permintaan sahabat-sahabat , okay hari ni Admin nak share air asam super sedap. Ini cara Adminlah. Mungkin ada cara lain yang lagi sedap, tapi boleh je nak  cuba, pelbagaikan skill kan :)

Air asam ini sedap dimakan dengan daging,ayam,ikan,sotong bakar. Kalau makan dengan nasi panas-panas memang bertambah-tambah lah . Sangat sedap, pekat dan menyelerakan.

Ok jom kita tengok macam-mana Admin buat. Selamat mencuba, semoga hasilnya memuaskan hati ya.

 

A. Bahan Yang Dikisar Kasar :

3-4 ulas bawang merah kecil

6 tangkai cili padi merah dan hijau

2 tangkai cili besar merah ambik saiz besar

Belacan saiz ibu jari- bakar dulu atas api

1 1/2  cawan air

 

B. Bahan Perasa :

1 sudu kecil perahan air limau nipis

2 sudu besar asam jawa adabi yang tak ada biji tu

1 sudu kecil garam secukup rasa

1 sudu kecil perasa secukup rasa maggie

1 sudu besar Brown Sugar 

1 sudu besar sos  cili Maggie

1 sudu besar kicap lemak manis Jalen (warna oren)

 

C. Bahan Yang Di Potong Dadu Atau Mayang :

2 tangkai cili besar hijau ambik saiz besar

2 biji bawang besar saiz besar ya

2 biji tomato saiz besar

 

Cara Membuatnya :

1. Kisar Bahan A . Kisar Kasar. Jangan halus sangat. Letak dalam periuk . 

2.Masukkan semua Bahan B ke dalam periuk tersebut. Kacau sebati menggunakan senduk. Nak ramas pakai tangan pun boleh. Lagi sedap. Tapi, tangan tu  kenalah basuh bersih-bersih dulu ya. Kemudian, panaskan atas dapur sekejap dalam 5 minit je.

3. Kemudian angkat , dan masukkan Bahan C. Kacau dan rasa dulu. Cuba adjust garam, gula untuk seimbangkan rasa manis, masin, masam dan pedas. Mesti rasa pekat dan juicy.

4. Sedia untuk dihidangkan

 

Good Luck Semua 

 

 Admin

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.