SLIDER

Jangan Menangis Kalau Ditakdirkan Jadi Ibu Tunggal

 Kalau sesetengah wanita merasakan tanpa lelaki di sisi susah untuk meneruskan hidup, tetapi wanita yang saya namakan Aishah ini bukan sahaja menganggap apa yang menimpanya sebagai qadak dan qadar tetapi sebagai pengalaman yang berharga dan meletakkan diri seseorang individu itu lebih tinggi daripada sebelumnya.

Kata Aishah dalam sepucuk surat yang dihantarkan kepada penulis dan ketika dihubungi melalui telefon semasa beliau bercuti di kampungnya, pengalaman tidak dapat dinilai dengan wang ringgit. Sebaliknya pengalaman yang ditempuhi membuatkan seseorang itu lebih matang dan bersemangat waja.

Saya ingin menceritakan pengalaman saya agar dapat dikongsi bersama dalam melalui hidup yang mencabar ini.Sejak kecil, kepahitan hidup buat saya sudah menjadi perkara biasa, malah kini saya beranggapan bahawa tanpa kepahitan kita tidak akan tahu menilai kemanisannya. Kerana kita kenali apa itu manis setelah kita merasa dulu apa itu pahit.

Usia saya kini di awal tiga puluhan, seorang ibu tunggal yang kematian suami, arwah meninggal dunia lebih kurang lima tahun lalu kerana leukemia. Saya redha dengan dugaan Allah. Bagi saya semuanya kerana Dia sayangkan saya. Bukan senang untuk menerima cabaran sebegini berat kecuali insan yang dipilih-Nya saja. Dan saya beruntung kerana pilihan-Nya sebagai ibu tunggal dengan jutaan cabaran. Itulah kehendak Allah.

Saya berkahwin pada usia muda, ketika 21 tahun, anak dara tengah naik, tentu ramai peminat, tapi dalam ramai-ramai itu saya sukakan arwah suami saya. Kami sama-sama belajar di maktab. Selepas berkahwin, saya mengikutnya berpindah di KL. Di bandar raya ini saya belajar hidup yang penuh cabaran dan saya beruntung setelah empat tahun kahwin saya dikurniakan dua orang anak. Malangnya yang kecil sekali meninggal dunia ketika berusia lima bulan kerana penyakit jantung kronik.

Kematian anak lelaki saya bagaimanapun digantikan lagi setelah saya hamil kali keempat. Allah terus menguji kekuatan saya ketika anak lelaki saya berusia setahun, suami saya pergi menghadap-Nya. Ternyata Allah lebih sayangkannya. Saya menangis berminggu-minggu lamanya kerana kehilangan suami tempat saya bergantung.

Saya mengaku pada mulanya saya tidak berdaya walaupun untuk menyuap seulas nasi ke mulut. Berat badan saya turun mendadak, dunia saya rasa bukan tempat untuk saya lagi. Air mata sentiasa menitik setiap kali terkenangkan suami. Dan setiap kali anak menangis, setiap kali itulah air mata saya jatuh bercucuran. Saya tidak terdaya menempuh hidup tanpa suami dengan anak-anak yang masih kecil.

Entah macam mana satu malam, Tuhan memberikan kekuatan dalam diri saya, saya bangun dan terus berhenti menangis, saya lihat anak-anak tidurÊbergelimpangan, saya sedar saya telah mengabaikan mereka. Mereka juga kehilangan ayah, cuma mereka tidak pandai melahirkan dengan kata-kata.

Sejak malam itu saya kuatkan semangat, kebetulan waktu itu saya sedang melanjutkan pelajaran di universiti tempatan. Adik-beradik suami saya menyarankan supaya saya berhenti belajar supaya dapat tumpukan perhatian kepada anak-anak. Tapi saya masih ingat pesanan arwah suami saya supaya terus belajar.

Menjadi ibu sekali gus membesarkan tiga orang anak yang masih kecil di samping belajar menuntut masa yang panjang. Bukan satu tugas mudah, tambahan pula saya tidak ada saudara-mara di KL untuk berbincang atau meminta bantuan. Sedangkan wang diperlukan untuk belajar, penjagaan anak, makan minum, susu, sewa rumah, tambang dan sebagainya. Saudara-mara tu biasalah, bila senang ramai yang nak tumpang, bila susah semua hilang. Itulah lumrah hidup.

Dalam kesulitan dan kepayahan saya teruskan pengajian, anak-anak sentiasa berpindah randah ke rumah jiran yang sudi menjaga mereka. Tetapi sebulan dua bolehlah tahan, lepas itu terdengar pula keluhan mereka yang mendakwa penat kerana menjaga anak-anak kita. Walaupun kita beri upah, tetapi bukan semuanya memuaskan mereka. Orang tua-tua pernah berkata, perkara yang kecil akan menjadi besar bagi mereka yang berjiwa kecil, tetapi isu atau perkara yang besar akan menjadi kecil bagi mereka yang berjiwa besar. Saya mahu jadi insan berjiwa besar dan maju walaupun tanpa suami.

Satu hari saya ambil pembantu rumah daripada sebuah agensi pekerja asing. Saya faham masalah pembantu rumah terutama bila anak-anak kita masih kecil dan kita keluar belajar. Tetapi saya berdoa kepada Allah agar diberikan seorang pembantu rumah yang boleh menggantikan tempat saya, jujur, setia dan yang paling penting menyayangi anak-anak yatim. Alhamdulillah Tuhan makbulkan doa saya, pembantu rumah saya sangat sayangkan anak-anak saya.

Bila masalah besar menguruskan anak-anak selesai barulah saya dapat tumpukan perhatian kepada pelajaran. Hati saya senang bila rumah dan anak-anak terurus dengan baik. Bila bab itu selesai tentu pembaca terfikir macam mana masalah wang. Sebenarnya saya sendiri tidak tahu, saya memang tak berduit, tetapi rezeki saya tidak pernah putus.

Di tempat belajar cabaran saya hadapi ramai yang hendak menggoda, macam-macam kerenah. Tak cukup kertas kalau nak tulis. Saya pun tak tahu mengapa ramai sangat suami orang yang hendak menggoda saya dan mahu menjadikan saya isteri mereka. Sedangkan mereka sudah ada anak isteri.

Namun semuanya saya tolak dengan baik. Segala kesakitan dan kepedihan terpaksa saya harungi. Di sebalik tawa dan keramahan saya simpan jutaan keperitan hidup. Saya punya ramai kawan jadi tak hairanlah kalau ada ramai musuh membenci saya. Pelbagai cacian, umpat keji dan penghinaan saya terima. Kerana, kerana saya ibu tunggal!

Tapi saya buat tak kisah, saya ketepikan umpatan mereka. Dan bagi mereka yang bencikan saya, saya ingin nyatakan di sini, terima kasih atas kebencian kalian itu, kerana kebencian itulah api yang membakar semangat saya. Dan yang membanggakan dalam keperitan itu saya berjaya mendapat markah cemerlang dalam setiap semester.

Saya dapat ijazah kepujian kelas kedua tinggi, syukur. Tuhan sayangkan saya. Dalam kesakitan itu saya bina kekuatan, keyakinan dan semangat untuk anak-anak, pada mereka saya ingatkan biarlah masyarakat mencemuh, mencebik dan menghina, tetapi berusahalah dan buktikan bahawa kita boleh hidup berjaya lebih baik daripada mereka.

Memang saya tak nafikan ketika kita hidup keseorangan ramai yang rasa tidak senang hati, wanita bimbang untuk mendekati kita, takut suami mereka dilarikan, sementara lelaki pula menjadi semakin marah apabila lamaran mereka ditolak dan harapan mereka dimusnahkan. Perasaan marah ini menjadi racun kepada kita jika kita tidak pandai menguruskannya dengan baik.

Wanita sering bimbang kita ibu tunggal mengambil suami mereka, tetapi mereka lupa sebenarnya suami merekalah yang lebih dahulu datang membuat pelbagai lamaran dan tawaran, hanya wanita yang cepat gelap mata yang segera mencapainya bagaikan mereka yang sedang tenggelam di sungai yang deras.

Kini saya bersyukur dapat jawatan yang baik, dan sedang belajar lagi untuk dapatkan sarjana, mana tahu mungkin dapat sambung belajar ambil PhD pula. Bagi diri saya semua umpat keji masyarakat keliling dahulu telah memberi banyak pengajaran dalam hidup saya, sebab semuanya saya terima dengan fikiran terbuka sambil menyimpan satu hasrat untuk membuktikan kepada mereka bahawa mereka itu salah.

Sebenarnya ramai kalangan kita bersikap marahkan orang yang mengumpat kita, tetapi bagi saya perbuatan mereka itu memberi laluan kepada saya untuk berusaha dan bekerja keras lagi mencapai apa yang mereka dakwa saya tidak boleh capai. Sebagai contoh ketika anak-anak masih kecil jika saya ikut cakap mereka berhenti belajar, mungkin saya tidak jadi seperti sekarang, sebaliknya saya teruskan belajar, kerana saya tahu apa yang saya buat demi kebaikan sendiri. Saya tidak suka menyusahkan orang lain. Saya akan cari jalan untuk tidak susahkan mereka. Saya tetapkan semangat. Itulah resipi kejayaan saya di samping mengubati hati yang terluka.

Dan saya tidak pernah tunjukkan kepada mereka bahawa saya susah hati kepada semua umpatan mereka. Akhirnya mereka yang malu sendiri. Kepada anak-anak saya sentiasa berpesan jangan sesekali tewas dengan cabaran, umpatan dan kejian manusia. Sebaliknya berusahalah untuk mendapat apa yang dihajati dan jangan mengharapkan bantuan orang lain sebaliknya bantulah mereka yang memerlukan.

Setelah berusaha bersungguh-sungguh barulah berdoa kepada Allah, sesungguhnya Allah amat gemar mendengar tangisan hamba-Nya, merayu pada-Nya, sentiasa meminta pertolongan-Nya. Seinci kita mendekati-Nya beribu kaki Allah akan mendekati kita. "Dalam pada itu jangan lupa tanamkan sikap ikhlas dalam setiap perbuatan dan tutur kata, Allah akan sentiasa berada di sisimu. Kepada pembaca semua janganlah sesekali merasa diri kita sendirian tanpa sesiapa. Jangan hidup dalam keadaan putus asa dan meratapi nasib diri sendiri.

Sebenarnya apa yang Tuhan berikan kepada kita itu adalah sebenarnya yang terbaik untuk kita dan bersyukurlah di samping berusaha meningkatkan diri. Jangan sekali-kali menyesali qadak dan qadar yang telah ditetapkan Allah. Menangis, bersedih dan sentiasa bersusah hati tidak akan dapat menyelesaikan masalah selain daripada berusaha. Setelah yakin anda berbuat yang terbaik barulah berdoa kepada-Nya. Allah sentiasa mendengar dan mengetahui apa yang ada dalam sudut hati kita walaupun jauh di dasarnya. Siapakah yang memahami kita umat-Nya selain daripada Allah. 

Kerana itu ingatlah.

Kepada anak-anak pula sekiranya saya pergi cepat mengikut suami (ayah mereka) saya telah tinggalkan wasiat dan aset yang paling bernilai untuk mereka iaitu keazaman, harga diri dan pengalaman yang tidak dapat dibeli oleh orang lain. Kerana itu pandai-pandailah berusaha dan bawa diri demi masa depan.'' Demikian cerita Aishah sebagai panduan kita. 

Dan saya tidak perlu menulis panjang tentang pandangan beliau, kerana beliau telah bercakap, meluahkan isi hatinya sendiri berdasarkan pengalamannya yang lama itu. Cuma saya mohon renungkanlah dalam-dalam, jangan jadikan diri anda seperti kebanyakan wanita cuma menangis dan menyesal setelah segala-galanya telah hilang. 

Kredit : UtusanMalaysia

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.