SLIDER

Pernah Dengar 5 Kisah Seram 90-an Paling Popular & Seram? Sumpah Cerita Dulu-Dulu Takut Oiiii
Pernah tak dengar beberapa cerita seram yang popular pada tahun 90-an? Kali ini, nak kongsikan 5 kisah seram yang boleh buatkan kamu meremang bulu roma. Jom baca kisah seram di bawah.

#1 Proton Wira 

Pada suatu malam, sepasang suami isteri memandu pulang ke kampung untuk menghadiri sebuah majlis perkahwinan. Semuanya berjalan dengan lancar pada mulanya tetapi di tengah-tengah jalan ada sesuatu yang telah berlaku.

Proton Wira yang dinaiki mereka telah hilang kawalan dan tiba-tiba mati. Mereka terkandas di tepi dalam di tengah-tengah malam. Di sekeliling mereka hanyalah hutan dan bukit yang sunyi sepi. Si suami cuba hidupkan enjin kereta tetapi tidak berjaya. Mereka juga cuba menghubungi bantuan tetapi hasilnya tetap sama.

Foto – Iluminasi

Si suami keluar daripada kereta untuk mencari telefon kecemasan tetapi tidak disetujui si isteri kerana bimbang si suami akan dilanggar oleh kereta ketika berjalan dalam gelap. Si suami tetap keluar dan minta si isteri untuk kekal dalam kereta.

Setelah lama menunggu, si isteri dengar bunyi dentuman yang kuat di atas kereta dan bunyi yang aneh. Dia sangkakan haiwan liar dan tidak keluar untuk memeriksanya. Kemudian ada kereta yang lalu kawasan itu, perlahankan kelajuannya ketika menghampiri kereta mereka sebelum memecut laju secara tiba-tiba.

Si isteri tunggu lagi dan beberapa kereta lakukan perkara yang sama seperti kereta pertama yang menghampiri mereka. Dia mula jadi risau tentang bunyi pelik di atas keretanya dan tertanya-tanya di manakah suaminya.

Foto – SAYS

Kemudian, kereta polis menghampiri dan berhenti beberapa meter di belakang dan menggunakan pembesar suara meminta si isteri untuk keluar tinggalkan kereta perlahan-lahan. Si isteri lakukan seperti yang diarahkan. Ketika sudah sampai ke kereta polis, dia ternampak tubuh suaminya di atas kereta.

Yang paling menakutkan, ada entiti jahat yang memakan tubuh suaminya ketika dia berada di dalam kereta menunggu. Anggota polis terus membawa si isteri dengan segera dan cerita ini mula tersebar seluruh Malaysia.

#2 Hantu Janet Sarawak 

Kisah ini melibatkan jururawat Cina iaitu Janet yang bekerja di Hospital Umum Sarawak. Dia telah diculik dan dipercayai menjadi korban semah apabila Sarawak mula membina jambatan Satok.

Untuk elakkan pembinaan jambatan dilambatkan dan roh sekitarnya tidak tenang, pengorbanan manusia iaitu anak dara perlu dibuat. Kepala mereka akan dipenggal dan ditanam di tiang konkrit untuk kukuhkan jambatan.

Foto – Twitter

Kemudian pihak polis menemui badan Janeh tanpa kepala. Ibu bapa Janet yang sedih telah mengebumikan anak mereka dengan pakaian dan kasut berwarna merah. Mengikut kepercayaan Cina, wanita yang mati memakai pakaian serba merah, rohnya akan kembali untuk membalas dendam.

Kemudian, penampakan hantu Janet mula berlaku. Ada yang nampak seorang wanita berpakaian merah jalan kaki dengan payung pada waktu malam. Kemudian ada yang nampak, wanita berpakaian merah naik feri dan hilang.

#3 Volkswagen Kuning Karak 

Antara cerita yang popular apabila kereta Volkswagen kuning sering muncul di lebuhraya Karak. Bagi rakyat Malaysia, lebuhraya ini merupakan jalan yang paling berhantu kerana ia memiliki kadar kemalangan yang tertinggi.

Yang menyeramkan tentang kisah ini adalah ada beberapa pengguna jalan raya di lebuhraya Karak akan ternampak kereta ini. Kereta ini akan menghalang laluan mereka dengan kelajuan yang perlahan dan memaksa pemandu lain untuk memotongnya.

Foto – Orang Kata

Sebaik sahaja sudah potong, keadaan yang sama akan berulang-ulang kali berlaku. Selepas beberapa kali, pemandu akan sedar bahawa ianya adalah kereta yang sama. Yang paling menakutkan ialah tiada pemandu dalam kereta Volkswagen kuning itu!

Menurut khabar angin, antara salah satu cara untuk hentikan perkara itu adalah pemandu tidak perlu memotong kereta itu. Ada juga yang mengatakan bila pemandu memotong kereta itu, ia akan memecut dan hilang dalam kegelapan.

#4 Merman 

Gambar merman atau ikan duyung versi lelaki mula tersebar di laman sesawang seluruh Malaysia. Menurut khabar angin, merman ditangkap oleh seorang nelayan di pantai Teluk Bahang, Penang. Ada 6 jenis gambar makhluk ini yang diambil dari pelbagai sudut.

Foto – 40ana.blogspot

Merman ini kelihatan mirip seperti seorang lelaki dan mempunyai saiz badan hampir sebesar lelaki dewasa. Ada 2 sirip panjang seperti telinga besar di kepalanya. Kemudian, dia ada 2 lengan dan badan dilutupi dengan sirip dari kepala sehingga kaki.

Foto – 40ana.blogspot

Ada beberapa ‘penyiasat internet’ mendakwa gambar itu daripada jualan eBay di Florida. Tetapi lain pula pandangan ahli teori apabila mereka mengatakan ia hanyalah cubaan untuk tutup kisah ini dan sebenarnya ada banyak merman di laut Malaysia.

#5 DJ Radio & Pemanggil Misteri 

Paling menakutkan apabila seorang DJ radio Malaysia ketika itu menerima sebuah panggilan telefon untuk berkongsi tentang kisah hantu menerusi rancangan lewat malam.

DJ radio itu menerima telefon daripada seorang lelaki. Lelaki itu menceritakan dia sedang memandu di sebuah lebuhraya pada lewat malam bersama ibu bapa, isteri dan bayinya. Kesemua penumpang sedang tidur ketika itu membuatkan dia juga berasa mengantuk.

Foto – Facebook

Tiba-tiba dia ternampak lori datang dari arah bertentangan. Tetapi lori itu melepasinya seperti tiada apa. Perkara itu berulang-ulang kali berlaku. Kemudian, dia sedar lori tersebut berada di belakang keretanya dan seperti mengejarnya.

Tak mahu panik, dia cuba pecut dengan laju sehingga ke atas bukit dan nampak sebuah kereta bergerak di arah bertentangan. Dia mengelak sehingga hilang kawalan dan terbabas dalam jurang yang dalam. Dia juga beritahu DJ radio itu kemalang itu membunuh kesemua ahli keluarganya dan juga dia.

Foto – Facebook

DJ radio itu menyangkakan ianya adalah prank dan terus  ketawa. Keesokan harinya, dia melihat akhbar yang memaparkan kisah lelaki tersebut. Dia yang berasa terkejut terus mencari rakaman pita kisah lelaki itu tetapi apa yang dia dengar hanyalah bunyi sunyi sepi.

Baru baca sahaja dah rasa seram sampai meremang bulu roma. Cuba kamu bayangkan kamu mengalami kisah-kisah di atas, rasanya boleh tidur malam atau tak?

Kredit : murai.MY

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.