SLIDER

Inilah Senarai Penyakit Jantung Yang Lazim Di Malaysia! Jom Ambil Tahu Sekarang

 


Tahukah anda, apakah jenis penyakit jantung yang lazim di Malaysia? Mungkin ramai pernah dengar mengenai sakit jantung dan strok, tapi sebenarnya ada banyak lagi penyakit jantung yang anda perlu tahu.

Penyakit kardiovaskular merupakan punca utama kematian di seluruh dunia. Di Malaysia, penyakit ini lebih dikenali dengan nama penyakit jantung dan telah menjadi punca kematian utama hampir sedekad lamanya.

Kebanyakan bentuk penyakit jantung boleh dirawat atau dielakkan dengan cara mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Walau bagaimanapun, di Malaysia, hampir 1.7 juta rakyat hidup dengan 3 jenis faktor utama penyakit jantung iaitu diabetes, kolesterol tinggi dan hipertensi.

Malah, 3.4 juta lagi rakyat Malaysia mempunyai dua faktor risiko utama seperti yang diterangkan di atas. Perkara inilah yang menyebabkan begitu ramai rakyat Malaysia menghidap penyakit jantung.

Apakah maksud penyakit jantung dan jenis jenisnya

Sebenarnya, penyakit jantung merupakan satu terma universal yang digunakan untuk merujuk kepada penyakit atau kondisi yang mempengaruhi jantung manusia. Ini termasuklah:

  1. Penyakit jantung koronari – penyakit yang berlaku pada kawasan salur darah yang menuju ke jantung.
  2. Penyakit serebrovaskular – penyakit pada salur darah yang menuju ke otak.
  3. Penyakit arteri periferal – penyakit pada saluran darah yang menuju ke tangan dan kaki.
  4. Penyakit jantung reumatik – kecederaan pada otot dan injap jantung disebabkan demam reumatik.
  5. Penyakit jantung kongenital – kerosakan struktur jantung sejak lahir.
  6. Thrombosis vena dalam – darah beku pada kawasan kaki yang boleh tercabut dan bergerak ke bahagian jantung dan paru-paru.

Jantung merupakan organ yang paling penting dalam sistem kardiovaskular.

Melalui saluran darah, jantung bertindak mengepam dan membekalkan oksigen kepada semua sel di dalam badan manusia.

Penyakit jantung akan terjadi apabila saluran darah dan jantung tidak dapat melakukan fungsinya seperti biasa.

Disebabkan sistem kardiovaskular menghubungkan jantung kepada bahagian badan yang lain, penyakit ini juga boleh memberikan kesan yang negatif kepada organ lain.

Jenis penyakit jantung yang lazim di Malaysia

Ada banyak penyakit jantung yang lazim di Malaysia. Antaranya adalah:

1. Penyakit jantung koronari

Di Malaysia, jenis penyakit jantung yang paling lazim berlaku ialah penyakit arteri koronari. Penyakit ini terjadi apabila terdapatnya pengumpulan plak pada kawasan arteri.

Penyakit yang turut dikenali dengan nama penyakit jantung koronari ini boleh menyebabkan simptom seperti sakit dada atau sakit jantung jika tidak dirawat.

2. Angina (sakit dada)

Angina merupakan sejenis kesakitan atau ketidakselesaan pada kawasan dada, lengan, leher, perut atau rahang yang berlaku disebabkan pengaliran darah kepada jantung yang terbatas.

Namun, angina bukanlah sejenis penyakit. Ia merupakan salah satu simptom penyakit arteri koronari. Malah, angina merupakan satu cara jantung memberikan ‘amaran’ kepada kita.

Jika anda kerap diserang sakit dada, pastikan anda berjumpa doktor secepat mungkin untuk mengenal pasti punca sebenar angina yang dialami.

3. Sakit jantung

Sakit jantung atau infarksi miokardium akut berlaku apabila bekalan darah kepada mana-mana bahagian otot pada kawasan jantung terhenti atau terhalang.

Sakit jantung biasanya berlaku disebabkan plak lemak yang tercabut dan membentuk darah beku pada kawasan arteri koronari.

Serangan jantung boleh membawa maut jika tidak dirawat secepat mungkin.

Oleh sebab itu, penting untuk anda menelefon 999 jika anda atau seseorang yang anda kenali sedang mengalami sakit jantung.

4. Kegagalan jantung

Ramai yang anggap kegagalan jantung terjadi apabila jantung gagal untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, itu bukanlah maksud sebenar kegagalan jantung.

Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak lagi dapat mengepam darah dengan sempurna.

Akibatnya, pesakit akan rasa sesak nafas dan letih kerana tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.

5. Degupan jantung tidak sekata (arrhythmia)

Masalah degupan jantung tidak sekata berlaku apabila impuls elektrik yang mengawal degupan jantung tidak berfungsi dengan baik.

Oleh sebab itu, jantung akan berdegup terlalu pantas atau terlalu perlahan. Degupan jantung tidak sekata juga tergolong dalam kategori arrhythmia.

Kesimpulan


Bukan semua sakit jantung berlaku dengan jelas seperti yang dapat kita lihat pada kaca televisyen.

Kadangkala, sakit jantung boleh berlaku secara senyap. Ia juga tidak akan menunjukkan apa-apa simptom sehinggalah pesakit mengalami serangan jantung atau kegagalan jantung.

Individu yang mengalami hipertensi, kolesterol tinggi dan merokok merupakan golongan yang paling berisiko untuk mengalami penyakit jantung.

Oleh sebab itu, pastikan anda berjumpa doktor secepat mungkin jika mengalami simptom penyakit jantung.

Kredit : HelloDoktor

Hantarkan luahan kisah anda di sini ==> lamanqaseh/borang

No comments

Responsive Advertisement

RECENT COMMENTS

Contact Form

Name

Email *

Message *

Contact Form

Name

Email *

Message *

Online

Artikel Lain

© LAMAN QASEH • Theme by Maira G.