SLIDER

Lumpuh Seumur Hidup, Bekas Penunggang Pesan Lupakanlah Basikal Lajak


“Lupakanlah basikal lajak,” kata Muhammad Saad Zainuddin, 28, yang lumpuh dan hilang kaki kiri selepas terbabit kemalangan ketika berusia 14 tahun di Jalan Lingkaran Tengah, Johor Bahru, iaitu lokasi sama yang mengorbankan lapan remaja ketika bermain basikal diubah suai itu pada 2017.

Saad berkata, keseronokan bermain basikal lajak hanya sementara dan jika terbabit kemalangan, kesannya berpanjangan sehingga merana seumur hidup.

“Ambil iktibar kisah saya yang kini lumpuh dan hilang upaya. Pengalaman saya lalui bukan membanggakan, ia cukup pahit dan menyakitkan namun menginsafkan,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Mengimbau tragedi itu Saad berkata, aktiviti berkenaan bermula sejak dia berusia 11 tahun susulan gelojak jiwa selepas terpengaruh dengan trend basikal lajak yang memuncak ketika itu.

Katanya, dia sanggup mengumpul duit elaun membantu ibu bapanya berniaga bagi mendapatkan barangan terpakai untuk mengubah suai basikal menjadi basikal lajak.

“Pada mulanya, saya hanya menunggang basikal lajak bersama kawan di laluan kampung berhampiran rumah. Namun tidak lama selepas itu, saya mula berani menunggang di jalan utama di sekitar bandar raya ini (Johor Bahru) termasuk lokasi tumpuan basikal lajak iaitu di Jalan Lingkaran Tengah, iaitu sama yang mengorbankan lapan remaja pada 2017.

“Keberanian itu akhirnya membawa padah. Pada 10 Ogos 2008 ketika saya berusia 14 tahun. Ketika menunggang basikal lajak di Jalan Lingkaran Tengah itu bersama tiga lagi rakan, basikal ditunggang merempuh sebuah kenderaan yang sedang parkir di tepi jalan,” katanya.

Katanya, susulan kemalangan itu, Saad mengalami kecederaan parah, iaitu terkoyak di kepala, selain pengsan di lokasi kejadian yang tidak sampai 150m dari tempat kejadian lapan remaja basikal lajak yang maut.

“Saya hanya tersedar apabila dirawat di hospital. Pada mulanya, doktor yang merawat hanya mensyaki saya mengalami hilang ingatan. Namun apabila menjalani pemeriksaan lanjut, doktor mengesahkan saya lumpuh dari pinggang akibat kecederaan serius pada tulang belakang,” katanya.

Saad berkata, dia tidak dapat menerima takdir itu apatah lagi doktor memaklumkan dia mungkin akan lumpuh seumur hidup.

“Saya kemurungan selama tiga tahun selepas tragedi itu dan trauma untuk keluar rumah,” katanya.

Bagaimanapun katanya, sokongan dan dorongan kuat ahli keluarga termasuk teman rapat berjaya memulihkan kemurungan dan semangatnya.

“Walaupun saya kehilangan upaya, keluarga terutama ibu, ayah dan adik beradik terus membantu saya termasuk menguruskan diri terutama untuk ke bilik air.

“Kini saya mahu bangkit memulakan hidup baru walaupun lumpuh dan hilang upaya. Saya kini ditugaskan menjaga kaunter di kedai makan diusahakan keluarga yang dibuka mulai jam 7 pagi hingga 12 tengah malam,” katanya.

Kredit : msn.com

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.