SLIDER

Tips Anak Demam, Batuk Dan Selesema, Mandikan 3 KALI SEHARI, Buang Haba PanasBila anak demam, mak-maklah orang yang paling risau. Mahunya tak tidur malam, nak-nak kalau anak merengek dan ‘menempel’ 24 jam. Biasanya, kalau anak demam, sehari dua hanya bagi makan ubat demam. Tapi kalau dah masuk hari ketiga baru jumpa doktor. Katanya, masa ini baru boleh tahu demam biasa atau sebaliknya.

Walau bagaimanapun, untuk elak anak demam lebih teruk dengan suhu yang tinggi, mak-mak hanya lapkan badan anak untuk turunkan suhu. Ada sesetengahnya tak bagi anak mandi sedangkan bila mandi, haba panas akan keluar.

Begitu juga bila anak selesema atau batuk. Dengan cara mandikan anak 3 kali sehari ini, sekurangnya dapat membantu mengurangkan masalah demam, selesema atau batuk yang anak hadapi.

Ini antara saranan doktor pada mak-mak. Jangan takut nak mandikan anak bila anak demam, selesema atau batuk.

 

Anak Demam, Mandikan Untuk Kurangkan Suhu Panas

 

Jika anak demam, pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar.  Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit?

Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk, samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

 

1. Bila selesema tetap mandikan 3 kali sehari supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar.

Namun sayangnya ramai mak-amk hari ini ingat jika selesema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku, anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Mak-mak cuba praktikkan setiap kali anak ada selesema, alhamdulillah maksimum kene pun 3 hari.

2. Batuk, tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak yuu yee dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi,

Insya ALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak.

 

(Tip dari Doktor: Bila kahak dah longgar tepuk belakang anak everytime dia batuk. Anak muntah tak apa sebab semua lendir-lendir akan keluar.)

 

Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah:

Jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Kalau orang dulu, demam, batuk dan selesema tak bagi mandi. Jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk.

Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi..Even doktor turut pesan, jika anak demam, pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap

Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru, jangan panik.

Banyakkan membaca.

 

Info

Cara mandi: Mulakan dari kaki dulu selepas itu, jirus badan dalam 3-4 kali bagi wap panas keluar. Akhir sekali baru siram ke kepala.

Bila keluar bilik mandi lapkan hidung dulu takut air masuk hidung, bimbang selesema pula.

Cara ke 2 mandi guna buah lemon. Hiris dan letak dalam tab mandi atau baldi.

Moga ia memberi manfaat buat mak-mak. Paling penting, mandikan anak. Ikut apa yang disarankan oleh doktor.

 

Kredit : Kiyuka Hamid

Kredit : mingguanwanita

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.